Podpiwek wraca?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zAjkA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1089

    #16
    Ostatnio w ofercie Marcpolu widziałem gotowy już podpiwek bodajże w butlach 1,5l. Producent Krynka
    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #17
      Gotowy podpiwek w PETach jest dostępny w wielu małych sklepach spożywczych, jak również w dyskontach (np. Biedronka)
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • danio_145
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.02
        • 723

        #18
        Do kupienia widuje także Podpiwek i Kwas Chlebowy w płynie produkcji BOSS Witnica.

        Comment

        • peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

          #19
          Kwas chlebowy też jest w Biedronkach
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • Samoglow
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.07
            • 606

            #20
            A ja kupiłem sobie na Allegro Podpiwek Kujawski Delecty (po dacie wnoszę, że świeży) i spróbuję go zrobić. I tu mam do Was pytanie, jako że z piwowarstwem domowym nie mam jeszcze doświadczenia, jakich drożdży do niego użyć, aby smakowało to dobrze? Wiem, że takie piekarskie w kostce wnoszą po jakimś czasie dziwny, nieprzyjemny posmak. Może użyć takich w proszku? Bardzo proszę Was o pomoc, bo bardzo mi zależy, żeby wyszedł jak najlepiej. Pozdrawiam!

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Drożdże piekarskie do chleba lepsze są świeże niż sproszkowane. Do podpiwku pewnie lepsze byłyby piwne, ale chyba szkoda forsy.

              Comment

              • Samoglow
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.07
                • 606

                #22
                A jeśli piwne, to jakie? Do chleba, to rozumiesz takie zwykłe w kostce, które można w spożywczaku kupić, tak?

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... Do podpiwku pewnie lepsze byłyby piwne, ale chyba szkoda forsy.
                  Gościu, nie kompromituj się!
                  Żeby osiągnąć jakis przyzwoity efekt, należy zastosować drożdze, n ie dające takich brutalnych posmaków jak piekarnicze - czyli piwne lub winne. Mogą być dowolne, świeże lub z gęstwy.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Gościu, nie kompromituj się!
                    Gościu odpiernicz się!
                    Też zastosowałbym piwne, bo... mam je w lodówce. Pisałem do Samoglowa, który - jak rozumiem - nie ma żadnych doświadczeń piwowarskich i musiałby zamówić specjalnie saszetkę, więc zapłaciłby za te "posmaki" prawie 20zł. Wg mnie nie jest to tyle warte, ale to on zadecyduje. Napisałem, że będzie mu "chyba szkoda forsy".
                    PS Smak podpiwku, który pamiętamy sprzed kilkunastu lat w 99% zawierał posmaki piekarskich drożdży, bo inne nie były dostępne. Poza Świdnicą oczywiście...

                    Comment

                    • artur2
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.02
                      • 535

                      #25
                      Chyba najlepszym sposobem roztrzygnięcia dyskusji będzie zrobienie dwóch testowych podpiwków. Jeden na drożdżach piekarniczych, drugi na piwnych i ich porównanie.

                      Tylko jakie drożdże piwne użyć ?
                      Mniej alkoholu, więcej smaku !
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Ja jestem pewien, że na piwnych wyjdzie lepszy, czyli bardziej czysty profil smakowy. Jeżeli ktoś warzy to nie problem.
                        Poza tym ciekawe ile wspólnego z PRL'owskim odpowiednikiem ma baza surowcowa tego podpiwku?

                        Comment

                        • Promil03
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.10
                          • 2833

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Do kupienia widuje także Podpiwek i Kwas Chlebowy w płynie produkcji BOSS Witnica.
                          Jeśli chodzi o kwas chlebowy to ja spotkałem dzisiaj w sklepie w Sosnowcu kwas chlebowy z Ukraińskiego browaru Obolon. Cena 3,69 za butelkę 1 litr.

                          Comment

                          • Samoglow
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.07
                            • 606

                            #28
                            No i zrobiłem ten podpiwek na drożdżach świeżych. Z początku jego smak był nieco "zwietrzały", ale jak trochę odstał, tak jak podaje przepis, to muszę przyznać, że jest to świetny napój. Na piwnych drożdżach musiałby być genialny. Wydaje mi się, że różni się nieco od tego co było kiedyś, ale po 11 latach można nie pamiętać. Tak czy siak jest bardzo miły w smaku, troszkę jak piwo karmelowe. Cieszę się, że go kupiłem, ale w sklepach jakoś tej Delecty nie ma, a szkoda.

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #29
                              A pojawił się ostatnio taki przepis na podpiwek.
                              Chyba spróbuję coś zrobić, bo kurde chyba tego nie piłem jeszcze
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • beeerbant
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.04
                                • 9

                                #30
                                Najlepszy podpiwek

                                Informuję iż znakomity podpiwek produkuje w systemie stałym Browar Witnica S.A.
                                Pozdrawiam forumowiczów.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X