Niepasteryzowane oszustwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

    #16
    Niepasteryzowane piwo warzy też ostatnio browar "Zodiak" ale nie polecam.

    Comment

    • Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
      Niepasteryzowane piwo warzy też ostatnio browar "Zodiak" ale nie polecam.
      Piłem raz w życiu i nie rzucił mnie na kolana,ale wrócę z chęcią do niego .Ma charakter ,aczkolwiek nie jest to piwo do picia codziennego w większych ilościach
      Gosia mi wchodziła choć troszkę brak było ilości ekstraktu ...
      Last edited by Pogoniarz; 2005-07-25, 18:02.


      Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

      Comment

      • perzan
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.07
        • 35

        #18
        czyli problem dobrego piwa przemyslowego jest stosunkowo łatwy do rozwiązania,
        procesy filtracji i pasteryzacji to po prostu końcowa obrobka piwa ,te procesy można
        bez trudu ominąć w każdym browarze,
        browary pasteryzują piwo bo boją się że im "nie zejdzie" ze sklepów w krótkim czasie,wolą
        mieć pewność ,że nie poniosą strat niż oferować lepszy smak ,ale przydatność do spożycia niepasteryzowanego piwa można wielokrotnie zwiększyć nie
        filtrując piwa ,dodatkowo dając mu nowe smaki ,ale browary filtrują piwo bo nabywcy
        oczekują napoju klarownego -koło się zamyka -i kto jest winien?czy aby nie przypadkiem
        masowy odbiorca?
        czy przyczyną tego,ze piwa przemysłowe są niezbyt wyszukane i podobne w smaku jest
        tylko przyzwyczajenia z prl"u ,ktore mówi piwo mętne ,to piwo zepsute?nie wystarczyło
        by na początku ,na jakiejś kontretykiecie poinformować odbiorcę o co chodzi (niektóre
        starsze etykiety mają takie informacje,trzeba nalać delikatnie aby nie poruszyć osadu
        drożdzowego ,bądz przeciwnie zamieszać i zmętnić piwo ,współcześnie taką etykietę ma chyba pszeniczny ukraiński Oblon)
        jest mnóstwo nieklarownych napitow ,soków itp i nikt nie domaga się ich przejrzystości ,czemu wyjąrkiem ma być piwo ,przecież jest przede wszystkim do samkowania ,a nie do oglądania?brzmi absurdalnie -ma ladnie wyglądać ,ale gorzej smakować-ta reguła dotyczy nie tylko piwa ,ale owoćów ,wędlin itp itd. ,a przecież mogłoby być tak pięknie ,browary zadowolone bo i mniejszy koszt produkcji piwa poprzez rezygnację z pasteryzowania i filtracji ,dodatkowo nie musiałyby się bać o zbyt krótki okres przechowywania a i piwo lepsze..jednak ważniejsze są przyzwyczajenia i wygląd
        Al może chodzi też o to ,że takie piwo jest trudniej "powtarzalne",w trakcie przechowywania zmienia smak (choć na lepszy) i zapewne trzeba by stworzyć
        jakieś prawidłowe warunki tego przechowywania w slepach ,hurtowniach...
        Czyli wniosek niestety jest taki masowość wyklucza ponadprzeciętność

        Comment

        • Sokół83
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1598

          #19
          mam kilka pytań odnośnie pasteryzacji piwa:

          - zdarzyło mi się kupić kilka piw opisanych na etykiecie jako niepasteryzowane, ale z terminem przydatoności na ponad 3 miesiące; głównie były to piwa czeskie; dodam że były one filtrowane; o co chodzi?? przecież piwo niepasteryzowane powinno mieć krótki termin przydatności;

          - z czego wynika różny termin przydtaności piwo niepasteryzowanych: Noteckie ma 3 tygodnie, Żywe 5, Ciechan też coś koło tego, a Grudziądzkie chyba ponad 2 miesiące

          - czy trwałość piwo niepastryzowanego zależy od ilości alkoholu??

          - jak należy traktować piwo refementujące w butlekach - z jednej strony są one pasteryzowane przed zadaniem "drugich" drożdzy, ale z drugiej mamy nowy wsad drożdży; czy ich walory zdrowotne (zawrtość witamin itp) są przez to podobne jak piw typowo niepasteryzowanych??
          Last edited by Sokół83; 2007-08-17, 15:20.
          Z INNEJ BECZKI

          www.fotopolska.eu

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
            mam kilka pytań odnośnie pasteryzacji piwa:
            - zdarzyło mi się kupić kilka piw opisanych na etykiecie jako niepasteryzowane, ale z terminem przydatoności na ponad 3 miesiące; głównie były to piwa czeskie; dodam że były one filtrowane; o co chodzi?? przecież piwo niepasteryzowane powinno mieć krótki termin przydatności;
            Nowoczesne techniki filtracji umożliwiają tzw. pasteryzację na zimno. Stąd możliwe jest uzyskanie piwa niepasteryzowanego o tak długiej przydatności do spożycia.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
            - z czego wynika różny termin przydtaności piwo niepasteryzowanych: Noteckie ma 3 tygodnie, Żywe 5, Ciechan też coś koło tego, a Grudziądzkie chyba ponad 2 miesiące
            Nie obowiązuje już Polska Norma, a więc to poszczególne zakłady (normy zakładowe) decydują o tym jaką trwałość mają ich piwa. Biorą za to też odpowiedzialność. Tak mi się przynajmniej wydaje

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
            - czy trwałość piwo niepastryzowanego zależy od ilości alkoholu??
            Oui
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • perfekt32
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.06
              • 13

