Wszystko co chcielibyście wiedzieć o piwie irlandzkim, a boicie się o to zapytać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maryhh
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1895

    #16
    Krzysiu wierzyłem w Ciebie
    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
    do lekkiej pracy jestem za ciężki"

    Comment

    • Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

      #17
      Faktycznie boję się z spytać, żeby nie wyjść na profana. Ale w końcu raz kozie śmierć - jestem tutaj m. in. po to, żeby się od mądrych ludzi czegoś dowiedzieć. Kupiłem więc raz piwo w puszce o nazwie Caffrey's (draught). Dla mnie było ono bardzo dziwne. Ni to jasne, ni to ciemne. W trakcie nalewania w zasadzie była to bardzo gęsta piana, która niechętnie, powoli zamieniała się w płyn. A najciekawsze jest to, że na samym wierzchu została gruba na palec warstwa gęsta jak śmietana, która została tam do samego końca. Smaku nie potrafię określić, ale był on zupełnie inny niż ten, do którego moje podniebienie było przyzwyczajone i, boję się przyznać, nie smakowało mi.

      Comment

      • Radegast
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.02
        • 1124

        #18
        A więc wystąpiłeś jako "suport".


        mam nadzieje, że dobrze napisałem
        Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

        Comment

        • Cezar
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.05
          • 1349

          #19
          confused Oczywiście zapomniałem dodać, że proszę o wyjaśnienie, co ja właściwie piłem!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Tak to jest, jak się człek przyzwyczai do - pogardliwie przez Anglików - LAGERA - to mu już ani pszeniczne, ani angielskie czy irlandzkie nie leży, bo mniej gazowane, ciemniejsze, górnej fermentacji...
            Kwestia podejścia do spożycia...

            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Cezar
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.05
              • 1349

              #21
              Święta racja, Marusia, ale cóż ja na to poradzę?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Jeżeli przestaniesz oczekiwać po piwie jednego, określonego smaku, czeka Cię wiele niespodzianek... Próbuj, to wciąga
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Cezar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.05
                  • 1349

                  #23
                  Już zacząłem, ale przede mną jeszcze długa droga.

                  Comment

                  • sensor
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.02
                    • 817

                    #24
                    Marusia - cóż za enigmatyczne,obiecujące i zachęcające stwierdzenie.

                    Podoba mi się.
                    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                    Comment

                    • grzech
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.04
                      • 4592

                      #25
                      Cezar, źle zacząłeś. Ja zresztą też. Caffrey's to było pierwsze bitter pite przeze mnie w Kraju Brytów. Raczej przeciętna irlandzka marka. Aktualnie produkowana przez Bassa. Nie zrobiła i na mnie wielkiego wrażenia. Ichniejsze ales mają dość mało ekstraktu. Wychlałem w Londynie ponad 40 różnych napitków i zaledwie kilka spowodowało jako takie zainteresowanie. Po prostu trzeba się w nie "wpić" i odkryć różne różności, które i Angole potrafią robić, np. old ale, strong pale, czy barley wine.

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9865

                        #26
                        I ja ostatnio spróbowałem Caffrey's. Nie jest to może rewelacja, ale obserwacja procesu powstawania piany po prostu zachwyca.
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • celt_birofil
                          † 2017 Piwosz w Raju
                          • 2001.09
                          • 4469

                          #27
                          Zgadzam się z moim przedmówcą w całej rozciągłości

                          Attached Files
                          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #28
                            ja piłem ostatnio z beczki Newcastle Browne Ale. Mnie smakowało
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • celt_birofil
                              † 2017 Piwosz w Raju
                              • 2001.09
                              • 4469

                              #29
                              Ale to chyba nie jest irlandzkie
                              Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                              Comment

                              • zythum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.08
                                • 8305

                                #30
                                o kurde blaszka, to Anglia nie jest prowincją Irlandii
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                                Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X