Ocena jakości - Krasnystaw

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Ocena jakości - Krasnystaw

Kilka wrażeń po przeczytaniu listy browarów i piw wystawionych w ramach Konsumenckiej Oceny Jakości w ramach Chmielaków (lista na www.bractwopiwne.pl).
    1. Raptem kilka browarów i niewiele piw - w niektórych kategoriach 2-3 czyli pewnie miejsce na pudle
    2. Widać, że nawet małe browary nie rozumieją i nie dostrzegają szansy na promowanie swoich wyrobów. Jedynie kilka browarów ma jakąś spójną wizję swojego istnienia na rynku.
    3. Naprawdę nienawidzę GŻ za ich działania jako firmy, nie lubię ich piw (poza Brackim i Porterem ale to Cieszyn więc nieco inna bajka) ale mam SZACUNEK za to, że jako jedyny koncern wystawiła swoje piwa do konkursu,mmo, że pewnie spece od marketingu dobrze wiedzą, że i tak liczy się tylko telewizyjna reklama a nie jakieś konsumenckie oceny jakości. Brawa dla GŻ za odwagę i bardzo ciekawy jestem wyników konfrontacji z piwami znakomitymi z Czarnkowa, Ciechanowa i Lwówka.

Ogólnie nie wiem jak zachęcić browary do brania udziału. Dużych się raczej nie da ale małe ..... A jak próbowało Bractwo zachęcać do wzięcia udziału? I czy nie martwi Was mały odzew (nie wiem ilu browarom zaproponowało Bractwo udział?).
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • kopyr
    • 2004.06
    • 9475

Najbardziej rozwaliło mnie doborowe towarzystwo w jakim znalazł się pszeniczniak z Paulanera (zakładam, ze to o to piwo chodziło)
    "Kategoria 7 – napoje piwne i piwa inne

1.„Karmel” – Royal Unibrew Polska Sp. z o.o.
    2.„Cherry Beer” – Browar Kormoran
    3.„Zingi” - Jurand Browary Warmińsko-Mazurskie Sp. z o.o.
    4.„Dri Beer” - Jurand Browary Warmińsko-Mazurskie Sp. z o.o.
    5.„Miodowe” – Browar Ciechanów
    6.„Wiagra Strong” – Browar Śląski 1209
    7.„Paulaner Hefe Weisser” – Grupa Żywiec SA"
    Swoją drogą to w ogóle nie wiem czy powinien się znaleźć, no i czy nie mamy do czynienia z poświadczeniem nieprawdy, w końcu GŻ nie jest producentem „Paulaner Hefe Weisser” (co to w ogóle jest WEISSER??), chyba, że o czymś nie wiem. Bo tak to można było jeszcze zaprosić Carey Agri, żeby Franziskanera wystawili. Moim zdaniem świadczy to o jakimś niedopatrzeniu ze strony organizatorów. Z jednej strony nie wyobrażam sobie, żeby pszeniczniak z Paulanera rywalizował z jakimkolwiek z piw z tej grupy, no może poza Miodowym z Ciechanowa, z drugiej absurdalna będzie sytuacja gdy wygra własnie to piwo, i nagrodę dostanie GŻ, która go w rzeczywistości nie warzy.
    blog.kopyra.com

Comment

• naczelnik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 1884

Rzeczywiście troche nie na miejscu umiejscowienie w tej grupie piwa, którego producentem nie jest żaden z polskich wytwórców. Żywiec chyba jedynie importuje to piwo do kraju.

Pocieszające w tym wszystkim jest to, że czuję w kościach , iż to Miodowe zajmie najwyższą lokatę
      Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• Shlangbaum
        • 2005.03
        • 5828

Jeszcze ciekawszy jest ten podział piw na Chmielakach:
        1. piwa jasne – ekstrakt 10,1° - 11°
        2. piwa jasne – ekstrakt 11,1° - 12°
        3. piwa jasne – ekstrakt 12,1° - 13°
        4. piwa jasne – ekstrakt 14,1° - 15°
        5. piwa ciemne
        6. napoje piwne
        To juz nie ma miejsca dla ciemnych piw poniżej 15° albo może w ciemnych Diament ma konkurować Z Koźlakiem Zadziwia mnie Bractwo Piwne.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Jeszcze ciekawszy jest ten podział piw na Chmielakach:
          1. piwa jasne – ekstrakt 10,1° - 11°
          2. piwa jasne – ekstrakt 11,1° - 12°
          3. piwa jasne – ekstrakt 12,1° - 13°
          4. piwa jasne – ekstrakt 14,1° - 15°
          5. piwa ciemne
          6. napoje piwne
          To juz nie ma miejsca dla ciemnych piw poniżej 15° albo może w ciemnych Diament ma konkurować Z Koźlakiem Zadziwia mnie Bractwo Piwne.
          Są dwie kategorie - piwa ciemne do 16BLG i powyżej.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Simon
            † 1964-2008 Piwosz w Raju
            • 2001.02
            • 993

