Jakie piwa powinny być w dobrym sklepie z piwami?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biermann
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 2552

Niestety są to tylko gdybania i pobożne życzenia. Uważam, że ewentualny sklep w wykonaniu kolegi Bryszarda długo nie pociągnie. Jest to przedsięwzięcie kosztowne, za którym musi stać bardzo duża kasa i dodatkowo czynnik ludzki z tak zwanym świrem. A kolega Bryszard sorki ale wg mnie nie za bardzo ma piwnego świra. Dlaczego tak myślę: bo po dwóch latach bycia zarejestrowanym na forum ( a zakładam, że od czasu do czasu śledził je również ) zadaje pytanie takie jak w tytule
    Jakie piwa to jest oczywiste , nie tylko piwo to też raczej oczywiste (ale co nie powiem, bo ciagle liczę na x-krotną kumulację w totolotku )
    Bez dużej kasy mozna zrobic taki sklep na mniejszą skalę będąc prawdziwym pasjonatem, któremu wystarczą niewielkie zyski. Ale życ trzeba a z małą kasą się nie uda nawet totalnemu pasjonacie. Osobiście mam zarysy dwóch biznesplanów na taki sklep - na jeden potrzeba ok 350 tys zł drugi jest mniejszy ok 40 tys zł . Oba o bardzo dużej skali ryzyka i niestety jest to inwestycja na lata.
    Jak ktoś nie czuje tego tematu tak do bólu to zrobi albo kolejny monopolowy, albo coś na kształt Piotra i Pawła, albo szybko staci zapał i skończy z bistrem mającym ofertę piwną na poziomie oględnie mówiąc baaardzo średnim. I jescze szybko się zorientuje, że uzyskiwane pieniądze nie są warte wyłożonych środków.
    No ale mogę się oczywiście mylić
    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Odpowiadajac biermannowi: a może sprawdziłoby się to jako sklep internetowy?
      Last edited by Shlangbaum; 2005-06-12, 20:34.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• arcy
        • 2002.07
        • 7538

Przy obecnych cennikach Poczy Polskiej zdecydowanie nie. Podam Ci przykład - wysłanie ok. 5 piw to koszt 9 zł + prawie drugie tyle za przewóz na warunkach szczególnych. O ile w wymianie między nami możliwe jest wysyłanie bez takiej dopłaty, o tyle w warunkach handlowych byłoby to niemożliwe.

Comment

• crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

... ale dowóz do domu za symboliczną opłatą mógłby się sprawdzić. Każda pizzeria to robi, dlaczego nie dowozić piwa?

Comment

• arcy
            • 2002.07
            • 7538

Dlatego, że gorącej pizzy nie kupisz w prawie każdym sklepie osiedlowym, a zimne piwo tak. W dodatku taniej. I nie łudźmy się, nawet w mieście tak dużym jak Poznań zamówień na dowóz piwa z (przykładowo) Żnina byłoby maksymalnie kilka.

Comment

• crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1255

Zapomniałem dodać, że nie formułowałem tu argumentu za otwieraniem sklepu z piwem, a pomysł na sprzedaż piwa dla istniejącego już sklepu. Lepiej mieć te kilka zamówień na Żnin, niż ich nie mieć. Sam jestem zbyt leniwy, żeby szukać po mieście ciekawych piw, a nawet gdybym wiedział, gdzie je dostać, to duża odległość mogłaby mnie zniechęcać.
              Pomimo tego wciąż uważam, że sklep z piwem to wątpliwy interes.

Comment

• arcy
                • 2002.07
                • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                Zapomniałem dodać, że nie formułowałem tu argumentu za otwieraniem sklepu z piwem, a pomysł na sprzedaż piwa dla istniejącego już sklepu.
                To jest pomysł dla sklepu na sprzedaż czegokolwiek. Robi to np. sieć "Piotr i Paweł".

Natomiast w przypadku piwa problemem mogłaby być koncesja - o ile się nie mylę, w tym przypadku sklepy mają na ogół koncesję stacjonarną.

Comment

• e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19258

w Krakowie pojawił się sklep internetowy (co prawda nie piwny) m.in. z piwem, ale ostatnio nic o nim nie słyszę... ceny były obłędne na piwo, a oferta taka jak w każdym osiedlowym sklepie. a wracając do tematu - powodzenia życzę i nie zniechęcam.

