Piszesz Bru, że
Urzędu Skarbowego nie interesuje, że właścicielem Pubu jest Twój kolega. Możesz nim być nawet Ty, ale jeśli inna Twoja firma produkuje towar to musisz opłacać wszystke koszty tego obrotu towarowego. Dodatkowo jest to towar spożywczy, dodatkowo alkohol, a zatem dochodzą wspomniane wcześniej 'udogodnienia'
Agroturystykę powinno się traktować inaczej. Tam piwo można właściwie robić na swój użytek i częstować gości tym trunkiem. A zatem jest to połączenie browarnika amatora z najemcą pokojów gościnnych.
Ale taki najemca, jeśli legalnie zarabia, to też ma zarejestrowaną działalnośc, tylko, że ta działalność jest li tylko związana z najmem (ew. ze stołowaniem gości) - ale nie z piwowarstwem.
Nosze sie z zamiarem otwarcia swojego własnego małego browaru który by produkował piwko na regionalny rynek czy do kilku Pubów moich znajomych, moze macie informacje jak sprawa wygląda od kwestji formalnej...jakie zezwolenia....ile akcyza.....itp....
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bru
Ale taki najemca, jeśli legalnie zarabia, to też ma zarejestrowaną działalnośc, tylko, że ta działalność jest li tylko związana z najmem (ew. ze stołowaniem gości) - ale nie z piwowarstwem.
Comment