Bierhalle Arkadia Warszawa - teraźniejszość

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Sugerujesz, że Browarmia jest w przeciwieństwie do Bierhalle towarzystwem charytatywnym, lub że ktoś z Nas tak napisał ?
    Wręcz przeciwnie, odniosłem wrażenie, że Browarmia w odczuciu wielu forumowiczów jest mniej im przychylna i przeznaczona raczej dla "krawaciarzy" i w związku z tym oczekiwania wobec niej są jakby mniejsze. A patrząc obiektywnie obie firmy są folwarkiem właścicieli i maja oni prawo do dowolnego dysponowania nimi i naprawde nie dziwi mnie ani odrobinę że chcą odzyskać zainwestowane pieniądze, a następnie realizować zyski. I w tym miejscu może wam być nie po drodze.
    Nie odnoszę też wrażenia, że ktoś skacze Krzysztofowi do gardła, a jedynie że wypowiedzi są subiektywne (do czego zresztą uczestnicy forum maja pełne prawo).
    Co do podnoszenia cen, za pomocą zmniejszania objętosci, to również źle mi się to kojarzy, ale to chyba znak czasów- kiedyś było "kilo chleba" i "ćwiartka masła", dziś chleb waży 0,8kg, a masło 200g.

Comment

• Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

Prawda, Browarmia nie jest sprzyjająca forumowiczom....
      Bierhalle do tej pory było....

Tak naprawdę różnica jest niewielka:
      - Browarmia "wymaga" eleganckiej odzieży;
      - Bierhalle "wymaga" grubego portfela.

Na dzień dzisiejszy łatwiej znaleźć mi w szafie eleganckie ubiory, niż w porfelu dodatkowy zasób gotówki....

Comment

• kibi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 1875

Na dzień dzisiejszy łatwiej znaleźć mi w szafie eleganckie ubiory, niż w porfelu dodatkowy zasób gotówki....
        Czyli słusznie postąpiłaś inwestując w odzież i możesz teraz czerpać z tego korzyści, zupełnie jak w przedsiębiorstwie .

Comment

• Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
          (...)Cena jest o 0,5 niższa niż poprzednio...
          Zatem więc "zminiejszenie pojemności piwa bez zmniejszenia ceny" nie miało miejsca.
          Miało miejsce - proste przeliczenie:
          Jeśli 0,5 l piwa kosztowało 7,50 zł, to teraz 0,4 l piwa powinno kosztować 6,00 zł

Wynika to z prostej proporcji:
          0,5 l piwa - 7,50 zł
          0,4 l piwa - x zł

więc - (0,4 x 7,50) / 0,50 = 6,00

x= 6,00 zł
          Last edited by Małażonka; 2005-12-18, 22:18.

Comment

• Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
            Czyli słusznie postąpiłaś inwestując w odzież i możesz teraz czerpać z tego korzyści, zupełnie jak w przedsiębiorstwie .
            Masz rację

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pjenknik
              Miałem przyjemność odwiedzic niedawno ten lokal. Niby wszystko OK, ale przestrzegam - Broń Boze nie kupujcie nic do jedzenia. Szef kuchni jest natychmiast do zwolnienia
              A co jadłeś?
              ja próbowałem wiele potraw (golonka wyśmienita, gulasz piwny super pozostałe bez zastrzeżeń), tylko za bardzo mączne były "pyzy mojej mamy"
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kibi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                Cena jest o 0,5 niższa niż poprzednio...
                Zatem więc "zminiejszenie pojemności piwa bez zmniejszenia ceny" nie miało miejsca.
                Znowu sie kobiecie narażę (sam nie wiem po co ), ale logicznie rzecz biorąc to "zmniejszenie pojemności bez zmniejszania ceny" nie miało miejsca jeśli cena szklanki zmniejszyła się o 50 gr.
                Po prostu zmniejszenie ceny nie było proporcjonalne do zmniejszenia objętości.

