Własny Browar - Formalności

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
    ad 1. niestety inwestor będzie miał wiele innych spraw na głowie a nie warzenie piwa
    Domyślałem się takiej odpowiedzi. Fakt, ciężko by to było pogodzić.

    Czy znajomość towarowego warzenia piwa konieczna jest też, gdy jest się piwowarem w browarorestauracji warzącej wyłącznie na swoje własne potrzeby?

    Comment

    • Rolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 1038

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
      nie, POLSKICH ZŁOTYCH, + koszty transportu, + koszty majstrów składających to urządzenie
      Jeśli to nie tajemnica - podasz nazwę producenta, ew. dystrybutora?

      Nie chodzi mi tu bynajmniej o wyciąganie od Ciebie informacji, tudzież konkurencję. Etap biznesplanu mam już za sobą; komisja egzaminacyjna oceniała go nawet na dobry+ .

      Comment

      • kopek7
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.07
        • 48

        #93
        tak, w dużym browarze mają możliwość mieszania warek jakby coś się nie udało;
        nie, jeżeli gmina zezwala na częste obciążenia środowiska zlewem nieudanego piwka ( duże obciążenie tlenowe )
        nie, jeżeli możesz sobie pozwolić na nieudane warki - finanse

        chociaż teraz wyolbrzymiłem to niestety tak się może dziać.
        DOBRY PIWOWAR to podstawa.
        ja osobiście bym się na to nieporwał bo widziałem dzień zacierania w browarze tradycyjnym ( a raczej dobę )
        pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
          tak, w dużym browarze mają możliwość mieszania warek jakby coś się nie udało;
          nie, jeżeli gmina zezwala na częste obciążenia środowiska zlewem nieudanego piwka ( duże obciążenie tlenowe )
          nie, jeżeli możesz sobie pozwolić na nieudane warki - finanse

          chociaż teraz wyolbrzymiłem to niestety tak się może dziać.
          DOBRY PIWOWAR to podstawa.
          ja osobiście bym się na to nieporwał bo widziałem dzień zacierania w browarze tradycyjnym ( a raczej dobę )

          Masz rację na tym wszystkim trzeba poprostu sie znać .... i to nie w stopniu amatorskim. Do samej umiejetnosci warzenia należy dodać umiejętności związane z obsługą urządzeń posiadanych w browarze.
          Co do wylania zepsutego piwa: na to też trzeba mieć zgodę...
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #95
            To w takim razie w jaki sposób powstał browar EDI?
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #96
              Jedź tam i pogadaj z właścicielem. Gwarantuję, że przejdzie ci ochota na piwo.

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                To w takim razie w jaki sposób powstał browar EDI?
                W czasach, kiedy powstawał Browar "EDI" nie było tzw. składów akcyzowych. Pojawiły się one w zeszłym roku przed przystąpieniem Polski do uni.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #98
                  Jako początkującemu piwowarowi mnie również zdarzyło się już marzyć o własnym minibrowarze. Pomijając kluczową kwestię odpowiedniego kapitału zniechęca mnie jednak nieco inna świadomość. Dla mnie prowadzenie tego typu działalności miało by na celu warzenie piw specjalnych, których w Polsce warzy się moim zdaniem zbyt mało. Tylko obawiam się, że byłby problem ze zbytem, ponieważ przeciętny "piwosz" w naszym kraju zadowala się przemysłowym wytworem, który rozróżnia jedynie po etykiecie i przy wyborze kieruje się lokalnym patriotyzmem albo fajną reklamą w telewizji. Z kolei warzenie kolejnego lagera udającego pilznera nie ma sensu, bo napewno swoją ceną nie pokonam żadnej "fabryki piwa".

                  ale fajnie jest pomarzyć otwierając kolejną butelkę własnoręcznie uwarzonego piwa

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24004

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                    W czasach, kiedy powstawał Browar "EDI" nie było tzw. składów akcyzowych. Pojawiły się one w zeszłym roku przed przystąpieniem Polski do uni.
                    ciekawe jest to że w żadnym z czeskich browarów w jakim byliśmy ostatnio takich składów nie ma (a przynajmniej nie są widoczne tak jak w Polsce, gdzie przy wjeździe na posesję browaru musi być odpowiednia tablica)
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19291

