Tak sobie ostatnio słuchałem piosenki "Psie kiełbaski" z repertuaru Piwnicy Pod Baranami, w której tekście pojawia się "piwo dwuraźne" i doszedłem do wniosku, że w kwestii piw dubeltowych mam mały mętlik w głowie. Sięgnąłem po "Przewodnik piwosza" i "Piwa historie niezwykłe", ale niewiele mi to pomogło. Cała nadzieja w Forumowiczach, którzy mam nadzieję, że - podobnie jak z parnikami słodowni - nieco mnie oświecą i wyjaśnią m.in.:
- jak się ma doppelbier do doppelbocka ? (zakładam, że to dwie różne sprawy, skoro dobbelbocka zdefiniowano dopiero w 1780 roku, a doppelbiery znano chyba znacznie wcześniej)
- skąd wzięłą się nazwa piwa dubeltowego - czy np. od podwójnej wartości ekstraktu w stosunku do np. popularnych, słabych piw stołowych czy od czegoś innego ?
- skąd późniejsze pomieszanie pojęć w Polsce, wskutek czego nazwą "dubeltowe" określano podobno tylko piwa mocniejsze od porterów, ale jednocześnie Okocim produkował "Dubeltowe" 18 Blg ?
- czy wiadomo czym się charakteryzowało przytaczane przez Zygmunta Glogera "krakowskie piwo dwuraźne" ?
- jak się ma doppelbier do doppelbocka ? (zakładam, że to dwie różne sprawy, skoro dobbelbocka zdefiniowano dopiero w 1780 roku, a doppelbiery znano chyba znacznie wcześniej)
- skąd wzięłą się nazwa piwa dubeltowego - czy np. od podwójnej wartości ekstraktu w stosunku do np. popularnych, słabych piw stołowych czy od czegoś innego ?
- skąd późniejsze pomieszanie pojęć w Polsce, wskutek czego nazwą "dubeltowe" określano podobno tylko piwa mocniejsze od porterów, ale jednocześnie Okocim produkował "Dubeltowe" 18 Blg ?
- czy wiadomo czym się charakteryzowało przytaczane przez Zygmunta Glogera "krakowskie piwo dwuraźne" ?
Comment