Od początku o tym trąbiłem, ale niektórzy są tak zacietrzewieni w swym kolekcjonerskiej pasji, że nie zauważają prostych prawd.
Nowy browar w Krakowie - Browar Stary Kraków
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesOd początku o tym trąbiłem, ale niektórzy są tak zacietrzewieni w swym kolekcjonerskiej pasji, że nie zauważają prostych prawd.
Ile FIZYCZNIE jest browarów w Krakowie oprócz CK?
JEDEN - i to jest prosta prawda, fakt niezaprzeczalny, jesli ktoś nie widzi faktówi, trudno.
Gwoździem do trumny jest fakt płacenia jednej akcyzy(o tym nie wiedzialem). Nie wiem o czym tu jeszcze mozna dyskutować.
Niedługo w Krakowie będzie browarów ile we Francji jest Brasserie. Co knajpa z własnym piwem warzonym przez inny browar na zamówienie to BrasserieGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Spoko, Shlangie - jak na razie nie widzę upadku jednego czy drugiego. Jeśli już Relakspol miałby wchłonąć SK to i tak byłby to nic nie znaczący fakt, bo Relakspol to buraki i nawet tak dobrego produktu jakim był Krakowiak nie potrafili sprzedać. Każdy działa we własnej niszy i tak pewnie zostanie.
Becik, może i zgodnie z polskim (chorym) prawem jest jednen browar, może nawet sensowniej jest widzieć tylko jeden... tylko, że firma pod nazwą Browar Stary Kraków działa, dostarcza na rynek (już własnymi kanałami) piwo, które ma naleciałości Relakspola (bo musi, skoro warzone jest na tym samym sprzęcie), rozwija się we własnym zakresie i paradoksalnie im więcej takich bezsensownych dyskusji to dla nich lepiej. Dokładnie tak samo jak z Ergie'm - im "głośniej" protestował tym skutek odwrotny.Last edited by e-prezes; 2007-01-06, 20:21.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes(...) które ma naleciałości Relakspola (bo musi, skoro warzone jest na tym samym sprzęcie)(...)
Comment
-
-
Poza wodą i sprzętem, słód pilzneński i chmiel marynka (kapsle zresztą też) są z Relakspolowych "zakupów". Wiele surowców kupuje jednak sam Jabłoński, a drożdże były zakupione właśnie pod produkcję piw ale. Gdyby tylko był jakiś w pobliżu browar w którym można warzyć piwo przy zachowaniu tych samych warunków to właściciel zmieniłby lokalizację.Last edited by e-prezes; 2007-01-06, 20:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesBecik, może i zgodnie z polskim (chorym) prawem jest jednen browar, może nawet sensowniej jest widzieć tylko jeden... tylko, że firma pod nazwą Browar Stary Kraków działa...pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Jak będziesz warzył i dostarczał piwo na rynek to dla mnie tak. Ja nie mogę... zamiast cieszyć się, że w Polsce powstają ciekawe piwa to marudzicie jak stare baby. Bez Tomka J. i SK Relakspol nie wpadłby na to by uwarzyć coś poza tym co zwykle robi. A tak mieliśmy Krakowiaka - fajne Amber Ale - zmodyfikowany klon Smoczej Głowy, ale też smaczne.Last edited by e-prezes; 2007-01-06, 22:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesJak będziesz warzył i dostarczał piwo na rynek to dla mnie tak. Ja nie mogę... zamiast cieszyć się, że w Polsce powstają ciekawe piwa to marudzicie jak stare baby. Bez Tomka J. i SK Relakspol nie wpadłby na to by uwarzyć coś poza tym co zwykle robi. A tak mieliśmy Krakowiaka - fajne Amber Ale - zmodyfikowany klon Smoczej Głowy, ale też smaczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesJak będziesz warzył i dostarczał piwo na rynek to dla mnie tak. Ja nie mogę... zamiast cieszyć się, że w Polsce powstają ciekawe piwa to marudzicie jak stare baby. Bez Tomka J. i SK Relakspol nie wpadłby na to by uwarzyć coś poza tym co zwykle robi. A tak mieliśmy Krakowiaka - fajne Amber Ale - zmodyfikowany klon Smoczej Głowy, ale też smaczne.
Od powiedź jest prosta jak drut - nie.
1. Budynek jest ten sam, co był.
2. Sprzęt jest ten sam, co był.
3. Właściciel jest ten sam, co był.
Więc jaki to jest nowy browar?
Nie mieszaj w to warzenia piwa, bo nie o to chodzi. Nie podważam, że ktoś sobie robi ciekawe piwa, ale robi to w BROWARZE RELAKSPOL. I tyle.
Comment
-
-
1. Wielu z nas dumnie nazywa swoje przybytki browarami i zgodnie z prawem takimi nie są. Swoją drogą jestem ciekaw na ile zmieniłoby się Wasze zdanie, gdyby BSK był składem podatkowym. Zapewne nie ma takiej możliwości, bo ustawodawca nie przewidział możliwości dzierżawienia/wynajmu sprzętu browarnianego (bez jego przemieszczania).
2. Nawet jeśli miałbym się z tobą zgodzić to dlatego, że zgodnie ze stanem prawnym tak jest jak mówisz.
To jest forum dyskusyjne i jako takie stanowi platformę wymiany poglądów. Ja nie muszę się zgadzać z wywrotowymi teoriami Lukexa na temat piwa a Wy moimi co do statusu Browaru Stary Kraków.Last edited by e-prezes; 2007-01-07, 11:51.
Comment
-
-
A czy możesz mi wskazać gdzie jest moje marudzenie? Jak na razie to Ty ciągle marudzisz na poglądy innych.
Dotychczas wskazywałeś nazwę tego nowego tworu jako podstawę, teraz dodajesz kolejne czynniki.
Ja już swoja opinie na ten temat mam, więc chyba nie ma sensu dalej dyskutować.
A za dobre piwka z SK/Relakspola tylko dziękować trzeba.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberA za dobre piwka z SK/Relakspola tylko dziękować trzeba.
-Tomek Jabłoński wniósł wyraźne i pozytywne orzywienie krakowskiego rynku piwnego.
-Tomek Jabłoński nie założył nowego browaru w Krakowie, choć z początku na to wygladało i warzy piwo w browarze Relakspol.
-Stary Kraków nie jest jak swego czasu Jako, które w całości kontraktował piwo w innych browarach lecz jako firma warzy je samodzielnie na cudzym sprzęcie.
-Dla uniknięcia upierdliwych formalności, akcyzę płaci Relakspol a Stary Kraków handluje już opodatkowanym piwem.Last edited by Shlangbaum; 2007-01-07, 13:26.
Comment
-
Comment