Jak to - przecie są aż trzy w postaci mordek , ale niech Ci będzie - masz kropkę.
Własny Browar - Formalności
Collapse
X
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
Oczywiście, że można zrobić coś bezinteresownie. Ale nie w przypadku, gdy przychodzi nowa osoba i na dzień dobry chciałaby biznesplan dla przedsięwzięcia, o którym ma znikome pojęcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesa tak przy okazji regulamin też nie mówi, by je stosować
Comment
-
-
każdy ma własne zasady, często niezależne od tych ogólnie przyjętych i dopuki nie godzą one w kogoś nie widzę problemu. poza tym to co dla niektórych jest oczywiste i naganne dla innych takie nie jest. dla mnie używanie wulgaryzmów jest niezgodne z ogólnie przyjętymi zasadami współżycia, by tylko wspomnieć rażący przykład. a już jak chcesz przyład mydła i papieru, na giełdzie w żywcu jawnie było widać kto z tych rzeczy nie korzysta.
widzę, że najlepiej w dyskusjach na forum nie zabierać głosu, bo okaże się, że inni wiedzą lepiej.
Comment
-
-
Zamiast się boczyć na innych, mógłbyś odnieść się do mojej zamieszczonej wyżej sugestiiPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu... sam siądź do sieci czy do czegokolwiek, opracuj podręcznik budowy i eksploatacji mikrobrowarów i zamieść na forum, a wszyscy zainteresowani będą tobie dozgonnie wdzięczni.
Comment
-
-
Tak na prawdę nie chodzi o żadne podręcznikowe wskazówki dotyczące budowy i eksploatacji. To jest w stanie nadesłać zainteresowanemu każda z wymienionych przeze mnie wcześniej firm - na zamówienie otrzymujemy pełną informację o urządzeniach, podłączeniach, informację jaką potrzebujemy powierzchnię, ile wody, energii, etc. etc. Łącznie z zaopatrzeniem w surowce, a nawet (w przypadku słowackiego Brewplanta) porady konsultanta wliczone w cenę...
Rzeczywisty problem jest dużo subtelniejszy - należy przeliczyć wydajność browaru na liczbę klientów i zastanowić się, czy tyle klientów przyjdzie do nas wypić piwo (po ustalonej cenie). No i mnie wyszło, że nie przyjdzie...
Comment
-
-
ja też się tym interesowałem-
próg opłacalności to 500 hl/rok, ale najgorsza jest dokumentacja przygotowawcza ( urząd celny, urząd skarbowy, opisy technologiczne, prowadzenie dziennika, skład celny, szczególny nadzór podatkowy itp, itd ) chociaż gdyby mój wspólnik się nie wycofał to bym to zbudował ( mam już wiedzę pełną na ten temat) , ale gościu się wystraszył i ...pijmy, bo pełnych butelek nie skupują
Comment
-
-
słowo e-prezesa:
...sam też zwracałem się z prośbą o pomoc do etykietowych forumowiczów w sprawie oznaczeń i klasyfikacji etykiet ze Strzelec-Brok i konkretów żadnych nie dostałem...
[QUOTE]A wiesz, dlaczego? Bo wiedza kosztuje. Zdobycie jej kosztuje i upublicznienie jej kosztuje - głównie dużo czasu, a czas to pieniądz. A może ten ktoś akurat nie miał czasu odpowiedzieć obszernie na takie pytanie, bo akurat musiał zarabiać na życie? A może źle zagaiłeś i gościowi nie spodobał się twój list? Gdzie jest napisane, że wszyscy mają być życzliwi za darmo?
Comment
-
-
Powiem Ci tak, WIEDZA KOSZTUJE, ale można się nią podzielić. Mnie osobiście kosztowało, zdobycie mojej o założeniu browary, kilka tysięcy złotych polskich mi dwa tygodnie na internecie od świtu do zmroku, ale mam wiedzę pełną i wszystkie dane. Nie dziw się, że niektórzy Ci jej nie udzielą, a poza tym jak sam jej nie odszukasz to i tak nic nie zrobisz - to Ci gwarantuje
Krzysiek
mogę Ci podać parę linków do stron w polskim prawie, abyś mógł się sam załamać i zobaczyć, że sama kasa tu nie wystarczy, a kompanie piwowarski zadbały aby nie powstawała konkurencja. Podam Ci mój jeden wniosek - SANEPID to najmniejszy pikuś
K.pijmy, bo pełnych butelek nie skupują
Comment
-
-
[QUOTE=kopek7] (...)Mnie osobiście kosztowało, zdobycie mojej o założeniu browary, kilka tysięcy złotych polskich mi dwa tygodnie na internecie od świtu do zmroku, ale mam wiedzę pełną i wszystkie dane. (...)
Gratuluję koledze przebrnięcia przez gąszcza formalno - prawne. Jesli nie śledzisz przepisów na bieżąco to muszę Cię zmartwić, cały czas coś się zmienia. Nowela goni nowelę. Jednakże nie przeceniałbym w tym wszystkim roli i dużego wpływu wielkich browarów.Kemp
Comment
-
Comment