1,5 tygodnia temu wracając z południa polski zajechałem do Góry z nadzieją napicia sie nareszcie Szwejka, butelki do nabrania płynu przygotowane. Pierwsza przydrożna knajpa pare km przed Górą. Ucieszony wychodzę z auta bo widze reklamę Szwejka. Niestety okazało się że nie ma. Podobno zamówione już miesiąc temu ale narazie nic nie dotarło. Później podobna sytuacja już w samej Górze. Gdy podjechałem pod browar widok był dość marny. Dziurawy, popękany szyld, bałagan za bramą. Dopiero po przyjeździe do domu poznajdywałem posty o jakiś kłopotach browaru w Górze. Co się tam dzieje? Czy to już definitywnie zamknięcie browaru czy tylko przerwa w warzeniu? I czy jeszcze gdzieś serwują Szwejka z zapasów?
Co ze Szwejkiem z Góry? [Browar Szwejk, Góra]
Collapse
X
-
Ja byłem w Górze w maju, również nie znalazłem nigdzie górowskiego Szwejka. Potem czytałem gdzieś na forum, że piwo z Góry dostępne jest jako Saazer w okolicach Raciborza. Będąc w Raciborzu kilkakrotnie od tego czasu również nie spotkałem tego piwa. Wydaje mi się, że browar w Górze już nie warzy. Czy ktoś może potwierdzić tą informację.
-
-
Ha sprawdziłem ( pracuję 5 km od tego browaru), a więc w obecnej chwili myliłem się JA i myliliście się WY:
A więc krótka historia nazw browaru w Bojanowie ( zaznaczę, że niekompletna i zebrana w przerwie na kawę):
- ItalPol Polska Sp. z o.o., Pierwszy Czeski Browar w Polsce - tak się kiedyś nazywali ( tak mi powiedziała koleżanka, z pracy, która tam pracowała)
- Szwejk
- i teraz nowość aktualna nazwa to BB ( Browar Bojanowo) - informacja od kierowcy w tym browarze.
Pozdrawiam Słowik
P.S. - Czy z samego słodu pilzeńskiego ( + drożdże, chmiel i innee dodatki ) da się zrobić jakieś sensowne piwo, czy muszę jeszcze dokupić jakieś inne słody ? Jeśli było nie bijcie tylko dajcie jakiś odnośnik....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlowikHa sprawdziłem ( pracuję 5 km od tego browaru), a więc w obecnej chwili myliłem się JA i myliliście się WY:
A więc krótka historia nazw browaru w Bojanowie ( zaznaczę, że niekompletna i zebrana w przerwie na kawę):
- ItalPol Polska Sp. z o.o., Pierwszy Czeski Browar w Polsce - tak się kiedyś nazywali ( tak mi powiedziała koleżanka, z pracy, która tam pracowała)
- Szwejk
- i teraz nowość aktualna nazwa to BB ( Browar Bojanowo) - informacja od kierowcy w tym browarze.
Pozdrawiam Słowik
P.S. - Czy z samego słodu pilzeńskiego ( + drożdże, chmiel i innee dodatki ) da się zrobić jakieś sensowne piwo, czy muszę jeszcze dokupić jakieś inne słody ? Jeśli było nie bijcie tylko dajcie jakiś odnośnik....
co do pytania o warzeniu - można sensowne piwo uwarzyć na samym słodzie plz w zasypie. Lepiej jednak zadawać tego typu pytania w odpowiednim dziale Forum dot. browarnictwa domowego. Na pewno znajdziesz.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klossW browarze byłem w sierpniu.Nie napiłem się piwa bo niestety nie było "wolnej" beczki ale browar jak najbardziej działa.Na razie całe piwo idzie do jakiejś hurtowni na Śląsk ale podobno planują powrót na lokalny rynek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59Rozumiem, że nikt nie posiada aktualnych informacji na temat browaru w Górze. Może ktoś zamieszkały w pobliżu Góry mógłby zrobić rekonesans?
Zatrudnili właśnie 2 ludzi z Bojanowa, którzy ( jak myślę) wesprą Browar swym doświadczeniem.
Strasznie szkoda Szwejka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rychurZatrudnili właśnie 2 ludzi z Bojanowa, którzy ( jak myślę) wesprą Browar swym doświadczeniem.
Comment
-
Comment