podpiwek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #31
    Raz kozie śmierć

    Do odważnych świat należy

    Kto nie ryzykuje.......

    I takie tam inne.

    (Tak w razie czego, to miło się z tobą dyskutowało Krzysiu).
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23904

      #32
      Krzysiu: A co może się popsuć z wymienionych na torebce składników?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • sensor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.02
        • 817

        #33
        Jak to co - Krzysiu sie może popsuć!!!
        Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
        Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Na ten przykład mogę gadać jeszcze bardziej głupio niż zwykle

          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #35
            Nieeeeeee, chyba nie.
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • Radegast
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.02
              • 1124

              #36
              Chcesz Sensor powiedzieć, że bardziej się już nie da
              Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Z doświadczenia wiem, że się da

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #38
                  Jako zgrzybiały starzec przypominam sobie róźne rzeczy z zamierzchłej przeszłości i przypomniałem sobie właśnie, że wykonałem ten podpiwek. Gdzieś to chyba opisałem, ale gdzie i czy na pewno, tego już nie mogę sobie przypomnieć.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23904

                    #39
                    chyba tylko wspomniałeś że przyjąłeś na siebie 3/4 mocy wybuchu jednego z nich.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • ANDRO
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 640

                      #40
                      To ja dziękuję. Cukier i buraki i potem znów cukier?
                      Dooowidzeniaaa...
                      Andro z wyspy jednej takiej.
                      http://www.bahama.uznam.net.pl/

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #41
                        Niedawno dorwałem Kujawskiego w wiejskim sklepiku na zamojszczyźnie. Producentem jest Delecta, ale z boku widnieje napis: Riebers Foods Polska S.A.

                        Jakich drożdży należy użyć - normalnych piekarskich? W którymś wątku przeczytałem, że piwo na piekarskich wychodzi raczej obleśne. To jest co prawda tylko podpiwek, ale wiadomo, może też lepiej użyć czegoś wykwintniejszego?

                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #42
                          Mój Tata robił na zwykłych piekarskich i zawsze podpiwek Kujawski był super. Ja dorwałem w Wołominie i niedługo pewnie trzeba będzie ugotować.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • Viktor
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🍼
                            • 2002.04
                            • 617

                            #43
                            Re: podpiwek

                            ART napisał(a)
                            cytuję: "Poszukuje producentow napoju zwanego podpiwkiem.Prosze o pomoc w ich
                            znalezieniu lub znalezieniu receptury tego wybornego napoju"

                            wiem że był produkowany w Piascie pt. Podpiwek Szlachecki ale czy jeszcze, nie jestem w stanie określić.

                            pomożecie towarzysze?
                            Dawno , dawno temu , gdy jeszcze byłem małą dziewczynką i nie znałem smaku piwa , pomagałem przy domowym wyrobie podpiwku. Paczka podpiwku o cenie bliskiej zera ( obecnie na 10 litrów wody paczka kosztuje < 1 zł ) dawała moc radości i artakcji.
                            Przy nieumiejętnym otwieraniu butelki sufit był brązowy i do malowania. Na 10 litrów wody potrzeba ok. 60 dkg cukru i
                            1/2 dkg drożdży.
                            Obecnie stawiam jednak na browary- w upalne dni KARMI jest doskonałe. " Podpiwek Szlachecki " był lepszy - dawno nie piłem tego rarytasu - pozostały wspomienia i etykiety.

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8107

                              #44
                              Adam ,a może ty widziałeś może gdzieś podpiwek?
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              • adam16
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.02
                                • 9865

                                #45
                                kiszot napisał(a)
                                Adam ,a może ty widziałeś może gdzieś podpiwek?
                                Myślę że to mnie wywołano do tablicy. Powiem tak; chodzę i szukam, chodzę i szukam...
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...