Zakładam nowy temat ponieważ nigdzie nie moge znaleść konkretnej odpowiedzi,wyszukiwarka na słowo "Ale"znajduje prawie wszystkie tematy... więc licze na waszą pomoc. Sprawa dotyczy angielskich Ale`ów Szykuje mi się mała trasa na Wyspę i mam nadzieje sprobować kilka ciekawych piw. Ale żeby byc świadomym konsumentem trzeba coś o tych piwach wiedzieć.Pytanie więc sprowadza sie do tego: Jaka jest roznica miedzy np:Original Ale, od zwykłego Ale, co to jest Pale Ale i India Pale Ale, czym sie charakteryzuja, róznia i na co zwracac uwagę???
Oczywiście wiem że są górnej fermentacji, kolor bardziej bursztynowy itd, piłem jednak w życiu moze z 5 angielskich piw(w tym jeden Bitter Youngs`a)więc doswiadczenie mam małe i licze na wasze konkretne odpowiedzi i doświadczenie.
Temat Stout`ów i angielskich Porterów już w sumie mam obcykany(ciekawy temat ,dobrze że był na forum)wiec pytam tylko o Ale.
To troche jak z dobrym winem-co z tego że kupimy znakomite wino z przed 20 lat skoro nie znajac sie na nim odpowiednio, możemy nie zauważyc tego co wpływa na jego genialnosc...
Tyle,
Oczywiście wiem że są górnej fermentacji, kolor bardziej bursztynowy itd, piłem jednak w życiu moze z 5 angielskich piw(w tym jeden Bitter Youngs`a)więc doswiadczenie mam małe i licze na wasze konkretne odpowiedzi i doświadczenie.
Temat Stout`ów i angielskich Porterów już w sumie mam obcykany(ciekawy temat ,dobrze że był na forum)wiec pytam tylko o Ale.
To troche jak z dobrym winem-co z tego że kupimy znakomite wino z przed 20 lat skoro nie znajac sie na nim odpowiednio, możemy nie zauważyc tego co wpływa na jego genialnosc...
Tyle,
Comment