Angielske Ale-pomoc przy rozróżnianiu i klasyfikacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotras
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.08
    • 307

Angielske Ale-pomoc przy rozróżnianiu i klasyfikacji

Zakładam nowy temat ponieważ nigdzie nie moge znaleść konkretnej odpowiedzi,wyszukiwarka na słowo "Ale"znajduje prawie wszystkie tematy... więc licze na waszą pomoc. Sprawa dotyczy angielskich Ale`ów Szykuje mi się mała trasa na Wyspę i mam nadzieje sprobować kilka ciekawych piw. Ale żeby byc świadomym konsumentem trzeba coś o tych piwach wiedzieć.Pytanie więc sprowadza sie do tego: Jaka jest roznica miedzy np:Original Ale, od zwykłego Ale, co to jest Pale Ale i India Pale Ale, czym sie charakteryzuja, róznia i na co zwracac uwagę???
    Oczywiście wiem że są górnej fermentacji, kolor bardziej bursztynowy itd, piłem jednak w życiu moze z 5 angielskich piw(w tym jeden Bitter Youngs`a)więc doswiadczenie mam małe i licze na wasze konkretne odpowiedzi i doświadczenie.
    Temat Stout`ów i angielskich Porterów już w sumie mam obcykany(ciekawy temat ,dobrze że był na forum)wiec pytam tylko o Ale.
    To troche jak z dobrym winem-co z tego że kupimy znakomite wino z przed 20 lat skoro nie znajac sie na nim odpowiednio, możemy nie zauważyc tego co wpływa na jego genialnosc...
    Tyle,
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Wyszukiwarki nie są aż tak bezużyteczne jak Ci się wydaje
    Na pewno mogę polecić klasyfikację wg serwisu Beer Advocate: http://www.beeradvocate.com/beer/style/
    Oraz bardzo przeze mnie lubiane, szczegółowe opisy stylów organizacji BJCP (Beer Judge Certification Program): http://www.bjcp.org/stylecenter.html
    Podaję to, o czym w tym momencie pamiętam, nie bardzo mam czas zagłębiać się bardziej.

Comment

• Piotras
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.08
      • 307

Bezużyteczna w tym wypadku jest wyszukiwarka forumowa i to miałem na myśli. Dzięki za linki, na beeradvocat to się nawet kiedys zarejestrowałem ale zupełnie zapomniałem o tej stronie, drugi link mi nie chodzi. Ale myśle że można by zrobic taki podobny katalog stylów na browar.biz co by i nie nieznajacy języka mogli poznac te gatunki.Może kiedys sie za to wezmę(weźmiemy)
      Narazie znalazłem to czego w sumie szukałem choć liczę jeszcze na jakieś bardziej osobiste uwagi i doswiadczenia forumowiczów.

Comment

ja mam podobny problem, jesli o wyszukiwarki chodzi,szukam zdjec i informacji na temat ciemne,jasne,lekkie,pełne,mocne,lager,ale,stout i jak narazie niewiele znalazłam,pozwolę sobie skorzystać z powyższych linków i proszę o jeszcze

Comment

Przetwarzanie...
        X