Ostatnio w ofercie Marcpolu widziałem gotowy już podpiwek bodajże w butlach 1,5l. Producent Krynka
Podpiwek wraca?
Collapse
X
-
A ja kupiłem sobie na Allegro Podpiwek Kujawski Delecty (po dacie wnoszę, że świeży) i spróbuję go zrobić. I tu mam do Was pytanie, jako że z piwowarstwem domowym nie mam jeszcze doświadczenia, jakich drożdży do niego użyć, aby smakowało to dobrze? Wiem, że takie piekarskie w kostce wnoszą po jakimś czasie dziwny, nieprzyjemny posmak. Może użyć takich w proszku? Bardzo proszę Was o pomoc, bo bardzo mi zależy, żeby wyszedł jak najlepiej. Pozdrawiam!Comment
-
Żeby osiągnąć jakis przyzwoity efekt, należy zastosować drożdze, n ie dające takich brutalnych posmaków jak piekarnicze - czyli piwne lub winne. Mogą być dowolne, świeże lub z gęstwy.Comment
-
Gościu odpiernicz się!
Też zastosowałbym piwne, bo... mam je w lodówce. Pisałem do Samoglowa, który - jak rozumiem - nie ma żadnych doświadczeń piwowarskich i musiałby zamówić specjalnie saszetkę, więc zapłaciłby za te "posmaki" prawie 20zł. Wg mnie nie jest to tyle warte, ale to on zadecyduje. Napisałem, że będzie mu "chyba szkoda forsy".
PS Smak podpiwku, który pamiętamy sprzed kilkunastu lat w 99% zawierał posmaki piekarskich drożdży, bo inne nie były dostępne. Poza Świdnicą oczywiście...Comment
-
Chyba najlepszym sposobem roztrzygnięcia dyskusji będzie zrobienie dwóch testowych podpiwków. Jeden na drożdżach piekarniczych, drugi na piwnych i ich porównanie.
Tylko jakie drożdże piwne użyć ?Comment
-
Comment
-
No i zrobiłem ten podpiwek na drożdżach świeżych. Z początku jego smak był nieco "zwietrzały", ale jak trochę odstał, tak jak podaje przepis, to muszę przyznać, że jest to świetny napój. Na piwnych drożdżach musiałby być genialny. Wydaje mi się, że różni się nieco od tego co było kiedyś, ale po 11 latach można nie pamiętać. Tak czy siak jest bardzo miły w smaku, troszkę jak piwo karmelowe. Cieszę się, że go kupiłem, ale w sklepach jakoś tej Delecty nie ma, a szkoda.Comment
Related Topics
Collapse
-
Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.
Browar jest...-
Channel: Ukraina
-
-
Ekstrakt 10.1*, alko 6.0% = mistrzowie piwowarstwa!
Kod LB
Piana - na dłużej pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, trochę ryżowe, lepkie, owoce lagerowe... cukrowe, trochę...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-10-27, 14:38 -
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Lokal dość specyficzny, więc choćby z tego powodu warty odnotowania. Dość późno się otwiera (po 17) i jest w takim miejscu, że zwykle już się wraca, a nie zaczyna imprezę. Ale po kolei...
Lokal po dawnym "Tabu". Ktoś wpadł na pomysł wykorzystania dość mrocznego...-
Channel: Kraków
2022-08-03, 08:52 -
-
Wołyński historyczny browar, którego należącym do majątku hrabiów Czackich. Stąd nazwa Hrafśke (hrabiowskie).
http://pavlivka.com.ua/
Wydaje mi się jednak, że być może ważniejszym produktem browaru jest woda mineralna Jodanka:
http://jodanka.com/
...-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment