Tutaj sobie z Yendrasem pogadaliśmy o piwnym stylu Landbier.
Kiedyś w innym temacie...
I to się zgadza z tym co pisze M. Jackson w "Great Beer Guide".
Na jednym forum dyskusyjnym (po ang.) znalazłem dyskusję o Landbier. Jak zwykle tyle opinii ile dyskutantów, ale trochę z tego wynika. Wygląda że to lokalne frankońskie określenie. Dla jednych to tylko nazwa marketingowa podkreślająca "wiejski" klimat piwa, inni mówią że może być warzone z ciemniejszych słodów, czasem mniej odfermentowane i przez to słodsze, może mieć mniej chmielu. Jeszcze ktoś wspomniał że Landbier rzeczywiście może być "wiejski/surowy" w smaku, cokolwiek miał na myśli
Aha, zdarzają się też Landbier Dunkel.
Może ktoś u nas wie coś więcej?
Kiedyś w innym temacie...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
Na jednym forum dyskusyjnym (po ang.) znalazłem dyskusję o Landbier. Jak zwykle tyle opinii ile dyskutantów, ale trochę z tego wynika. Wygląda że to lokalne frankońskie określenie. Dla jednych to tylko nazwa marketingowa podkreślająca "wiejski" klimat piwa, inni mówią że może być warzone z ciemniejszych słodów, czasem mniej odfermentowane i przez to słodsze, może mieć mniej chmielu. Jeszcze ktoś wspomniał że Landbier rzeczywiście może być "wiejski/surowy" w smaku, cokolwiek miał na myśli
Aha, zdarzają się też Landbier Dunkel.
Może ktoś u nas wie coś więcej?
Comment