              #21
              przepraszam jako początkujący piwosz) czy jak go tam zwal
              mam pytanie do doświadczonych .tego grona
              nie rozumiem dlaczego piwa niepasteryzowane z browarów mają gwarancję ok 5 tyg. podczas gdy piwa domowe mogą leżakować miesiącami, a przy niektórych gatunkach nawet rok???
              tak przy okazji bardzo lubie piwko Zywe z browaru Amber - )

              Comment

              • perfekt32
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.06
                • 13

                #22
                wyglupilem sie (
                dopiero przeczytalem wcześniejsze posty)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika perfekt32 Wyświetlenie odpowiedzi
                  wyglupilem sie (
                  dopiero przeczytalem wcześniejsze posty)
                  niewidzialna ręka admina przeniosła w to miejsce Twój post , bo nie dotyczył jednak sprzedaży br. Belgia
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • phantom_
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.09
                    • 2

                    #24
                    Ktos doradzi gdzie i jakie niepasteryzowane piwo mozna kupic w Wielkopolsce? Najlepiej w Poznaniu lub Kościanie.

                    Z góry dzięki, pozdrawiam.

                    Comment

                    • biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika phantom_ Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ktos doradzi gdzie i jakie niepasteryzowane piwo mozna kupic w Wielkopolsce? Najlepiej w Poznaniu lub Kościanie.

                      Z góry dzięki, pozdrawiam.
                      W Poznaniu w Plazie w sklepie ze zdrową żywnością (chyba parter) od czasu do czasu pojawia się Ciechanów niepasteryzowany.

                      Choć to też nie jest raczej temat do takich pytań
                      Last edited by biermann; 2007-09-01, 19:10.
                      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #26
                        W monopolowym na Jawornickiej jest Noteckie.

                        Comment

                        • biermann
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.09
                          • 2552

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                          W monopolowym na Jawornickiej jest Noteckie.
                          A pewny jesteś, że niepasteryzowane? Bo jakoś nie wydaje mi się by tak było.
                          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                          Comment

                          • Sokół83
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.12
                            • 1598

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                            - zdarzyło mi się kupić kilka piw opisanych na etykiecie jako niepasteryzowane, ale z terminem przydatoności na ponad 3 miesiące; głównie były to piwa czeskie; dodam że były one filtrowane; o co chodzi?? przecież piwo niepasteryzowane powinno mieć krótki termin przydatności;

                            Nowoczesne techniki filtracji umożliwiają tzw. pasteryzację na zimno. Stąd możliwe jest uzyskanie piwa niepasteryzowanego o tak długiej przydatności do spożycia.
                            a jak jest z wartościami odżywczymi takiego piwa - bliżej mu to prawdziwie niepasteryzowanego czy zupełnie pasteryzowanego??
                            Z INNEJ BECZKI

                            www.fotopolska.eu

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                              a jak jest z wartościami odżywczymi takiego piwa - bliżej mu to prawdziwie niepasteryzowanego czy zupełnie pasteryzowanego??
                              Wypowiem sie, trochę na około, na podstawie innych produktów spożywczych typu soki lub mleko. Otóż mleko UHT jest de facto pasteryzowane w bardzo wysokiej temp. - termin przydatności to blisko rok może być przechowywane w temp. pokojowej, mleko pasteryzowane i mikrofiltrowane ma termin od 2 tygodni bodajże do miesiąca, mleko pasteryzowane - kilka dni (oba tylko w warunkach chłodniczych). Soki - pasteryzowane (w normalnej, czyli wysokiej temp.) - rok przydatności przechowywanie w temp. pokojowej, soki delikatnie pasteryzowane - 3 miesiące terminu, ale muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych, soki świeże - zwykle 1 dzień przydatności, niepasteryzowane, przechowywanie w warunkach chłodniczych.

                              Przypadek o którym mówimy, czyli piwo niepasteryzowane, tudzież pasteryzowane w niskiej temperaturze + mikrofiltrowane jest IMO analogiczny do przykładów środkowych. Oczywiście nie można mieć wszystkiego, ale powszechnie uważa się, że mleko mikrofiltrowane jest znacznie lepsze niż wyjałowione UHT, podobnie z sokami. Ja bym się więc skłaniał ku wersji, że bliżej mu do piwa niepasteryzowanego.

                              Wniosek jest też taki, że na zasadzie analogii piwa niepasteryzowane powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych. Na szczęście alkohol sprawia, że nie jest to niezbędne, aczkolwiek na pewno ich życie sie w tym wypadku znacznie się wydłuża. Z kolei znaczne przegrzanie >30C jest dla nich zabójcze.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12565

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wniosek jest też taki, że na zasadzie analogii piwa niepasteryzowane powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych. Na szczęście alkohol sprawia, że nie jest to niezbędne, aczkolwiek na pewno ich życie sie w tym wypadku znacznie się wydłuża. Z kolei znaczne przegrzanie >30C jest dla nich zabójcze.

                                Dodam, ze niepasteryzowane piwa nie powinny byc przechowywane w zmiennych temperaturach. Tak sie dzieje w niektorych sklepach, szczegolnie malych. Przez dzien sa schlodzone w lodowkach. Ale lodowki dla oszczednosci wylacza sie w nocy. Ponadto czesto
                                w lecie w sklepach temperatura w lecie dobija do 30 stopni. Czesc piwa jest w lodowce a reszta grzeje sie na zapleczu. Pozniejsze schlodzenie juz nie poprawi jakosci.
                                Alkohol rzeczywiscie ma pewien wplyw, stad mocniejsze piwa niepasteryzowane maja dluzszy termin przydatnosci do spozycia, ale nie wplywa jednak istotnie na przedluzenie tego terminu. Takie piwa lubia stabilny, mily chlodek w cieniu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X