Własny Browar - Formalności

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp
    Łotry!
    ... Przestańcie się czepiać. A może ktoś z nas (was) robi sobie jaja?
    Nie wydaje się Wam, że Kemp ma rację
    Tydzień mnie nie było a tu taka piękna dyskusja
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • slawekkazek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.01
      • 571

      #77
      A pokaż mi punkt, w którym jest napisane, że maniak - hobbysta MUSI dzielić się wiedzą. Chce, to się dzieli, a nie chce, to się nie dzieli
      .
      Podpisuję się czterema kończynami. Tylko jak nie nie chce, to po co się drze na całe forum ??? Niech milczy. I już.
      A tak a propos - ile artykułów zamieściłeś na forum?
      A pogrzebać samemu nie łaska ? Wiedza kosztuje.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24004

        #78
        ciągle wychodzi zero
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          A tak a propos - ile artykułów zamieściłeś na forum?
          A jak to się ma do tematu "Własny Browar - Formalności" ??

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #80
            Tak się ma, że "a propos" (czyli "przy okazji"), wręcz nie powinno się trzymać tematu głównego.
            A wracając do tematu głównego jestem przekonany, że tutaj ta kwestia nie zostanie rozwiązana. I nikt z tego powodu z pewnością nie rozłoży na łopatki swojego raczkującego browaru.
            Bowiem jeśli już będziesz na etapie, w którym wytworzysz własną markę piwa i będziesz potrafił jego produkcję zrobić powtarzalną, to dopiero wtedy pomyśl o powtórzeniu tego samego na sprzęcie ciut większym niż plastikowe wiaderko. Koszty takiej inwestycji z całą pewnością spowodują, że pomyślisz o biznesplanie i jednocześnie wyruszysz do magistratu lub KRS-u (gmina to działalność jako osoby fizycznej, Krajowy Rejestr Sądowy to rejestracja spółki prawa handlowego), oraz do stacji sanitarno-epidemiologicznej i biura rachunkowego.
            Kiedy juz wszystkiego się dowiesz i rozpoczniesz działalność, to już nie będziesz miał czasu (?) na tego typu dyskusje na Forum (jeśli w ogóle znajdziesz czas by tu zaglądać).
            PS. Sorry za przemądrzałość. Inaczej sprawa się ma w kwestii PIWO-AGROTURYSTYKA. Ale tu też nie chciałbym się wymądrzać.

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
              ja też się tym interesowałem-
              próg opłacalności to 500 hl/rok, ale najgorsza jest dokumentacja przygotowawcza ( urząd celny, urząd skarbowy, opisy technologiczne, prowadzenie dziennika, skład celny, szczególny nadzór podatkowy itp, itd ) chociaż gdyby mój wspólnik się nie wycofał to bym to zbudował ( mam już wiedzę pełną na ten temat) , ale gościu się wystraszył i ...
              A gdzie Kolega zamierzał wybudować browarek?
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • kopek7
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.07
                • 48

                #82
                pod Warszawą
                pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                Comment

                • kopek7
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.07
                  • 48

                  #83
                  Masz Kempie rację, niestety żeby to wszystko ogarnąć potrzebne jest kilka osób, a to znowy koszty ( i to stałe )
                  pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                  Comment

                  • sponsor
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.10
                    • 132

                    #84
                    Nie wiem czy to do końca w temacie ale ma się świetnie do zniechęcającego klimatu większości wypowiedzi forumowiczów:
                    Tres Piwowares

                    Comment

                    • kopek7
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.07
                      • 48

                      #85
                      można z tego odjąć jedno zero by stworzyć minibrowar, ale niestety papierki
                      pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                      Comment

                      • kopek7
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.07
                        • 48

                        #86
                        dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
                        pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
                          można z tego odjąć jedno zero by stworzyć minibrowar, ale niestety papierki
                          Minibrowar za 145 tysięcy? Chyba Euro .

                          Comment

                          • kopek7
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.07
                            • 48

                            #88
                            nie, POLSKICH ZŁOTYCH, + koszty transportu, + koszty majstrów składających to urządzenie
                            pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopek7
                              dobry piwowar na prowincji dostaje 5000.- na ręke, jeszcze laborant, księgowy , kilku kierowców i dwóch warzelnianych daje to około 17000,- netto kosztów stałych miesięcznie, jak ktoś mi udowodni, że mniej to stawiam piwo.
                              A jakie?

                              Bo tak:

                              1) piwowarem byłby w tym wypadku inwestor.

                              2) nie trzeba zatrudniać klasycznego księgowego:

                              EC Euro Consulting to biuro rachunkowe świadczące usługi księgowe. W ofercie posiada obsługę księgowa ryczałtu od przychodów, obsługę księgowej księgi przychodów i rozchodów. Firma prowadzi też monitoring należności oraz wsparcie podatnika.


                              lub wręcz

                              Comment

                              • kopek7
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.07
                                • 48

                                #90
                                ad 0. do dogadania

                                ad 1. niestety inwestor będzie miał wiele innych spraw na głowie a nie warzenie piwa, poza tym musiałby się znać na towarowym warzeniu a to już inna historia niż amatorstwo,

                                ad 2. można by to było zlecić na zewnątrz, tylko jest jedno małe ale - przez pierwsze 3 miesiące siedzi u ciebie kontroler i określa parametry browaru, poza tym jeszcze szczególny nadzór podatkowy później - nie wiem czy udałoby się to pogodzić ( chociaż może ? )
                                pijmy, bo pełnych butelek nie skupują

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Czechy, Telč, Slavatovská 86, Pivovar Panský Dvůr
                                  heckler
                                  Pod koniec ubiegłego roku urocze miasteczko Telč doczekało się drugiego browaru. Został on otwarty w nowo odrestaurowanym kompleksie zwanym Panský dvůr.
                                  Ośrodek rekreacyjny Panský dvůr powstał w wyniku przebudowy gospodarstwa, które w XVI wieku należało do zamku Telč, a następnie...
                                  2020-02-01, 10:00
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • dadek
                                  Jelcz - Laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat
                                  dadek
                                  Bracia Grzegorz i Michał Malcherek wcześniej znani byli jako szefowie pubów Kontynuacja. Jednak zawsze pragnęli lać w nich również własne piwo. Najpierw były kontrakty w Rochu ale chodziło przecież o własny browar. Znaleźli oferowaną do sprzedaży piekarnię w Jelczu - Laskowicach (około...
                                  2019-07-01, 00:56
                                • heckler
                                  Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                                  heckler
                                  Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                                  To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                                  2025-01-17, 10:05
                                • darekd
                                  RODAUNer, Gigerl
                                  darekd
                                  Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

                                  Gigerl to "Wiener Spezial"...
                                  2025-01-10, 16:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...