Własny Browar - Formalności

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Dreamer, ważne jest też w jaki sposób Bru podszedł do sprawy. Skoro już na wstępie w niezbyt kulturalnych słowach stwierdził, że nie ma zamiaru czytać o Sanepidzie, a i następnymi stwierdzeniami zdradzał totalną ignorancję, no to ciężko z kimś takim dyskutować merytorycznie. Zwłaszcza że sam wcześniej nie podjął żadnego kroku by zacząć gromadzić potrzebne informacje, wszystkiego chciał tutaj i na forum Browamatora.

Comment

• pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

Jak słusznie zauważył Dreamer sprawa jak zwykle rozbija się o koszty. Pierwszy post Bru zaczynał się następująco: "Nosze sie z zamiarem otwarcia swojego własnego małego browaru który by produkował piwko na regionalny rynek czy do kilku Pubów moich znajomych, moze macie informacje jak sprawa wygląda od kwestji formalnej...jakie zezwolenia....ile akcyza.....itp....". A powinien mieć na samym poczatku coś takiego:"Mam 2 miliony złotych (albo 20 tysięcy złotych) i noszę się z zamiarem .....". Bo bez tego wstępu o pieniądzach, to kolega Bru zadał pytanie typu: "Czy czerwone samochody są dobre?".

Dreamer, zauważ, że Tobie samo porównanie kosztów sprzętu od różnych dostawców zajęło kilka dni. Czy naprawdę uważasz, że ktoś z forumowiczów dobrze czujący się w temacie (a jest ich zaledwie kilku) powinien zmarnować kilka, a może i kilkanaśnie dni na wyszukiwanie sprzętu, porównywanie cen, zestawienie przepisów? A nawet jeśli ktoś ma już takiego produkcyjnego gotowca, wie co, jak, gdzie i za ile, to powinien to bezpłatnie udostępnić gościowi z grubszą kasą? A może swoją wiedzę powinien wnieść jako kapitał do spółki? I na ile procent wartości kapitału spółki szacować taką wiedzę? Na 10% czy może na 60%?

Dreamer, piszesz, że przeszedłeś już drogę rozeznania w kosztach, przepisach, dostawcach. I spasowałeś na kosztach przedsięwzięcia. Dlaczego nie udostępnisz tego wszystkiego na forum, choćby w tym temacie?

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        ...sam też zwracałem się z prośbą o pomoc do etykietowych forumowiczów w sprawie oznaczeń i klasyfikacji etykiet ze Strzelec-Brok i konkretów żadnych nie dostałem...
        A wiesz, dlaczego? Bo wiedza kosztuje. Zdobycie jej kosztuje i upublicznienie jej kosztuje - głównie dużo czasu, a czas to pieniądz. A może ten ktoś akurat nie miał czasu odpowiedzieć obszernie na takie pytanie, bo akurat musiał zarabiać na życie? A może źle zagaiłeś i gościowi nie spodobał się twój list? Gdzie jest napisane, że wszyscy mają być życzliwi za darmo?

Tak samo jest z doradztwem inwestycyjnym - za jakie grzechy ktoś ma wywalić za darmo całą wiedzę na forum, jeśli w realu bierze za to pieniądze? Jeśli uważasz, że jest to takie proste, sam siądź do sieci czy do czegokolwiek, opracuj podręcznik budowy i eksploatacji mikrobrowarów i zamieść na forum, a wszyscy zaianteresowani będą tobie dozgonnie wdzięczni.

