Ostatnio w ofercie Marcpolu widziałem gotowy już podpiwek bodajże w butlach 1,5l. Producent Krynka
Podpiwek wraca?
Collapse
X
-
A ja kupiłem sobie na Allegro Podpiwek Kujawski Delecty (po dacie wnoszę, że świeży) i spróbuję go zrobić. I tu mam do Was pytanie, jako że z piwowarstwem domowym nie mam jeszcze doświadczenia, jakich drożdży do niego użyć, aby smakowało to dobrze? Wiem, że takie piekarskie w kostce wnoszą po jakimś czasie dziwny, nieprzyjemny posmak. Może użyć takich w proszku? Bardzo proszę Was o pomoc, bo bardzo mi zależy, żeby wyszedł jak najlepiej. Pozdrawiam!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi... Do podpiwku pewnie lepsze byłyby piwne, ale chyba szkoda forsy.
Żeby osiągnąć jakis przyzwoity efekt, należy zastosować drożdze, n ie dające takich brutalnych posmaków jak piekarnicze - czyli piwne lub winne. Mogą być dowolne, świeże lub z gęstwy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziGościu, nie kompromituj się!
Też zastosowałbym piwne, bo... mam je w lodówce. Pisałem do Samoglowa, który - jak rozumiem - nie ma żadnych doświadczeń piwowarskich i musiałby zamówić specjalnie saszetkę, więc zapłaciłby za te "posmaki" prawie 20zł. Wg mnie nie jest to tyle warte, ale to on zadecyduje. Napisałem, że będzie mu "chyba szkoda forsy".
PS Smak podpiwku, który pamiętamy sprzed kilkunastu lat w 99% zawierał posmaki piekarskich drożdży, bo inne nie były dostępne. Poza Świdnicą oczywiście...
Comment
-
-
Chyba najlepszym sposobem roztrzygnięcia dyskusji będzie zrobienie dwóch testowych podpiwków. Jeden na drożdżach piekarniczych, drugi na piwnych i ich porównanie.
Tylko jakie drożdże piwne użyć ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145 Wyświetlenie odpowiedziDo kupienia widuje także Podpiwek i Kwas Chlebowy w płynie produkcji BOSS Witnica.
Comment
-
-
No i zrobiłem ten podpiwek na drożdżach świeżych. Z początku jego smak był nieco "zwietrzały", ale jak trochę odstał, tak jak podaje przepis, to muszę przyznać, że jest to świetny napój. Na piwnych drożdżach musiałby być genialny. Wydaje mi się, że różni się nieco od tego co było kiedyś, ale po 11 latach można nie pamiętać. Tak czy siak jest bardzo miły w smaku, troszkę jak piwo karmelowe. Cieszę się, że go kupiłem, ale w sklepach jakoś tej Delecty nie ma, a szkoda.
Comment
-
Comment