Wszystko co chcielibyście wiedzieć o piwie irlandzkim, a boicie się o to zapytać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Wszystko co chcielibyście wiedzieć o piwie irlandzkim, a boicie się o to zapytać

    Tak się śmiesznie składa, że za parę tygodni mam poblicznie prowadzic gawędę na temat piwa irlandzkiego. Mama parę pomysłów, ale pomyślałem sobie, że viribus unitis moglibyśmy zrobić to lepiej. Podrzućcie więc, jeśli łaska, parę pytań, jakie zadalibyście na takim spotkanie. Oczywiście nie takie np. co to jest Irlandia albo po co pije się piwo, bo to już wiem (a wy wszyscy jesteście jajcarze ), ale jakieś takie, żebym nie narobił sobie obciachu. Thanks on the mountain
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #2
    Dlaczego piana na Dry Stoutach jest ciemna a na lagerach biała ?
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      "Thanks from the mountain"
      Poprawiam błędy, bo jako wariatka i to w dodatku nierównouprawniona nie sądzę, żeby Krzysiu zwracał się do mnie o pomoc w sprawach merytorycznych.


      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

        #4
        ja myślę, że najbardziej nurtujące pytanie polskiego konsumenta odośnie piwa irlandzkiego to pewnie, zacytuję "Co to za kit z tym zielonym piwem?"
        słyszałem różne głosy:
        - "w Polsce ono jest nielegalnie robione! w Irlandii tylko na jeden dzień jest warzone i do tego wykorzystywane do chrztu."
        - "eee nabijają ludzi w butelke z tym irlandzkim piwem" [dzien sw Patryka]
        - "słyszałem że dodają do niego niebieskiego ludwika"
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #5
          Pytanie sensora jest chyba zbyt wysublimowane jak na średnią krajową. Trzeba by wyjaśnić co to jest stout, red. Czym stout różni się od portera, pojawi się problem górnej i dolnej fermentacji. A tak w ogóle to kto ma być słuchaczem ?

          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #6
            Moje pytanie jest troszke podchwytliwe, zdaża się że ludzie którzy pracują w branzy po kilkadziesiat lat nie znaja na nie odpowiedzi.
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              >>>>>>>>>>>>&g t;The creaminess of stout is another of its attributes. The few stouts pulled by hand gain much of their creaminess simply from the grains and procedures used in their brewing. There is an especially lively creaminess in stouts where the yeast is still at work. The far more common creaminess is less romantically owed to the nitrogen used in its serving. Nitrogen makes for smaller bubbles, and less gassy-seeming beer, than the carbon-dioxide used to pump most lagers. A good bartender will pause to let the bubbles settle for a while, only gradually "building" the pint. "If you're after having a quick beer, you are in the wrong place," one such artist unnecessarily explained to me.<<<<<<<<<<<&lt ;

              To oczywiście złośliwość względem Krzysia ze strony nie mającej co robić wariatki za to znającej angielski.

              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • sensor
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.02
                • 817

                #8
                "grains and procedures used in their brewing"
                Strasznie ogólne sformułowanie.


                To nie wcale simply. To jest znacznie simpler.

                Słyszałem juz całe naukowe wywody na temat ciemnej piany.
                Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                Comment

                • sensor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.02
                  • 817

                  #9
                  Angielski zaczyna być standardem gdybyś napisała to np. po węgiersku

                  sor lenni jo es egeszseg

                  to byłbym pod wrażeniem.

                  ps

                  Przepraszam za gramatykę wszystkich którzy na tym forum władają tym pokręconym językiem.
                  Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                  Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Wcale tego nie pisałam, tylko skopiowałam ze stronki w internecie - myślisz, że bym miała czas w parcy na takie opisy i to po angielsku? Ale tyczy się piany i sposobu nalewania piwa, więc pasuje do pogadanki Krzysia.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #11
                      kokosz lokosz kutafarosz
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9865

                        #12
                        Krzysiu. A gdzie i kiedy odbędzie się to uświadamianie narodu?
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          W piątek, 11 maja, w Świdnicy. Będzie to w trakcie Festiwalu Celtyckiego.
                          W międzyczasie zmieniła się koncepcja. Miała to być typówka z cyklu "spotkanie z Ciekawym Człowiekiem" - ja zadaję pytania, Ciekawy Człowiek odpowiada. Teraz - ja będę Ciekawym Człowiekiem, mam opowiadać i odpowiadać. Widzów 300 - 400, przeważnie nie mających zielonego pojęcia o piwie.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23930

                            #14
                            zapomniałeś więc dodać, że będziesz nie tylko odpowiadać ale i pytać
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Miałem napisać sprawozdanie i zapomniałem, nadrabiam dzisiaj.
                              Ponieważ okazało się, że nie jestem główną gwiazdą wieczoru, dostałem trzy szybkie pytania: co takiego jest w piwie irlandzkim, że mamy do niego taką sympatię (odpowiedziałem zgodnie z prawdą, że nie wiem, ale czujemy jakąś sympatię), następnie co to jest Guinness (powiedziałem, co to jest Guinness, gdzie jest, jaki jest i co robi) oraz trzecie, o jakieś ciekawostki (powiedziałem o Księdze Rekordów Guinnessa), następnie dostałem jakieś oklaski i udałem się na zasłużone piwo, całkiem nie irlandzkie, nie kreolskie, ale nasze, nasze polskie
                              Nie było podchwytliwych pytań np. o kolor piany

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X