Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Nowy browar w Krakowie - Browar Stary Kraków
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
wydzielone z wątku o piwie konkretnie:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13(...)
Zastanawia mnie jednak co innego. Czy oni mieli prawo użyć słowo amber w nazwie piwa? (...)
Comment
-
-
Cytat ze strony Browaru:
Browar Stary Kraków jako pierwszy w Polsce, zaprezentuje Państwu cos równie starego i interesujacego jak miasto w którym powstał. Pierwsze polskie ale czyli piwo górnej fermentacji uwarzyło się w Krakowie.
Czy mi się tylko wydaje, że pierwszy był Browar Belgia ze swym Palmem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJa prosiłem o amber ale i dostałem. Jak dzwoniłem do browaru i pytałem o to samo to też udzielili mi informacji a o nazwie Smocza Głowa nic nie mówili.
...Pierwsze polskie ale czyli piwo górnej fermentacji uwarzyło się w Krakowie, jest to AMBER ALE
o krakowsko brzmiacej nazwie Smocza Głowa...zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseTo jest pierwsze polskie ale, bo Palm był licencyjny. (...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseTo jest pierwsze polskie ale, bo Palm był licencyjny. Oczywiście pierwsze w ostatnich czasach, bo chyba dawno temu Żywiec robił?
No a przed wojną to trochę było polskich ale - choćby Haberbusch i Schiele warzyli nawet chyba parę rodzajów ale...
Także takie pierwsze polskie ale to to nie jestbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ironNo a przed wojną to trochę było polskich ale - choćby Haberbusch i Schiele warzyli nawet chyba parę rodzajów ale... (...)
Comment
-
-
Jakby H&S mieścił się w Krakowie, to założę się, że byście o tym doskonale pamiętalibigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
wiesz co, w książce "Księga Piw i Browarów Polskich" (zółtopomarańczowa) wyczytałem, że w dawnych, równie zamierzchłych czasach pijało się w Krakowie Scheyte czy Markowe. Zapewniem, że dziś o tym może wiedzieć paru historyków, a większość piwoszy (nawet starej daty) już tego nie pamięta.
a tak w uzupełnieniu informacji o Browarze Starym... adres bynajmniej nie ul. Borkowska, tylko ul. Bobrowa (Kostrze), więc rzeczywiście włodarze chcą uciąć wszelkie domysły dt. powiązania z Relakspolem.
Comment
-
Comment