Browarmia Królewska

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2869

    #46
    W rzeczy samej drogi Panie .

    Po praktykach udałem się tam na mały rekonesans i przedstawiam sytuacje :
    - w średku trwają intensywne prace montarzowo-wykończeniowe
    - na zewnątrz kończono montowanie neonów
    - w logu bezapelacyjnie widnieje cyfra 5
    - z tego co się zorientowałem lokal będzie zajmować cały parter od strony Krakowskiego Przedmieścia

    i najważniejsze :

    - przewidywane otwarcie w pierwszej połowie sierpnia (czyli już za chwilkę)

    Podano mi nawet konkretną datę ale w związku z tym, iż nie był to żaden pracownik, a jedynie osoba montująca sprzęt, oraz znając nasze polskie warunki wolę jej nie podawać publicznie .
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
      - w logu bezapelacyjnie widnieje cyfra 5
      ufff, więc mój słaby wzrok nie jest tak słaby
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #48
        W krótkich, żołnierskich słowach:
        Na piwo z Browarmii można liczyć we wrześniu.
        Wtedy nastąpi też oficjalne otwarcie.
        Intensywnie (dzień i noc) warzone są właśnie cztery rodzaje piwa:
        Pils, Stout, Czerwone Imbirowe, Pszeniczne.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8107

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
          W krótkich, żołnierskich słowach:
          Na piwo z Browarmii można liczyć we wrześniu.
          Wtedy nastąpi też oficjalne otwarcie.
          Intensywnie (dzień i noc) warzone są właśnie cztery rodzaje piwa:
          Pils, Stout, Czerwone Imbirowe, Pszeniczne.
          Czyli całkiem inne podejście niż w Zielonej czy Katowicach.Najpierw sie warzy a potem otwiera.Natomiast w tych dwóch miastach zrobiono całkiem na odwrót
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23895

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
            Czyli całkiem inne podejście niż w Zielonej czy Katowicach.Najpierw sie warzy a potem otwiera.Natomiast w tych dwóch miastach zrobiono całkiem na odwrót
            jakbyś siedział na inwestycji dwa lata, bez żadnych przychodów z tej działalnbości to pewnie też przyszło by Ci takie rozwiązanie do głowy. Czyli wtępne działanie jako knajpa-restauracja dla zapewnienia sobie choćby minimalnych wpływów.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #51
              ART ma całkowitą rację. Lepiej żeby te przyszłe browary na razie istniały i zarabiały a piwo spokojnie się warzyło niż żeby czekali aż im się cały kapitał finanoswy rozejdzie i upadną zanim zaczną warzyć. Nie czepiajmy się wszystkiego bo zarówno Haust jak Spiż w Katowicach to cenne inicjatywy.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8107

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                jakbyś siedział na inwestycji dwa lata, bez żadnych przychodów z tej działalnbości to pewnie też przyszło by Ci takie rozwiązanie do głowy. Czyli wtępne działanie jako knajpa-restauracja dla zapewnienia sobie choćby minimalnych wpływów.
                OK.Ale można było przecież nastawić warkę przed planowanym otwarciem.No chyba,że są tak biedni że zysk z knajpy pozwoli im zakupić słód i drożdże.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23895

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                  OK.Ale można było przecież nastawić warkę przed planowanym otwarciem.No chyba,że są tak biedni że zysk z knajpy pozwoli im zakupić słód i drożdże.
                  Nie można było. Gdyby było można nastawiliby.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                    OK.Ale można było przecież nastawić warkę przed planowanym otwarciem.No chyba,że są tak biedni że zysk z knajpy pozwoli im zakupić słód i drożdże.

                    Gdyby mozna było to na 100% ludzie ci by to zrobili.....
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #55
                      Knajpa już otwarta (Krakowskie Przedmieście / Królewska - dawne Kasyno Wojskowe) - ogródek (podcienia) fajne, poziom - 1 też, parter robi wrażenie stołówki. Na razie piwa niemieckie: pszeniczne (warto spróbować), ciemniaczek (bez specjalnego wyrazu), pils (niekoniecznie). Szklanki (4 rodzaje pszeniczne, kufel, 2 pokale), koszulka i czapka w ciągłej sprzedaży. Podobno za trzy tygodnie będzie własne piwo...