Comment

• breslauer
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 2690

Jeszcze jest kwestia ceny - rozmawiałem na osiedlu Popowice w takim jednym sklepie z kierownikiem na temat Ciechanowa. Mają w sprzedaży portera, a chciałem się dowiedzieć, czy zamierzają wprowadzić np. Miodowe. No i usłyszałem, że nie ma szans, bo musieliby wystawić na półkę z ceną 3,80 za butelkę, a za taką cenę to nikt im piwa nie kupi. Tak więc myślę, że cena gra dużą rolę - bo po co ktoś ma się ładować w piwo, którego i tak nie sprzeda? To zależy chyba też w dużej mierze od dzielnicy w danym mieście i od rodzaju okolicznych mieszkańców ...

Comment

• bryszard
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2003.08
                      • 20

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
                      Jeszcze jest kwestia ceny - rozmawiałem na osiedlu Popowice w takim jednym sklepie z kierownikiem na temat Ciechanowa. Mają w sprzedaży portera, a chciałem się dowiedzieć, czy zamierzają wprowadzić np. Miodowe. No i usłyszałem, że nie ma szans, bo musieliby wystawić na półkę z ceną 3,80 za butelkę, a za taką cenę to nikt im piwa nie kupi. Tak więc myślę, że cena gra dużą rolę - bo po co ktoś ma się ładować w piwo, którego i tak nie sprzeda? To zależy chyba też w dużej mierze od dzielnicy w danym mieście i od rodzaju okolicznych mieszkańców ...
                      W samym browarze Miodowe kosztuje prawie 3 zł, wiec licząc że ktoś kupuje to jeszcze od hurtowni, to 3,80 nie jest wysoką ceną (ok 50gr marży brutto)! Inna sprawa że akurat Miodowe jest najdroższym piwem ze "stajni" Ciechanowa!

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19258

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszard
                        ...! Inna sprawa że akurat Miodowe jest najdroższym piwem ze "stajni" Ciechanowa!
                        i całkiem niesłusznie! zastanawia mnie ile by kosztowało w takim przypadku pszeniczne?!

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
                          J(...) Miodowe. No i usłyszałem, że nie ma szans, bo musieliby wystawić na półkę z ceną 3,80 za butelkę, a za taką cenę to nikt im piwa nie kupi.
                          Kupi, kupi. W Łodzi Miodowe jest dostępne w sieci sklepów 54 w podobnej cenie i jakoś schodzi, bo jest już w sprzedaży od dobrych paru miesięcy.
                          Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-06-13, 17:05.

Comment

• ZIOMEK2
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bryszard
                            Witam piwoszy z Poznania i nie tylko!

Mam do Was pytanko! Jakie wg was piwa powinny się znaleźć w dobrym sklepie z piwami? Jakie wy chcielibyście w takim sklepie kupić?

Wielkie dzięki za odpowiedzi!
                            Moim zdaniem:
                            - przede wszystkim piwa miejscowe, zapewne z danego regionu, województwa... chyba zawsze jakiś browar się znajdzie !?
                            - piwa różne t.j. ciemne, jasne...szeroki asortyment - możność wyboru !
                            - piwne nowości - uzupełniane na bieżąco ( bo czasami można umrzeć z nudów )
                            - piwa ciekawe z innych regionów ( bez oszołomów ! )
                            - piwa zagraniczne n.p. niemieckie, czeskie.... w dobrej cenie ( aby kupić i sprzedać )
                            - ( ... )

To tak na dobry początek.
                            Handlujący powinien wiedzieć czym handlować i polecać...

Comment

• grzes_ch
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.10
                              • 612

Jakie wg was piwa powinny się znaleźć w dobrym sklepie z piwami?
                              Z całym szacunkiem dla bryszarda - jeżeli ktoś zadaje takie pytanie to ja już wiem , że nie ma szans na dobry sklep z piwem. ( Obym się mylił )
                              Moim skromnym zdaniem taki sklep musi prowadzić pasjonat , który sam dobrze wie jakie piwa mają tam sie znaleść a po wtóre będzie coś mógł więcej o nich powiedziec i nakłonić potencjalnych klientów.
                              Sklep w dobrym punkcie miasta z odpowiednio zaaranżowaną witryną i wnętrzm będzie przyciągał także klientów , dla których to lech czy tyskie i zywiec są synonimem piwa i to od sprzedawcy / właściciela będzie zależało czy przekona ich do innych marek a w efekcie czy zdobędzie klientów.

Comment

• breslauer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 2690

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                                Kupi, kupi. W Łodzi Miodowe jest dostępne w sieci sklepów 54 w podobnej cenie i jakoś schodzi, bo jest już w sprzedaży od dobrych paru miesięcy.
                                Wszystko zależy od tego, jaka jest to dzielnica i ludzie o jakim statusie ją zamieszkują ... Jeśli jest to biedna dzielnica, to wiadomo, że bardziej będą schodziły piwa w granicach cenowych 1,50 PLN - 2 PLN.

Comment

Przetwarzanie...