Tak się ma, że "a propos" (czyli "przy okazji"), wręcz nie powinno się trzymać tematu głównego.
A wracając do tematu głównego jestem przekonany, że tutaj ta kwestia nie zostanie rozwiązana. I nikt z tego powodu z pewnością nie rozłoży na łopatki swojego raczkującego browaru.
Bowiem jeśli już będziesz na etapie, w którym wytworzysz własną markę piwa i będziesz potrafił jego produkcję zrobić powtarzalną, to dopiero wtedy pomyśl o powtórzeniu tego samego na sprzęcie ciut większym niż plastikowe wiaderko. Koszty takiej inwestycji z całą pewnością spowodują, że pomyślisz o biznesplanie i jednocześnie wyruszysz do magistratu lub KRS-u (gmina to działalność jako osoby fizycznej, Krajowy Rejestr Sądowy to rejestracja spółki prawa handlowego), oraz do stacji sanitarno-epidemiologicznej i biura rachunkowego.
Kiedy juz wszystkiego się dowiesz i rozpoczniesz działalność, to już nie będziesz miał czasu (?) na tego typu dyskusje na Forum (jeśli w ogóle znajdziesz czas by tu zaglądać).
PS. Sorry za przemądrzałość. Inaczej sprawa się ma w kwestii PIWO-AGROTURYSTYKA. Ale tu też nie chciałbym się wymądrzać.
ja też się tym interesowałem-
próg opłacalności to 500 hl/rok, ale najgorsza jest dokumentacja przygotowawcza ( urząd celny, urząd skarbowy, opisy technologiczne, prowadzenie dziennika, skład celny, szczególny nadzór podatkowy itp, itd ) chociaż gdyby mój wspólnik się nie wycofał to bym to zbudował ( mam już wiedzę pełną na ten temat) , ale gościu się wystraszył i ...
A gdzie Kolega zamierzał wybudować browarek?
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
EC Euro Consulting to biuro rachunkowe świadczące usługi księgowe. W ofercie posiada obsługę księgowa ryczałtu od przychodów, obsługę księgowej księgi przychodów i rozchodów. Firma prowadzi też monitoring należności oraz wsparcie podatnika.
ad 1. niestety inwestor będzie miał wiele innych spraw na głowie a nie warzenie piwa, poza tym musiałby się znać na towarowym warzeniu a to już inna historia niż amatorstwo,
ad 2. można by to było zlecić na zewnątrz, tylko jest jedno małe ale - przez pierwsze 3 miesiące siedzi u ciebie kontroler i określa parametry browaru, poza tym jeszcze szczególny nadzór podatkowy później - nie wiem czy udałoby się to pogodzić ( chociaż może ? )
Comment