Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
Jakie piwa powinny być w dobrym sklepie z piwami?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzSklep był (jest?), tyle że to ten sklep był anomalią.
Podziwiam Was. Mój sklep zbankrutowałby bardzo szybko .
Ja sam tez wszystkiego nie wiem na temat piwa, rynku, historii, produkcji itp. Ale od kilku lat śledzę wszystko na bieżąco, staram się pogłębiać swoję wiedzę, zacząłem przygodę z domowym warzeniem. I nie mam pojęcia jak bym sobie radził w prowadzeniu sklepu. Ale myślę że potraktowałbym temat poważniej, z większą fachowością i troską.
Crizz, dlaczego Twój sklep zbankrutowałby szybko?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszardTy byś pił za dużo "towaru", czy też kumple dobijaliby się o darmowe piwko?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosCrizz, dlaczego Twój sklep zbankrutowałby szybko?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosTen sklep nigdy nie miał poważnego podejścia do tematu. Tutaj jest potrzebny ktoś kto się tym pasjonuje, jest zorientowany w rynku, produktach, potrafi na temat piwa rozmawiać. A tam zawsze było "nie ma, może będzie później", "chcemy żeby to było", "Czarnków nie dowozi do Poznania piwa butelkowego", "nie mamy bo inwentura się zbliża i nie robimy zapasów", na pytania o niektóre piwa robili wielkie oczy. To jest poważne podejście do klienta? W końcu i tak skończyli na gastronomii, może chociaż to im lepiej wychodzi. A asortyment mają gorszy niż kilka marketów w Poznaniu.
Ja sam tez wszystkiego nie wiem na temat piwa, rynku, historii, produkcji itp. Ale od kilku lat śledzę wszystko na bieżąco, staram się pogłębiać swoję wiedzę, zacząłem przygodę z domowym warzeniem. I nie mam pojęcia jak bym sobie radził w prowadzeniu sklepu. Ale myślę że potraktowałbym temat poważniej, z większą fachowością i troską.
Crizz, dlaczego Twój sklep zbankrutowałby szybko?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszard"Skończyli na gastronomii" tzn robią jakieś jedzienie i sprzedaż piw jest dla nich czymś ubocznym?
Ale dziwię się że się o to pytasz. Będąc zorientowanym w lokalnym rynku, powinienieś ewentualną konkurencję mieć w małym palcu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszardCałkowicie się zgadzam! Ale pomimo tego...
Prośba do ARTa - możesz całą dyskusję o nowym sklepie przerzucić do nowego tematu?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
Post był edytowany bo coś mi się źle "zacytowało" czyjąś wcześniejszą wypowiedź! Konesera z Dąbrowskiego oczywiście kojarzę.
Co do sugestii Arcy'ego, że jedynym wyjściem jest zrobienie z takiego sklepu zwykłego monopolowego z rozbudowanym działem piwnym, to wydaje mi się że dałoby się jednak tego uniknąć. Wówczas bowiem takie miejsce nie różniłoby się niczym od innych sklepów monopolowych.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesnikt oczywiście nie wspomniał o kwestii cen piw w takim sklepie, a to jest ważne po przedsięwzięcia typu Gambrynus jakoś działają, ale chyba nie na taką skalę jak obie strony chciały.
Czy jednak jeżeli dane piwo byłoby maksymalnie droższe o 20 - 50 gr, ale za to w takim miejscu byłby duży wybór piw, to ludzie by w takim miejscu kupowali?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszardCo do sugestii Arcy'ego, że jedynym wyjściem jest zrobienie z takiego sklepu zwykłego monopolowego z rozbudowanym działem piwnym, to wydaje mi się że dałoby się jednak tego uniknąć. Wówczas bowiem takie miejsce nie różniłoby się niczym od innych sklepów monopolowych.Comment
-
Zdaniem realisty (podkreślam: nie pesymisty!) całe to przedsięwzięcie to zabawa dla fascynatów i to z zasobnymi portfelami. Dla fascynatów - bo nie jest to interes super dochodowy (jeśli sklep miałby być stricte specjalistyczny tylko z piwem), a z zasobnym portfelem - bo trzeba w sklep zainwestować, a stopa zwrotu niewielka.
Z obserwacji rynku łódzkiego (być może w Poznaniu jest inaczej) wynika, że wiele ciekawych piw z Polski nie jest rozprowadzane przez tutejsze hurtownie (np. Czarnków, Ciechan, Regina, Gościszewo) - a w moim sklepie te piwka musiałyby być!
Znając siebie pewnie sam bym po nie jeździł, ale obawiam się, że wtedy nie zarobiłbym na siebieComment
-
mówię za się... ja bym kupował 1-2 butelki dziennie lub kilka tygodniowo. zależnie jak daleko od domu by był. inni (zwykli spijacze piwa) raczej mniejsze ilości i musiałyby być w tzw. promocyjnych opakowaniach (jak ten napis PROMOCJA lub GRATIS na ludzi działa to chyba wiemy).
niemniej można pójść na kompromiz i po prostu sprzedawać oprócz masówki ciekawe piwa.Last edited by e-prezes; 2005-06-10, 12:31.Comment
-
Warto by też pomyśleć żeby w takim sklepie znalazło się ?fachowe? szkło. Ludzie, którzy by przychodzili na pewno byli by zainteresowani zakupieniem piwnej szklanki czy kufla.
W mniejszym stopniu można na początek wprowadzić sprzęt do piwowarstwa domowego.
Może wypowie się forumowicz z Lublina, który ma sporo doświadczenia w prowadzeniu piwnych sklepówComment
-
Jeśli chodzi o mnie to pod moim nosem mógłby się znajdować sklep z piwami regionalnymi z całej Polski. Ostatnio w Opocznie został otwarty "Świat alkoholi" ale niestety ani jednej butelczyny piwa, sama wóda, wina, likiery, nalewki itp.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
Comment