Własny Browar - Formalności

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy
    wedle rozpoznania jakie robiłem browar restauracyjny mimo że jest to wielokrotnie większy koszt zwrócić się może już po roku, browar sprzedający na zewnątrz przy poziomie produkcji 1000-1300 hl nie utrzyma się
    koszty startowe to koło miliona, koszt produkcji koło 1,5 za butelkę, doliczywszy podatek, koszt opakowania etc to daje już prawie 2,50, potem koszt związany z dystrybucją, no i marża sprzedawcy... i okazuje się że to skórka za wyprawkę, nie starczy na pensję i będzie trzeba młóto jeść
    Piwa z małych browarów zaczynają się właściwie od ok. 3 do 7-8zł za portera. Moim zdaniem ciekawe i dobre piwo rzemieślnicze spokojnie sprzeda się za 5-6zł za 0,5L.

    EDIT: poza tym nie wiem jak to liczyłeś, ale 1,5zł to już powinno być z akcyzą, a nawet butelką.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-10-20, 15:57.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mimazy
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.04
      • 118

      #137
      to chyba butelką PET pamiętaj proszę że słód, energia, woda i tego typu koszta trzeba wliczyć.

      spokojnie sprzeda się za 5-6 to znaczy że trzeba od tego odjąć marżę hurtowni, sklepu, koszt transportu...

      PS wracając do butelki- cena butelek swing-top (zamek patentowy) to ok 6zł, za samą butelkę, bez etykietki i kosztów ręcznego zamykania
      Ostatnia zmiana dokonana przez mimazy; 2010-10-20, 17:54.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy
        to chyba butelką PET pamiętaj proszę że słód, energia, woda i tego typu koszta trzeba wliczyć.
        Myślałem o but. za 0,35zł z rynku wtórnego.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy
        spokojnie sprzeda się za 5-6 to znaczy że trzeba od tego odjąć marżę hurtowni, sklepu, koszt transportu...

        PS wracając do butelki- cena butelek swing-top (zamek patentowy) to ok 6zł, za samą butelkę, bez etykietki i kosztów ręcznego zamykania
        A na cholerę swing-top? Butelka 0,5L NRW jest do kupienia za 0,5-1zł na pewno. Butelkowanie jest pracochłonne to prawda. Dlatego browar chcący sprzedawać na zewnątrz powinien skupić się jednak na beczce.

        Żeby nie było, że bujam w obłokach. Wiem, że najlepszym wyjściem jest, jeżeli jest to działalność dodatkowa, musi być jakieś inne źródło dochodu. Po drugie najlepiej jednak sprzedawać we własnym zakresie, a jedynie nadwyżki pchać do odbiorców zewnętrznych.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-10-20, 18:25.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • mimazy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.04
          • 118

          #139
          tak samo myślałem ale wyprowadzono mnie z błędu- to jest jeszcze większy koszt, bo musisz sfinansować knajpie do której wstawiasz kegi bar (ewentualnie współudział w kosztach) szkło (no chyba że chciałbyś żeby Twoje piwo było podawane w szklankach "Tyskiego")

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

            #140
            Nic nie musisz. Knajpa powinna chcieć Twoje piwo sprzedawać bez łapówek. Jeśli za możliwość sprzedaży chce dostać od Ciebie parasole i inne wyposażenie, to wcześniej czy później inny producent im zapłaci więcej i wylecisz z tej knajpy.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #141
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Myślałem o but. za 0,35zł z rynku wtórnego.



              A na cholerę swing-top? Butelka 0,5L NRW jest do kupienia za 0,5-1zł na pewno. Butelkowanie jest pracochłonne to prawda. Dlatego browar chcący sprzedawać na zewnątrz powinien skupić się jednak na beczce.