                      #100
                      zatem po raz kolejny uwidacznia się fakt, że chcemy być bardziej papiescy niż papież.

                      zapewne wielu przychodzi na myśl, by kiedyś otworzyć swój minibrowar i jak ja pewnie wielu pozostaje przy domowym piwowarstwie. wydaje mi się, że wynika to z braku takich miejsc których warto by odwiedzać co tydzień. owszem powstaje ich ostatnio trochę, ale zwykle mają pewne wady: a to muzyka za głosno, a to nie ta muzyka, a to obsługa do bani, a to piwa za drogie, a to za daleko od domu etc. dopuki ów stan się nie zmieni wielu będzie dalej marzyć

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        ciekawe jest to że w żadnym z czeskich browarów w jakim byliśmy ostatnio takich składów nie ma (a przynajmniej nie są widoczne tak jak w Polsce, gdzie przy wjeździe na posesję browaru musi być odpowiednia tablica)
                        Bo każdy z nowych krajów wypertraktował inne okresy przejściowe dla różnych gałęzi produkcji. Nasi politycy martwili się bardziej o mleko i zboże. Widocznie Czesi poradzili sobie jakoś z ulgami w ważniejszym dla nich przemyśle piwowarskim.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Kemp
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.03
                          • 357

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
                          dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
                          Ojojoj! Straszne pieniądze zarabiają na prowincji Czyli gdzie? Bardzo, ale to bardzo błędna kalkulacja...
                          Kemp

                          Comment

                          • Kemp
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.03
                            • 357

                            #103
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Bo każdy z nowych krajów wypertraktował inne okresy przejściowe dla różnych gałęzi produkcji. Nasi politycy martwili się bardziej o mleko i zboże. Widocznie Czesi poradzili sobie jakoś z ulgami w ważniejszym dla nich przemyśle piwowarskim.
                            Ludzie co wy chcecie od Składów Podatkowych? Trzeba było tylko napisać "Regulamin Składu Podatkowego" i powiesić na bramie tablicę ( to produkcja), więcej roboty miał szef od finansów.
                            Pisałem juź w jakimś temacie o zabezpieczeniu finansowym, ale jest to sprawa uznaniowa leżąca w gestii Naczelnika Urzędu Celnego na danym terenie.
                            Kemp

                            Comment

                            • kopek7
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.07
                              • 48

                              #104
                              DOBRY PIWOWAR a nie warzelniany ZARABIA 5000,-
                              pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                              Comment

                              • Che
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2005.09
                                • 2

                                #105
                                hmm a co z UE?? Ponoc chlopaki doplacaja do interesow i to nawet sporo [do 60 % na WSZELKIEGO RODZAJU inwestycje na wsi i w malych miasteczkach (czyli rowniez do browaru cos by dorzucili mysle )]. Tylko ze problem w tym ze czlowiek wczesniej na chorobe nerwowa umrze od urzedasow niz pieniadze dostanie... no ale

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Czechy, Telč, Slavatovská 86, Pivovar Panský Dvůr
                                  heckler
                                  Pod koniec ubiegłego roku urocze miasteczko Telč doczekało się drugiego browaru. Został on otwarty w nowo odrestaurowanym kompleksie zwanym Panský dvůr.
                                  Ośrodek rekreacyjny Panský dvůr powstał w wyniku przebudowy gospodarstwa, które w XVI wieku należało do zamku Telč, a następnie...
                                  2020-02-01, 10:00
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • dadek
                                  Jelcz - Laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat
                                  dadek
                                  Bracia Grzegorz i Michał Malcherek wcześniej znani byli jako szefowie pubów Kontynuacja. Jednak zawsze pragnęli lać w nich również własne piwo. Najpierw były kontrakty w Rochu ale chodziło przecież o własny browar. Znaleźli oferowaną do sprzedaży piekarnię w Jelczu - Laskowicach (około...
                                  2019-07-01, 00:56
                                • heckler
                                  Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                                  heckler
                                  Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                                  To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                                  2025-01-17, 10:05
                                • darekd
                                  RODAUNer, Gigerl
                                  darekd
                                  Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

                                  Gigerl to "Wiener Spezial"...
                                  2025-01-10, 16:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...