Faustus. Pszeniczne piwo z Juranda

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piecia
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.02
    • 3312

    #31
    to tak po wczorajszym?
    Koniec i bomba,
    Kto nie pije ten trąba !!!
    __________________________
    piję bo lubię!

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #32
      Tak czy siak trzeba je wypić
      Czy wie ktoś czy jest ono w jakiejś sieci marketów?
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • sloniatko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1014

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
        Czyli taki sam numer jak z jabłonowskim pszeniczniakiem... szkoda.
        No to kicha, czyli wciąż zostaje tylko Regina
        Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Szkoda wielka, już miałem nadzieję na jakiegoś pszeniczniaka bardziej dostępnego niż Regina, a tu znowu niemiecki... na dodatek z ceną z kosmosu.
          Może jednak będzie się ów Faustus sprzedawał na tyle dobrze, że Jurand odważy się na własny wyrób?
          Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-07-31, 20:00.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Zapewne nie odważy się. Problem w tym, że trzeba mieć drugą stację propagacji drożdży i drugą linię rozlewniczą, bo zwykły monoblok zapycha się drożdżami. Kosztuje to kupę pieniędzy, których małe browary nie mają.

            Tej Reginie też bym się przyjrzał, łatwiej jest wyprodukować na Ukrainie, a u nas tylko sprzedawać. Chociaż może im się akurat bardzo dobrze powodzi?

            Comment

            • naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Problem w tym, że trzeba mieć drugą stację propagacji drożdży i drugą linię rozlewniczą...
              Fermentować też chyba nie będzie takie piwo w temperaturze jak lager.
              Należałoby wyizolować część kadzi(bo w takich chyba fermentuje) od pozostałych, a to raczej niemożliwe...
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                Fermentować też chyba nie będzie takie piwo w temperaturze jak lager.
                Należałoby wyizolować część kadzi(bo w takich chyba fermentuje) od pozostałych, a to raczej niemożliwe...
                To Jurand fermentuje w kadziach? Szczerze mówiąc sądziłem, że w tankach.

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  To Jurand fermentuje w kadziach? Szczerze mówiąc sądziłem, że w tankach.
                  A sledziłeś ich stronę?

                  "Piwo JURAND wytwarzane jest zgodnie z tradycyjną technologią polegającą na fermentacji w otwartych kadziach i leżakowaniu w tankach.

                  Jest to klasyczny sposób produkcji piwa, który obecnie jest coraz rzadziej stosowany co czyni go unikalnym w skali światowej."


                  Nie byłem - nie widziałem. Na tym jedynie się oparłem.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2005-07-31, 21:42.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #39
                    Na stronie nie byłem. Cóż, tylko pogratulować że korzystają z kadzi, bo to zanikające zjawisko. Niestety, rzeczywiście utrudnia to produkcję pszeniczniaka.

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      [...] Tej Reginie też bym się przyjrzał, łatwiej jest wyprodukować na Ukrainie, a u nas tylko sprzedawać. Chociaż może im się akurat bardzo dobrze powodzi?
                      Niekoniecznie - Regina jest filtrowana, co eliminuje problem drożdży przy rozlewie.

                      No i pochwaliłem Juranda za stronę internetową - zdecydowanie na wyrost . Zwykła przyzwoitość nakazuje, aby informacja o niemieckim pochodzeniu Faustusa znalazła się tamże...
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19291

                        #41
                        to już ciupasem pisać listy z oburzeniem za traktowanie potencjalnych klientów jak idiotów!

                        Comment

                        • Cyrkonia
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 1936

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                          Niekoniecznie - Regina jest filtrowana, co eliminuje problem drożdży przy rozlewie.

                          No i pochwaliłem Juranda za stronę internetową - zdecydowanie na wyrost . Zwykła przyzwoitość nakazuje, aby informacja o niemieckim pochodzeniu Faustusa znalazła się tamże...
                          Po wizycie w Jurancie zmieniam zdanie na temat tego piwa :-) Ludki w Jurandzie całkiem logicznie myślą. Faustus w wersji "niemickiej" jest po to by sprawdzić rynek. Jak piwo się przyjmie to będą myśleć o własnej produkcji. A kadzie do wyizolowania dla pszeniczniaka akurat mają :-) w oddzielnym pomieszczeniu :-)

                          Za Faustusa
                          www.stat-gra.pl

                          Comment

                          • Aldach
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.07
                            • 1269

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyrkonia
                            Po wizycie w Jurancie zmieniam zdanie na temat tego piwa :-) Ludki w Jurandzie całkiem logicznie myślą. Faustus w wersji "niemickiej" jest po to by sprawdzić rynek. Jak piwo się przyjmie to będą myśleć o własnej produkcji. A kadzie do wyizolowania dla pszeniczniaka akurat mają :-) w oddzielnym pomieszczeniu :-)

                            Za Faustusa
                            Tyle, że jeżeli piwo "do sprawdzenia" rynku będzie kosztowało w okolicy czterech złotych to może po prostu nie sprzedawać się dobrze. Jeżeli na takiej podstawie ludkowie z Juranda dojdą do wniosku, że nie warto inwestować we własne pszeniczne to kanał.

                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1256

                              #44
                              No, oby. Ci z Jabłonowa też sprawdzali.

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                #45
                                Testowe wypuszczenie niemieckiej warki jest zrozumiałe i nie ma w tym nic złego; ale można było to napisać, a nie podawać jakieś półprawdy.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 15:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 12:51
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 21:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 19:20
                                • chmielakikrasnystaw
                                  2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                                  Piwa zgłoszone do Konkursu

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Birell Lager...
                                  2018-08-09, 12:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...