Faustus. Pszeniczne piwo z Juranda

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PanKrecik Wyświetlenie odpowiedzi
    Skosztowałem po dłuższej przerwie pszenicznego Faustusa i niestety nie dało się tego pić ... jakby do marnego pilsa dolać troche pszeniczniaka.

    Na kontretykiecie : Barlan! spółka znana z plagiatu Amberowskiego Koźlaka.
    Dla niewtajemniczonych podaje link :
    Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


    (moim skromnym zdaniem ta spółka za swoje 'dzieła' pojawiające sie coraz czesciej w supermarketach i pubach zasługuje na to aby jej logo umieścić na głównej stronie Browar.biz z dopiskiem "bojkot!" )

    A wracając do Faustusa... czy ktoś sie orientuje czy istnieje jeszcze prawdziwy Faustus z Juranda, produkowany na ich zlecenie w Niemczech? zapamiętałem go jako niezłe piwo.
    Czy mi sie wydaje, czy prawdziwy Faustus jest kolejna ofiara Barlana, po Koźlaku?
    Jeśli takich podrabianych i psutych marek jest więcej, to proszę o wpisywanie ich gdzieś na forum ku przestrodze.

    ehhhh.....
    Widać, że za bardzo się nie orientujesz w temacie.
    Otóż Faustus nigdy nie był warzony przez Juranda. Był przez niego zamówiony w jednym z niemieckich browarów. Po sprzedaży browaru Jurand, jego właściciele (powiązani, tudzież będący właścicielami Barlan Beverages) doszli do wniosku, że skoro na rynku przyjął się Faustus kontraktowany i "ciemny lud to kupił" to pewnie i inne piwa znajdą na nim swoje miejsce. Pojawił się więc Heban, "pierwsze polskie czarne piwo" warzony w Czeskich Budziejowicach oraz Koźlak, który miał być spadkobiercą Koźlaka z Juranda. Nie można więc, mówić o podrabianiu, choć znając podejście Barlana Beverages można domniemywać, ze został zmieniony producent Faustusa, "bo skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać".
    Powiem szczerze, że dla mnie po wypuszczeniu na rynek Corneliusa i Pszenicznego Ciechana, a nawet Fratra i Okocimia Pszenicznego, Faustus traci rację bytu.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • PanKrecik
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.09
      • 57

      #62
      Witaj,

      Tak, masz racje, nie bardzo sie orientuje w temacie, stad tyle pytan ktore zadałem Forumowiczom.
      Pozwole sobie natomiast sprostować ze nigdy nie napisałem ze Jurand go produkował/warzył, a tylko firmował piwo zlecone w Niemczech - to akurat wiem, zob. moje pierwsze pytanie, które zreszta cytujesz.

      Widze ze potwierdzasz również moje domniemanie ze Barlan psuje dobrze znane piwa w sposób w jaki sam opisałeś, może nie jest to plagiat i ma do tego prawo, zgoda, tego nie wiedziałem.

      A to ze sa lepsze pszeniczne na rynku, to oczywiste.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PanKrecik Wyświetlenie odpowiedzi
        Pozwole sobie natomiast sprostować ze nigdy nie napisałem ze Jurand go produkował/warzył, a tylko firmował piwo zlecone w Niemczech - to akurat wiem, zob. moje pierwsze pytanie, które zreszta cytujesz.
        Przyznaję, nawet zauważyłem, to wcześniej, ale mi się nie chciało poprawiać .
        blog.kopyra.com

        Comment

        • tymah
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.09
          • 14

          #64
          Piwko świetne, ale obrzydliwie drogie. W sklepie "Piotr i Paweł" jeszcze niedawno kupowałem je za bodajże 3,70. Dziś kosztuje ponad 5 złotych, niemal tyle co Franziskaner. Faustus jest bardzo dobry, ale - jak dla mnie - z Franziskanerem jednak przegrywa. Skąd więc taka cena za polskiego pszeniczniaka?1

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tymah Wyświetlenie odpowiedzi
            Skąd więc taka cena za polskiego pszeniczniaka?1
            Faustus jest tak samo polski jak Franziskaner czy Paulaner.
            A skąd taka cena?
            Cóż, pozycjonowanie cenowe.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #66
              bo jest to niemiecki pszeniczniak a zarobić na nim musi i niemiecki producent i polski zleceniodawca.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • tymah
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.09
                • 14

                #67
                Niemiecki? Cholera, to nie wiem czemu bylem przekonany, ze to polskie piwo No coz, mniejsza z tym. I tak dziwna rzecz, ze w ciagu chyba pol roku podrozal o prawie 2 zlote ;|

                Comment

                Przetwarzanie...
                X