Własny Browar - Formalności

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    To jak nazwiesz przemieszczenie z browaru do 101 piw jak nie sprzedażą? To nie jest sprzedaż w rozumieniu koncesji detalicznej, IMHO!
    Zakładając, że masz rację to każdy browar restauracyjny mógłby sprzedawać swoje piwo do tego typu punktów. Czemu tego nie robi?
    To wg Ciebie browar nie może sprzedawać piwa? Browar nie potrzebuje koncesji, żeby sprzedać piwo do hurtowni. Potrzebuje jeśli chce hurtownię i/lub sklepy ominąć.

Coraz więcej browarów restauracyjnych wpuszcza swoje piwo do sklepów, czy robią to wg. przepisów prawa czy obok to ja nie wiem. Natomiast jest jeden ważki powód, żeby nie dawać towaru do hurtowni, nazywa się marża hurtownika.
    blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      To wg Ciebie browar nie może sprzedawać piwa? Browar nie potrzebuje koncesji, żeby sprzedać piwo do hurtowni. Potrzebuje jeśli chce hurtownię i/lub sklepy ominąć.
      Ja tylko pytam, bo sam to wiele rzeczy na wariackich papierach...
      Coraz więcej browarów restauracyjnych wpuszcza swoje piwo do sklepów, czy robią to wg. przepisów prawa czy obok to ja nie wiem. Natomiast jest jeden ważki powód, żeby nie dawać towaru do hurtowni, nazywa się marża hurtownika.
      To interesujący temat. Będę drążył, bo chce wsio zgodnie z prawem, choćby to było ...skie prawo
      Widzisz, Szczyrzyc już jakiś czas temu był w kręgu zainteresować knajpek krakowskich. Chętnie bym to tak zrobił, by owca cała i takie tam. Bo warto!

Comment

• Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

No tak mi się zdawało. Stąd mój zdziwienie. Wykupienie koncesji hurtowej dla mikrobrowarku, gdy zamierza upłynniać tylko nadwyżki produkcji nie ma sensu ekonomicznego. Wykupienie obu to jednak duży koszt, który przy wskazanych przed przedmówcę wartościach wybicia rocznego może być zbyt dużym obciążeniem finansowym.

OK, OK... akurat "nie siedzę" w podatku w VAT.

Wg mnie koncesja na sprzedaż hurtową jest potrzebna jeżeli chcemy sprzedawac piwo do hurtowni.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

A czymże jest "hurtownia" wg. Twojego osądu? Bo ja w hurtowni kupowałem zarówno detalicznie jak i hurtowo i nie bardzo jarzę różnicę pomiędzy zwykłym sklepem. Może mi ktoś to wyjaśnić?!

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

A czymże jest "hurtownia" wg. Twojego osądu? Bo ja w hurtowni kupowałem zarówno detalicznie jak i hurtowo i nie bardzo jarzę różnicę pomiędzy zwykłym sklepem. Może mi ktoś to wyjaśnić?!
            Hurtownia może sprzedać towar do sklepu, który będzie to dalej sprzedawał. I odwrotnie sklep, który chce sprzedawać alkohol, może go kupić tylko w hurtowni. Nie mogę jako właściciel sklepu pojechać dajmy na to do Tesco, kupić karton wódki i wziąć FV, żeby sprzedać w swoim sklepie.

Z kolei hurtownia teoretycznie powinna posiadać odrębną koncesję detaliczną, żeby sprzedać osobie fizycznej, ale... na pewno jest to zagrożone mniejszą sankcją niż sytuacja przytoczyłem wyżej. No i zawsze da się jakoś zachachmęcić, żeby dobrze wyglądało.
            blog.kopyra.com

Comment

• tom38
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.11
              • 70

Hurtownia ma obowiązek sprzedaży tylko i wyłącznie podmiotom posiadającym koncesję na detal lub na hurt.Nie wolno sprzedawać na paragon,chyba że sie wykupi dodatkową na detal koncesję.Tak mają np Makro,Selgros.....
              FIODOR-PIWO moje jedyne paliwo

Comment

• Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

stary wątek, ale powyżej link, że jednak jak się chcę to można

Comment

• baklazanek
                  † 2014 Piwosz w Raju
                  • 2001.08
                  • 3562

W dzisiejszym Dzienniku(11.06) jest artykuł „Małe piwo z bardzo dużą marżą”.
                  Niestety brak skanera i czasu na przepisywanie. .

Tekst opisuje proces zakładania małego browaru, roztaczając przy tym wizję bogactwa.
                  Wypowiedzi Marka Jakubiaka, Andrzeja Gałasiewicza, Piotra Wypycha i nieznanego mi Jędrzeja Karolaka(„współwłaściciel browaru na Dolnym Śląsku”).

Comment

Przetwarzanie...
                  X