Z wiedzą, czy bez niej - nie jestem męczennikiem, by pić coś, co delikatnie rzecz ujmując smacznym nie jest...
Browarmia Królewska
Collapse
X
-
A skąd my to mogliśmy wiedzieć przed spróbowaniem? I właśnie dlatego zacna wydaje mi się idea for internetowych na których dzieli się między innymi swoją wiedzą.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Maidenowiec, Piecia wyraźnie napisał, że części Jego znajomych to piwo smakowało...
Powiem więcej - u mnie przed sklepem nocnym jest wiele osób, którym to piwo również smakuje...
Z wiedzą ową, czy bez niej - warto chyba samemu spróbować. Przypominam również, że przynajmniej jeden wytwór tego Browaru jest dość uznawany w naszym gronie, więc nie można przekreślać samego piwa, tylko dlatego, że jest warzone w tym tym, a nie innym miejscu....
Problem leży zupełnie gdzie indziej i rzeczywiście jest dość poważny. Obawiam się, że zbyt duże zamieszanie może spowodować nie tylko wycofanie Pilsa z Browarmii, ale zamknięcie całego lokalu...
Comment
-
Sam też okazjonalnie pijam niektóre wyroby tego browaru, jakością niektórych byłem również zaskoczony. Ale mimo wszystko kupując piwo w takim lokalu przyjmuję zasadniczo za pewnik, iż jest robione na miejscu. Zresztą tego wyrobu nie piętnuję za pochodzenia, a za walory organoleptyczne. Poza tym, wydaje mi się, że nasza społeczność ludzi nie tyle pijących piwo co je "przeżywających" jest na tyle mała, że w ogolnym rozrachunku dla lokalu różnicy to nie zrobi, a my przyjmujemy każdą wiedzę. Widocznie jestem po prostu jeszcze młody i głupi.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec(...) Zresztą tego wyrobu nie piętnuję za pochodzenia, a za walory organoleptyczne(...)
A piętnować go należy nie tylko za walory smakowe, ale przede wszystkim za pochodzenie, które nie jest zgodne z prawem. Dlatego, jeśli chcemy jeszcze odwiedzać ten lokal, powinna ta wiadomość pozostać tajemnicą poliszynela...Last edited by Małażonka; 2006-01-15, 13:02.
Comment
-
Bo spróbowałem.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
-
W takim razie po prostu wytnijmy tą stronę i część poprzedniej, a sprawy nei było.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecW takim razie po prostu wytnijmy tą stronę i część poprzedniej, a sprawy nei było.
Nie widzę powodu..... zeby tak miało się stać.....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Nie pozostaje mi nic innego, tylko sprawę zainteresowanym współforumowiczom wyjaśnić,
tak jak czyniłem to indywidualnie każdemu głębiej zainteresowanemu piwami BrowArmii na miejscu.
Pils jest od października warzony "kontraktowo" przez Jabłonowo i nie widzę w tym nic niestosownego (vide warzenie piwa krakowskiemu Staremu Browarowi przez Relakspol).
Pils, jako lager, wymaga znacznie dłuższego czasu na wyprodukowanie w porównaniu z piwami typu ale.
Szybko się okazało, że techniczna infrastruktura BrowArmii (8 tanków fermentacyjno-leżakowych , "unitanków" i brak miejsca na dostawienie następnych) nie jest w stanie zaspokoić popytu na piwo dostatecznie dojrzałe.
Mieliśmy do wyboru: albo zredukować asortyment do 2, 3 piw (oferujemy 5 piw), albo przenieść warzenie lagera na zewnątrz i w BrowArmii warzyć jedynie "szybsze" piwa górnej fermentacji. Tak też uczyniliśmy.
Pils warzony dla BrowArmii przez Jabłonowo jest piwem osobnym: używamy tam innych drożdży, innego chmielu i częściowo innego słodu w porównaniu z głównym nurtem produkcyjnym browaru. To piwo jest coraz lepsze i jestem przekonany, że w połowie roku, gdy polepszą się warunki techniczne jego produkcji, będzie piwem b. dobrym.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesNie pozostaje mi nic innego, tylko sprawę zainteresowanym współforumowiczom wyjaśnić,
tak jak czyniłem to indywidualnie każdemu głębiej zainteresowanemu piwami BrowArmii na miejscu (...)
A że przy tej (niebywałej dla innych browarów) okazji delikatnie szturcha piwowara z BrowArmii...
Dobry piwowar, a już z pewnością taki jak Czes, uwarzy b. dobre piwo i w "nocniku". Potrzebuje tylko trochę czasu, co w moim przekonaniu jabłonowskiemu browarowi, w którym Browarmia wynajmuje jedynie "gary", może tylko dobrze zrobić.
Nie wątpię w b. dobrą jakość BrowArmianego pilsa, która ma się objawić do półrocza, ale zwiastuję kolejny "problem" - "uprzejmi" stwierdzą, że piwo to oferuje browar Jabłonowo, a nie "jakaś tam" BrowArmia.Comment
-
No i okazuje się, że była burza w szklance wody. Ja w każdym bądź razie jeszcze raz przepraszam za zamieszanie jakie się rozpętało.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecNo i okazuje się, że była burza w szklance wody. Ja w każdym bądź razie jeszcze raz przepraszam za zamieszanie jakie się rozpętało.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNo cóż, Bierhalle ma tu stałą darmową stronę reklamową pn. "Bierhalle - teraźniejszość".
A że przy tej (niebywałej dla innych browarów) okazji delikatnie szturcha piwowara z BrowArmii...
Ja po prostu informuję Szanownych Forumowiczów....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Czy w tym wypadku piwo Pils z BrowArmii będzie liczone jaki Browarmijne czy Jabłonowskie? Vide produkcji kontraktowej odnośnie tematu Smoczej Głowy.
Pytanie głównie do ART-a
W/g wcześniejszych postów idąc analogicznie za dyskusjami nt SK/Relakspol to obecny Pils serwowany w lokalu a warzony w Jabłonowie jest produktem Browarmii (dwie rózne osobowości prawne, kontraktowe warzenie piwa).Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
Comment