Comment

• Dreamer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1576

Cóż, z jednej strony trudno potępiać wolę dowiedzenia się czegokolwiek nawet jak nie ma się żadnego rozeznania w temacie, a z drugiej trudno nie tępić naiwnej ochoty wyciągnięcia informacji od kogoś, kto okupił jej zdobycie jakimś wysiłkiem. Zdobycie samych tylko, podanych przeze mnie, wiarygodnych informacji o producentach sprzętu wymagało weryfikacji wielu fałszywych tropów (o polskim producencie w Pleszewie dowiedziałem się w końcu od szefa browaru w Ciechanowie, był tak uprzejmy i podał mi namiar, bo firma nie miała nawet swojej witryny internetowej).
          Ale, nie ukrywam, parę razy (nie na tym Forum) spotkałem się z brakiem jakiejkolwiek pomocy ze strony osób, którzy nic nie tracąc mogli by jej udzielić i dlatego na takie (odważyłbym się nawet stwierdzić: typowo polskie) zachowanie reaguję wysypką. Od razu zaznaczam: nie chodzi o szczegółowe i wyczerpujące informacje w temacie, ale czasami kilka słów-kluczy wystarczy, żeby komuś pomóc.
          Przykład z mojego doświadczenia: założyłem, że skoro nowy sprzęt mikrobrowarniany jest dość kosztowny to można skompletować sprzęt używany. Idąc tym tropem straciłem sporo czasu poszukując w Sieci wszelkich dostępnych informacji (najczęściej w jęz. niemieckim, którym posługuję się prawie wcale - kolejne utrudnienie!). Dopiero na końcu zostałem naprostowany (przez cytowanego już szefa Ciechana), że praca na składanym sprzęcie różnych producentów i o różnym stopniu zużycia może bardzo negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Zbyt duże ryzyko - nie warto.
          Co do szczegółowych wyliczeń: tajemnic biznes-planu oczywiście ujawniać nie można, ale też są do założenia dotyczące lokalnego rynku (w moim przypadku: łódzkiego - spożycie piwa w pubach, badania dot. pozycjonowania produktu na rynku, mozolne wyliczanie zysku w oparciu o oczekiwaną cenę, itd. itd.) - które mają się nijak do każdego innego miejsca w Polsce. To te wyliczenia właśnie wykazały, że interes jest mało opłacalny
          Blog: Piwna Brytania

Comment

• arcy
            • 2002.07
            • 7538

Przepraszam, że nie na temat, ale nie mogę się powtrzymać. Zajrzyjcie na stronę Spomasz i dokładnie, do samego końca przeczytajcie ich ofertę dla przemysłu piwowarskiego.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              A wiesz, dlaczego? Bo wiedza kosztuje. (...)
              w takim bądź razie nie wiem po co to forum wogóle istnieje? dla zwykłych pogaduszek??

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Tak, dla zwykłych pogaduszek. Jeśli uważasz, że jest inaczej, to pokaż w regulaminie forum punkt mówiący o tym, że każdy ma obowiązek dzielić się swoją wiedzą.

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

w takim bądź razie nie wiem po co to forum wogóle istnieje? dla zwykłych pogaduszek??
                  Owszem, dla pogaduszek. O piwie i tematach pokrewnych. Na pewno nie dla porad biznesowych.
                  Zastanawiam się, czy przy swoim podejściu świadczysz stosunek pracy nieodpłatnie? Przecież powinieneś dzielić się swobodnie swoimi umiejętnościami i doświadczeniem, pracodawca nie powinien Ci za nie płacić...

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19274

widać inaczej rozumiem kwestię zadań for. a co do wiedzy, gdyby właśnie nie dzielenie się nią dalej egzystowalibyśmy w feudaliźmie.

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Gdyby wiedza była darmowa i powszechnie dostępna dla każdego, zupełnie nie miałaby wartości. Nie byłoby więc warto jej zdobywać. A gdyby wiedzy nie zdobywano, często dużym kosztem (do spalenia na stosie włącznie), tkwilibyśmy w feudaliźmie, albo jeszcze gdzieś dalej.

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19274

całe szczęście korzystanie z tego forum jest darmowe, a niektórym się chce coś zrobić bezinteresownie.

Comment

• iron
                          🍼🍼
                          • 2002.08
                          • 6771

Szkoda tylko, że niektórym się nie chce używać wielkich liter na początku każdego zdania
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• arcy
                            • 2002.07
                            • 7538

całe szczęście korzystanie z tego forum jest darmowe, a niektórym się chce coś zrobić bezinteresownie.
                            Nie wszystkie opcje forum są darmowe, kolego Premiumie

Oczywiście, że można zrobić coś bezinteresownie. Ale nie w przypadku, gdy przychodzi nowa osoba i na dzień dobry chciałaby biznesplan dla przedsięwzięcia, o którym ma znikome pojęcie.

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                              Szkoda tylko, że niektórym się nie chce (...)
                              niektórym wogóle się nie chce
                              dobra, dobra wygraliście! najlepiej wogóle nie pytać!
                              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-08-11, 12:17.

Comment

• JAckson
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                                Szkoda tylko, że niektórym się nie chce używać wielkich liter na początku każdego zdania
                                Albo kropek na ich końcu.
                                MM961
                                4:-)

Comment

Przetwarzanie...
                                X