Własny Browar - Formalności

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew
    Chyba SKARBOWY....
    Chyba jednak nie...

Comment

• Czapayew
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1966

Organem odpowiedzialnym za podatki (w tym akcyzę) jest Urzad Skarbowy. Urząd Celny pobiera ją tylko od towarów importowanych .
      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
      www.piwnekapsle.net

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

przy obecnej liczbie nowych instalacji liczba osób które siedzą w temacie jako "doradcy" jest niewielka - stąd interes jest dość lukratywny i nie sądzę by prędko ktoś się wiedzą szczegółową na ten temat podzielił za darmo. trzeba poślęczeć nad przepisami, spędzać wiele czasu w urzędach, przeprojektowywać pewne rzeczy na bieżąco, etc.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew
          Organem odpowiedzialnym za podatki (w tym akcyzę) jest Urzad Skarbowy. Urząd Celny pobiera ją tylko od towarów importowanych .
          tu się Pan mylesz. od momentu przystąpienia Polski do UE sprawy akcyzy alkoholowej są w rękach urzędów celnych - stąd powstanie składów celnych na terenie każdego browaru.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            przy obecnej liczbie nowych instalacji liczba osób które siedzą w temacie jako "doradcy" jest niewielka - stąd interes jest dość lukratywny i nie sądzę by prędko ktoś się wiedzą szczegółową na ten temat podzielił za darmo. trzeba poślęczeć nad przepisami, spędzać wiele czasu w urzędach, przeprojektowywać pewne rzeczy na bieżąco, etc.
            zatem do kolejnych formalności należy doliczyć "łapówkę" dla pewnego forumowicza?

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23926

nie wiem zbytnio do czego zmierzasz. Takim tokiem rozumowania "łapówkę" wręczasz też prawnikowi, doradcy podatkowemu, w pewnym stopniu lekarzowi etc. Płacisz tym ludziom generalnie za informacje co i jak masz czynić - coś czego przecież sam możesz się nauczyć, a nie masz na to czasu lub Ci się nie chce dotrzeć do pewnych informacji na własną rękę, tudzież nie chcesz podejmować większego ryzyka działając bez doświadczenia.

Comment

• Hannibal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1426

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                zatem do kolejnych formalności należy doliczyć "łapówkę" dla pewnego forumowicza?
                A kogo masz na myśli?
                "All the good things for those who wait"

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

ART: "przy obecnej liczbie nowych instalacji liczba osób które siedzą w temacie jako "doradcy" jest niewielka - stąd interes jest dość lukratywny i nie sądzę by prędko ktoś się wiedzą szczegółową na ten temat podzielił za darmo."

o taką "łapówkę" mi chodzi. specjalnie dałem w cudzysłów, bo tak samo jak w przypadku wspomnianych przez ciebie prawników jest to niemała opłata i moim zdaniem za duża.

Comment

• slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

Próbowałeś się na własną rękę dobrze wyszkolić w tym temacie, że tak łatwo wyceniasz wartości usług tego typu doradców?
                    Dick Laurent is dead.

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Dla mnie to normalne, że jeśli ktoś zainwestował czas i wysiłek w zebranie tak wielu informacji, to nie pozbywa się ich za darmo.

Comment

• fteo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 1139

Mała dygresja:
                        Na Uniwersytecie Wrocławskim studenci polonistyki sprzedawali notatki z wykładów swoim leniwym kolegom z roku
                        http://lotnictwo.net.pl/
                        http://www.flightradar24.com/
                        http://www.airshow.sp.mil.pl/

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

prawda jest taka, że nasze usługi są dla tych burżujów g... warte, ale swoją pracę wyceniają wysoko. nie podoba mi się to!

nikt tutaj, ani Bru ani slawekkazek nie rządał gotowego poradnika ze schematami i wyliczeniami, a jednak kilku notorycznie zacietrzewionych forumowiczów nie pokusiło się nawet o proste wylicznie co po czym, czyli w jakiej kolejności. minęło kilka postów zanim padły jakieś przybliżone konkrety.

sam też zwracałem się z prośbą o pomoc do etykietowych forumowiczów w sprawie oznaczeń i klasyfikacji etykiet ze Strzelec-Brok i konkretów żadnych nie dostałem. natomiast watków politycznych i bez sensu jest cała masa i na ten temat wszyscy mają jak zwykle dużo i na temat do powiedzenia. za rok tamte posty będą tyle warte ile zesłoroczny śnieg, ale widać forumowicze tak wolą. zamiast pisać coś konkretnego co będzie ważne dla kogoś nie tylko dziś.

Comment

• peter_1000
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.05
                            • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                            ...No chyba, że chcesz kupić takie zupełnie malutkie urządzonko o wydajności 100 litrów - 4 tys. złotych w Czechach...

Czy można prosić o jakieś dodatkowe informacje? Np nazwa producenta, kontakt poprzez www lub ewentualnie nazwa urządzenia pod jaką znajduje się w handlu.
                            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

• zythum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2001.08
                              • 8305

Kurka nie mogę znaleźć linku. Jak tylko znajdę zamieszczę.
                              To inaczej miało być, przyjaciele,
                              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                              Królowie banków, fabryk, hut
                              Tym mocni są, że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Dreamer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 1576

Nie ukrywam, że sposób poprowadzenia tego wątku trochę mnie zdegustował i choć nie zabieram zbyt często głosu na Forum, mieszanie kogoś - nawet totalnego żółtodzioba w temacie - nie leży w moim guście. Jak większość forumowiczów, chcących zrealizować swoje marzenia, i ja kiedyś myslałem o własnym mikrobrowarze. I ja przebijałem się przez wszelkie przepisy biurokratyczne, żeby czegokolwiek sie dowiedzieć (bo nie wiedziałem nic, a nikt nie chciał mi pomóc). A potem mozolnie liczyłem koszty i... to był właśnie ten etap, na którym postanowiłem dać sobie spokój.
                                Ale udało mi się zgromadzić kilka ciekawych informacji o sprzęcie:
                                www.brewplants.com - producent ze Słowacji instalujący urządzenia na całym świecie, powiedzą na pewno bardzo dużo (raczej po angielsku),
                                ale jest też producent w Polsce: Spomasz Pleszew.
                                Piszę to zupełnie na gorąco i nie pamiętam, co wychodziło taniej, ale pamiętam, że wyliczenie tego zajęło mi kilka dni czasu...
                                Blog: Piwna Brytania

Comment

Przetwarzanie...
                                X