Przyznam się że od dawna obserwuje to forum i dziwi mnie brak zdrowego rozsadku, zawsze wszystkie piwa są może i nie najlepsze, ale... 4 dostają- czy to forum to zakumuflowane lobby wszelkich browarów. Przecież prawda jest nie trudna do odgadnięcia- 90 procent produkcji piwa to - za przeproszeniem- gówno. Więc dlaczego tego nikt nie wyartykułuje. A już zupełnym curiosum jest chwalenie piw marketowych....Komuś na tym zależy???
Nędza browarowa
Collapse
X
-
Wg mnie każdy ocenia subiektywnie i jego ocena jest prawdziwa na moment oceniania - dzis taka, jutro inna. I to tyle filozofawania. Piwa robione dla marketów nie są może najwyższych lotów, ale czasami lub nawet częściej odstają in plus od wyrobów koncernowych - i nie wydaje mi się, żeby wysokie oceny dostały np.: piwa CP robione dla Biedronki, a Fort z Łomży może takie oceny dostać.
In somma: wyższe oceny dostają piwa z browarów małych, o smaku i zapachu - widać to na piwometrze z ocenami forumowiczów.fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl -
Moim zdaniem takie oceny to skutek zastosowania punktacji tj.
Kolor
Piana
Nasycenie CO2
Zapach
Smak
Opakowanie
Ogólna ocena to średnia powyzszych ocen.
Jasno więc widać , że najważniejszy dla nas smak ma wagę 1/6 oceny. To zdecydowanie za mało.
Może się nawet tak zdarzyć że smakowo i zapachowo okropne piwo (1) zapakowane w piekną butelkę (5) dobrze nasycone (5) , mające odpowiedni kolor (5) i piankę (5) wypadnie nam na 3,6 to więcej niż przeciętniak.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chMoim zdaniem takie oceny to skutek zastosowania punktacji tj.
Kolor
Piana
Nasycenie CO2
Zapach
Smak
Opakowanie
Ogólna ocena to średnia powyzszych ocen.
Jasno więc widać , że najważniejszy dla nas smak ma wagę 1/6 oceny. To zdecydowanie za mało.
Może się nawet tak zdarzyć że smakowo i zapachowo okropne piwo (1) zapakowane w piekną butelkę (5) dobrze nasycone (5) , mające odpowiedni kolor (5) i piankę (5) wypadnie nam na 3,6 to więcej niż przeciętniak.
Ocena z Artomatu to nie jest prosta średnia. Istnieje i jest opublikowany zarówno odpowiedni wzór, jak i "waga" poszczególnych parametrów. I smak ma tu sporo większy udział niż 1/6. Było to juz tyle razy dyskutowane na Forum... Zdumiewa mnie, że tego nie sprawdziłeś.Dziku
Comment
-
A podług mnie: troje piwnych graczy plus piwa marektowe- zabiły polskie browarnictwo. Urawniłowka plus- coraz bardziej rozwodnione piwa.
Na szczęście jeszcze w niszowych sklepach co nieco można znależć, bo kilku browarom jeszcze chce sie coś robić!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika the_ilA podług mnie: troje piwnych graczy plus piwa marektowe- zabiły polskie browarnictwo. Urawniłowka plus- coraz bardziej rozwodnione piwa.
Na szczęście jeszcze w niszowych sklepach co nieco można znależć, bo kilku browarom jeszcze chce sie coś robić!fANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
widać, że kolega nowy ma w pogardzie polskie browarnictwo i trudno mu się dziwić... niemniej są oprócz całkiem złych, przeciętne piwa i całkiem dobre. dla mojego znajomka wszystkie piwa z małych i średnich browarów śmierdzą cytuję "jabłuszkiem", a najlepszy jest heinneken i trudno mi taką opinią polemizować.
wszak to 90 % pijących piwo "decyduje" co chce pić i kupuje dany produkt.Comment
-
wszak to 90 % pijących piwo "decyduje" co chce pić i kupuje dany produkt.Comment
Comment