Pilnie poszukuję jakiejś strony, czy literatury związanej z knajpami, a konkretnie ich przybliżona liczbą. Chodzi mi o puby, knajpki, lokale, w których pije sie piwo.
Ile jest takich miejsc w Polsce?
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
ja kiedyś szukałem podobnych informacji, aby nie błądzić po mieście w poszukiwaniu ciekawych lokali. znajomy z Urzędu Miasta poradził mi, bym złożył podanie o udostępnienie danych (tylko adresowe) dt. lokali mających aktualnie pozwolenie na wyszynk. podanie, gdzieś znalazłem na stronie UM do wydruku. ostatecznie z braku czasu zrezygnowałem z tej metody, ale można i w ten sposób. są to dane tylko częściowo pufne, chronione ustawą o ochronie danych osobowych i nic nie stoi na przeszkodzie by właściwy urząd udzielił ci takich danych.
Pod przyjemnym Galway od 2009 roku warzy piwo kraftowy browar Galway Bay Brewery. Warzą dobre piwa (ich stouty i red ejla polecam). Ich flagowym pubem jest The Salt House.
facebook.com/thesalthouse
Oprócz piw z tego browaru na kranach (ok. 20) dostępne są inne krafty...
Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
Comment