Jedyny konkurs w jaki wierzę to plebiscyt Forum Browaru.biz
            Simon

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
              Ogólnie nie wiem jak zachęcić browary do brania udziału. Dużych się raczej nie da ale małe ..... A jak próbowało Bractwo zachęcać do wzięcia udziału? I czy nie martwi Was mały odzew (nie wiem ilu browarom zaproponowało Bractwo udział?).
              Bractwo próbowąło, ale jak ktoś nie che się promować to an siłę ciężko go zmuzać... A warunki bardzo korzystne, bo za wystawienie dowolnejilości piw płaci się zryczałtowaną opłątę 100 zł. Owszem, trzeba ponieść koszty transportu włąsnego piwa do Krasnegostawu, ale dwudniowa impreza pozwala by owe koszty się spokojnie zwróciły.

A Paulaner to kompletne nieporozumienie. Nie rozumiem dlaczego organizatorzy go dopuścili.

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
                Jedyny konkurs w jaki wierzę to plebiscyt Forum Browaru.biz
                Tyt tutaj nie wazelinuj, to i tak nic nie pomoże.

Chmielaki zdychają, taka jest prawda, a znaczenie tej nagrody w branży jest znikome.

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Skoro zdychają, to dlaczego od paru lat, z tego co wiem, z każdym rokiem jest wystawianych coraz więcej piw?

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Nie znalazłem informacji, co jest wystawione, ale ...
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                    ... 1. Raptem kilka browarów i niewiele piw - w niektórych kategoriach 2-3 czyli pewnie miejsce na pudle...
                    Nie mam powodu, żeby mu nie wierzyć.

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Wystawionych jest 36 piw. Nie wiem ile było w latach ubieglych, ale na pewno mniej niż teraz.

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

To wychodzi po sześć na kategorię. Pamiętam lepsze czasy.

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

a to znalazłem na forum:

Chmielaki 2002:
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behemoth
                          Same Chmielaki uważam za niezbyt udane. Zdaje się, że coraz mniejsza liczba browarów jest zainteresowana wystawianiem swoich stoisk. Najlepiej wyglądającymi ogródkami piwnymi były: Kujawiak i Lwówek Śląski- londyński autobus, w którym można było spocząć i łyknąć "Książęce" niepasteryzowane. Perła natomiast zmontowała piętrową konstrukcję i tam odbywały się różne konkursy z nagrodami w postaci piwnych gadżetów i koron "chmielowych". Moją uwagę zwrócił takżę VW Garbus kabriolet przerobiony na bar, w którym nalewano "Tyskie".
                          Chmielaki 2003:
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sklep-piwowar
                          Słuchajcie dla mnie nudy , czyli to samo co w tamtym roku i nawet na tych samych miejscach.Taki asortyment można znależć w pierwszym lepiej zaopatrzonym sklepie i gdyby nie Lwówek ,Janów Lubelski i zielone piwo z Jabłonowa to naprawdę nudy.Koncerny piwne popisały się takimi samymi upominkami ,czyli- koszulka i szkklanka ,a piwo z kija po 2,5 zł.Z Lwówka Śląskiego nie wiedzieli po co tu przyjechali bo nie mają tu dystrybucji i ze względu na odległość z nikim nie rozmawiali w sprawie dystrybucji.Dla mnie ta impreza nie ma już ducha rywalizacji i te trzy koncerny piwne mogą się śmiało umawiać które piwo w danym roku dostanie pierwszą nagrodę (w zależości od kasy wydanej na sponsoring chmielaków)
                          Chmielaki 2004:
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sklep-piwowar
                          Koledzy byli ,podobno z roku na rok coraz gorzej ,Tylko Browary Lubelskie miały profesjonalnie przygotowane stoisko ,reszta słabo ,zero gratisów.Na stoisku GŻ kogel-mogel róznych marek piw.Nie było Lwówka Śląskiego ,ale jest i dobra nowina podobno Browar Hetman odbił się od dna

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19269

a ktoś mi tu na forum pisał coś w ten deseń "nie ma co się ekscytować Halloween, mamy swoje Chmielaki..." jeśli tak wygląda najpoważniejsza impreza piwna w Polsce to wolę jeździć do Żywca na giełdę...

Comment

• supersklep
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.01
                              • 982

Jeszcze nie byłem na Chmielakach ale wiem ,że warto pojechać na Kożlaka i Żywe z beczki .Tych piwek z beczki jeszcze w Lublinie nie ma gdzie spróbować .

Comment

Przetwarzanie...
                              X