              Żeby nie było, że bujam w obłokach. Wiem, że najlepszym wyjściem jest, jeżeli jest to działalność dodatkowa, musi być jakieś inne źródło dochodu. Po drugie najlepiej jednak sprzedawać we własnym zakresie, a jedynie nadwyżki pchać do odbiorców zewnętrznych.
              No właśnie nie do końca. Albo tylko u siebie, albo jednak nie tylko nadwyżki na rynek. Koncesja hurtowa jest "ciut" droższa od detalicznej.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Nic nie musisz. Knajpa powinna chcieć Twoje piwo sprzedawać bez łapówek. Jeśli za możliwość sprzedaży chce dostać od Ciebie parasole i inne wyposażenie, to wcześniej czy później inny producent im zapłaci więcej i wylecisz z tej knajpy.
                Nadchodzi czas dla knajp typu Cesky Raj czy praskie Zly Casy. Szklanki gołe, parasole no name lub ewentualnie jakiegoś stosunkowo możnego browaru. Kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt nalewaków. Tam nikt od Ciebie nie będzie chciał wyposażenia knajpy. Oczywiście zapomnij, o jakichś prestiżowych lokalizacjach w Rynku.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                No właśnie nie do końca. Albo tylko u siebie, albo jednak nie tylko nadwyżki na rynek. Koncesja hurtowa jest "ciut" droższa od detalicznej.
                Zawsze można to zrobić przez hurtownię specjalistyczną.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #143
                  Popraw mnie jeśli się mylę, ale koncesja jest na sprzedaż we własnym lokalu, albo tzw. hurtowa, gdy nabywca nie płaci VAT, bo robi to dopiero kupujący końcowy. Czyli nie ważne czy to sklep, hurtownia (sensum stricte) czy browar. Mniemam, że akcyza płacona jest już przez browar w momencie wyprowadzenia ze składu podatkowego.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #144
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    Popraw mnie jeśli się mylę, ale koncesja jest na sprzedaż we własnym lokalu, albo tzw. hurtowa, gdy nabywca nie płaci VAT, bo robi to dopiero kupujący końcowy. Czyli nie ważne czy to sklep, hurtownia (sensum stricte) czy browar. Mniemam, że akcyza płacona jest już przez browar w momencie wyprowadzenia ze składu podatkowego.
                    Z moich rozmów z ludźmi z browarów wynika, że browar bez żadnej koncesji może sprzedać alkohol tylko do hurtowni. Jeżeli wykupi zezwolenie na sprzedaż detaliczną (uzależnione od obrotu, początkowo bodaj 400zł za rok), może założyć sklepik firmowy i sprzedawać ludziom do domu, bez możliwości odsprzedaży. Jeśli wykupi zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu (j.w., z tym, ze początkowa opłata wynosi bodaj 4000zł) może sprzedawać bezpośrednio do sklepów czy pubów.

                    VAT nie ma nic do tego. Twój odbiorca (czy to klient czy hurtownia) płaci cenę brutto z VAT. Ty ten VAT pomniejszony o VAT jaki zapłaciłeś w surowcach, energii itd. odprowadzasz do fiskusa. Różnica jest taka, że hurtownik czy sklep znowu sprzedaje klientowi końcowemu towar w cenie brutto, a sam odlicza VAT, który zapłacił Tobie. Chodzi o to, że przedsiębiorca płaci VAT tylko za tę część ceny która wzrosła na jego etapie. Co dla naszego typu działalności jest akurat dość bolesne, bo wartość dodana jest wysoka, a VAT to podatek od wartości dodanej.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19291