Comment

• Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

I znowu masz rację
                  Tylko nie wiem czy to jest zagranie uczciwe...
                  Last edited by Małażonka; 2005-12-18, 22:33.

Comment

• zythum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.08
                    • 8305

Ja tylko dodam, że cena piwa jest identyczna jak w browarach restauracyjnych Wiednia. Problem jest tylko taki, że pensja Polaka nawet Warszawiaka jest przeciętnie 4 razy niższa od pensji Austriaka/ Wiedeńczyka więc faktycznie piwo tam w Austrii uchodzącej za drogi kraj jest kilka razy tańsze. Dla mnie nie jest to w porządku, że ceny ustala się europejskie znając doskonale wielkość zarobków polskich. Być może nie było innego wyjścia ale dla mnie piwo w cenie 10 PLN za 0,4 oznacza, że gościem tej świetnej knajpy będę niezbyt często.
                    Last edited by zythum; 2005-12-18, 22:31.
                    To inaczej miało być, przyjaciele,
                    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                    Królowie banków, fabryk, hut
                    Tym mocni są, że każdy kradnie
                    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

- Browarmia "wymaga" eleganckiej odzieży;
                      Ja tam byłem w bluzie dresowej z trzema paskami

Comment

• Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

...., ale ja mam tylko taki z dwoma paskami

Comment

• kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

I znowu masz rację
                          To jednak się nie naraziłem

Comment

• Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                            Ja tylko dodam, że cena piwa jest identyczna jak w browarach restauracyjnych Wiednia. Problem jest tylko taki, że pensja Polaka nawet Warszawiaka jest przeciętnie 4 razy niższa od pensji Austriaka/ Wiedeńczyka więc faktycznie piwo tam w Austrii uchodzącej za drogi kraj jest kilka razy tańsze. Dla mnie nie jest to w porządku, że ceny ustala się europejskie znając doskonale wielkość zarobków polskich. Być może nie było innego wyjścia ale dla mnie piwo w cenie 10 PLN za 0,4 oznacza, że gościem tej świetnej knajpy będę niezbyt często.

Mam nadzieję, że pamiętasz, że 10 PLN/0,4 L odnosi się do Koźlaka.
                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

Comment

• kibi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                              Problem jest tylko taki, że pensja Polaka nawet Warszawiaka jest przeciętnie 4 razy niższa od pensji Austriaka/ Wiedeńczyka więc faktycznie piwo tam w Austrii uchodzącej za drogi kraj jest kilka razy tańsze. Dla mnie nie jest to w porządku, że ceny ustala się europejskie znając doskonale wielkość zarobków polskich. Być może nie było innego wyjścia.
                              Niby nie sposób się nie zgodzić, ale nie sądzę żeby producent wyposażenia browaru dyktując cenę (pieczarek napisał że może to byc i milion euro ) zastosował zniżkę biorąc pod uwagę nasze realia. Nasz browar mógł kosztować tyle ile wiedeński, a to znacząco obciąża cenę piwa.

Comment

• emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

Ja już też nie zaproszę do Bierhalle znajomych, bo co prawda regulowałem rachunki także za np dwie zaproszone osoby, to reszta była pewna ile piwo kosztuje i ze jest tanie jak na wawę. A teraz ? I standartowo musiałem przeżywać kompromitacyjne załatwianie zamówień, jedna zwalą na druga, że zlecenie jest przyjęte, a jedzenia nie ma Teraz się zastanawiam, czemu ja nie mam za tą samą cenę pójść do jakiegoś porządnego lokalu, że każde moje wyciągnięcie ręki jest zauważone i zamówienie od razu przyjmowane, a nie jakaś zabawa w prowizorkę, że udaje ktoś , że się kimś zajmuje i do tego sobie liczy jak w dobrym pieciogwiazdkowym hotelu ?

Comment

Przetwarzanie...
                                X