                      Comment

                      • Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                        [...] Na razie piwa niemieckie: pszeniczne [...]
                        Apfeldorfer?
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #57
                          Nie

                          Comment

                          • macmon
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.10
                            • 140

                            #58
                            Byłem tam w sobotę. Pierwsze wrażenie - w ogródku od ulicy stoły i ławki max na 4 osoby, jak przyjdzie więcej osób, to radź sobie sam, kelnerka nie umie pomóc a ciężko to przemeblować bez wchodzenia w paradę innym gościom.

                            Piwo pszeniczne można wypić, ale takie sobie (Obolon jest lepszy, nie mówiac o Paulanerze), dziwny posmak, ale za to chora cena - 0,33 l - 5 zł; 0,5 l - 7,50. Pils trochę lepszy w smaku, cena taka sama, ciemnego nie piłem. Wg menu piwa są na razie niemieckie. Chociaż sadząc po właścicielu - no nie wiem, czy niemieckie, czy podwarszawskie

                            Generalnie ceny są bardzo wysokie, deska wędlin 20 zł (taka sobie, ale pieczywo do tego pyszne), 0,2 l cola, fanta - 5 zł!!!!!! (za litr wychodzi 25 złotych, najdroższy płyn w Warszawie!!!!! - rada - nie idźcie tam z dziećmi).

                            To co widać po wejsciu do środka nie powala. Dużo zieleniny rozwieszonej pod sufitem - chmiel. Wystrój mało "klimatyczny", na ścianie rysunek procesu produkcji piwa, gdzieś tam za bufetem i szybami majaczy jakaś nierdzewka, obok za szkłem wyraźnie widać tylko zrobione w nierdzewce dwa otwarte naczynia z płaszczami chłodzącymi - chyba otwarte kadzie fermentacyjne, mało to imponuje. Reszty instalacji właściwie nie widać (na tym poziomie), choć zaznaczam, że się nie rozglądałem zbytnio, bo byłem w towarzystwie. Możliwe, że jest jakaś sala typu piwniczka, gdzie stoi warzelnia. Jakoś tam nie trafiłem, dlatego muszę to jeszcze powtórzyć.

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macmon
                              Piwo pszeniczne można wypić, ale takie sobie (Obolon jest lepszy, nie mówiac o Paulanerze), dziwny posmak, ale za to chora cena - 0,33 l - 5 zł; 0,5 l - 7,50. Pils trochę lepszy w smaku, cena taka sama, ciemnego nie piłem. Wg menu piwa są na razie niemieckie. Chociaż sadząc po właścicielu - no nie wiem, czy niemieckie, czy podwarszawskie

                              Generalnie ceny są bardzo wysokie, deska wędlin 20 zł (taka sobie, ale pieczywo do tego pyszne), 0,2 l cola, fanta - 5 zł!!!!!! (za litr wychodzi 25 złotych, najdroższy płyn w Warszawie!!!!! - rada - nie idźcie tam z dziećmi).(...)
                              bądźmy realistami Panowie, tego typu browary sa nastawone przede wszystkim na zysk, sama lokalizacja Browarmii daje znać na cenach; zreszta nie przesadzajmy, w wiekszości knajp pszeniczne niemieckie kosztuje ok 12 zł (Paulaner) a ta cena 7,50 jest naprawdę niezła jak na taki lokal w takim miejscu, w sumie nie jest to budka z piwem i nią nie będzie, wiem, tez bym się cieszył jakbym za pszeniczne w lokalu na Trakcie płacił tyle ile w sklepie - 4 zł ale nie jestem fantastą, ceny w Somie zapomnieliście?
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • macmon
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.10
                                • 140

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                                bądźmy realistami Panowie, tego typu browary sa nastawone przede wszystkim na zysk, sama lokalizacja Browarmii daje znać na cenach; zreszta nie przesadzajmy, w wiekszości knajp pszeniczne niemieckie kosztuje ok 12 zł (Paulaner) a ta cena 7,50 jest naprawdę niezła jak na taki lokal w takim miejscu, w sumie nie jest to budka z piwem i nią nie będzie, wiem, tez bym się cieszył jakbym za pszeniczne w lokalu na Trakcie płacił tyle ile w sklepie - 4 zł ale nie jestem fantastą, ceny w Somie zapomnieliście?
                                A co powiesz o cenie fanty i coli?

                                Comment

                                Przetwarzanie...