                      #145
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Z moich rozmów z ludźmi z browarów wynika, że browar bez żadnej koncesji może sprzedać alkohol tylko do hurtowni. Jeżeli wykupi zezwolenie na sprzedaż detaliczną (uzależnione od obrotu, początkowo bodaj 400zł za rok), może założyć sklepik firmowy i sprzedawać ludziom do domu, bez możliwości odsprzedaży. Jeśli wykupi zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu (j.w., z tym, ze początkowa opłata wynosi bodaj 4000zł) może sprzedawać bezpośrednio do sklepów czy pubów.
                      No tak mi się zdawało. Stąd mój zdziwienie. Wykupienie koncesji hurtowej dla mikrobrowarku, gdy zamierza upłynniać tylko nadwyżki produkcji nie ma sensu ekonomicznego. Wykupienie obu to jednak duży koszt, który przy wskazanych przed przedmówcę wartościach wybicia rocznego może być zbyt dużym obciążeniem finansowym.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      VAT nie ma nic do tego. Twój odbiorca (czy to klient czy hurtownia) płaci cenę brutto z VAT. Ty ten VAT pomniejszony o VAT jaki zapłaciłeś w surowcach, energii itd. odprowadzasz do fiskusa. Różnica jest taka, że hurtownik czy sklep znowu sprzedaje klientowi końcowemu towar w cenie brutto, a sam odlicza VAT, który zapłacił Tobie. Chodzi o to, że przedsiębiorca płaci VAT tylko za tę część ceny która wzrosła na jego etapie. Co dla naszego typu działalności jest akurat dość bolesne, bo wartość dodana jest wysoka, a VAT to podatek od wartości dodanej.
                      OK, OK... akurat "nie siedzę" w podatku w VAT.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #146
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        No tak mi się zdawało. Stąd mój zdziwienie. Wykupienie koncesji hurtowej dla mikrobrowarku, gdy zamierza upłynniać tylko nadwyżki produkcji nie ma sensu ekonomicznego. Wykupienie obu to jednak duży koszt, który przy wskazanych przed przedmówcę wartościach wybicia rocznego może być zbyt dużym obciążeniem finansowym.
                        No ale nadal istnieje możliwość sprzedaży takiego piwa do hurtowni, weźmy taki np. Zofmar czy 101 piw z Wrocławia. Myślisz, że nie byliby zainteresowani?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

                          #147
                          Oj na pewno, tylko te 4000 rocznie nie zwróciłoby się gdyby browarek upłynniał tylko nadwyżki do tychże sklepów.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #148
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            Oj na pewno, tylko te 4000 rocznie nie zwróciłoby się gdyby browarek upłynniał tylko nadwyżki do tychże sklepów.
                            Ale o to mi właśnie chodzi, że sprzedając do nich nie potrzebujesz koncesji hurtowej, bo oni ją mają.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19291

                              #149
                              To jak nazwiesz przemieszczenie z browaru do 101 piw jak nie sprzedażą? To nie jest sprzedaż w rozumieniu koncesji detalicznej, IMHO!
                              Zakładając, że masz rację to każdy browar restauracyjny mógłby sprzedawać swoje piwo do tego typu punktów. Czemu tego nie robi?

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #150
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                Czemu tego nie robi?

                                bo nie chce, taką ma polityke, piwo schodzi mu w knajpie, nie chce mu się bawić w butelkowanie itd.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Czechy, Telč, Slavatovská 86, Pivovar Panský Dvůr
                                  heckler
                                  Pod koniec ubiegłego roku urocze miasteczko Telč doczekało się drugiego browaru. Został on otwarty w nowo odrestaurowanym kompleksie zwanym Panský dvůr.
                                  Ośrodek rekreacyjny Panský dvůr powstał w wyniku przebudowy gospodarstwa, które w XVI wieku należało do zamku Telč, a następnie...
                                  2020-02-01, 10:00
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • dadek
                                  Jelcz - Laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat
                                  dadek
                                  Bracia Grzegorz i Michał Malcherek wcześniej znani byli jako szefowie pubów Kontynuacja. Jednak zawsze pragnęli lać w nich również własne piwo. Najpierw były kontrakty w Rochu ale chodziło przecież o własny browar. Znaleźli oferowaną do sprzedaży piekarnię w Jelczu - Laskowicach (około...
                                  2019-07-01, 00:56
                                • heckler
                                  Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                                  heckler
                                  Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                                  To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                                  2025-01-17, 10:05
                                • darekd
                                  RODAUNer, Gigerl
                                  darekd
                                  Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

                                  Gigerl to "Wiener Spezial"...
                                  2025-01-10, 16:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...