Upadek Zabrza - sukces Suwałk?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kalifat
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.10
    • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
    Nasz rynek piwny jest jednak pełen niespodzianek. Piwo z Suwałk można kupic na Śląsku , a będąc w tym roku na wakacjach na Mazurach ( Mrągowo, Giżycko itp) szukałem piw m.in. z browaru Północnego. Co prawda znalazłem , ale po odwiedzeniu kilkunastu sklepów w różnych miejscowościach , a wybór był mocno ograniczony. Wracając okrężna trasą do domu przez Lublin kupiłem tam piwo z..... Lwówka. Natomiast w moich okolicach ( Lwówek jest w "moim" województwie ) znalazłem go dopiero po usilnych poszukiwaniach, ale oczywiscie nie we własnej miejscowości. Udaje mi się za to kupić we własnej miejscowości piwo z Ambera czy z BOSS-a.
    Jadąc w czasie wakacji przez Ślask odwiedziłem kilkanaście sklepów bo miałem nadzieję że dostanę coś z Zabrza, albo Raciborza. Niestety nie miałem szczęścia.
    W ostatnią niedzielę wybrałem sie do Prochowic. Miałem zamiar kupic coś z Viflinga. W kilku czynnych sklepach nie dość że nic nie znalazłem , to nawet nie uzyskałem informacji czy wogóle w Prochowicach można kupić miejscowe piwka. Wracając za to przez Legnicę spotkałem piwo z Juranda .....
    Polska to dziwny kraj ...... a może teraz bardziej sie opłaca wozić piwo kilkaset kilometrów niż sprzedawać we własnych okolicach ?
    Z tego wynika, że najlepiej sprawa ma się ... na Śląsku.
    Może to dziwnie zabrzmi dla ślązaków, ale kilkadziesiąt kilometrów na północ od zagłębia Katowickiego nie ma problemu z Bonerem (zarówno Fullem jak i Premiumem). Zarówno w Zawierciu jak i w pobliskich miejscowościach (choćby przyległy Ogrodzieniec) piwo z Browaru na Jurze jest dostępne.
    Również nie było problemu z GAB-em w tych okolicach, a i udało się znaleźć Górnośląskie, Złotą 11, Racibora, Siemiona, Kuranta z Viflinga i gamę dzieł z Namysłowa.
    bla bla bla

Comment

• pawelek59
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.04
      • 195

Z daleka może to tak wygląda, ale po pierwsze aby kupić jakieś ciekawe piwa to trzeba się nieźle naszukać, a po drugie nie są dostępne piwa z kupieniem których w Warszawie nie ma najmniejszych problemów.

Comment

• Oskarx
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.02
        • 248

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu
        To by wyjaśniało dlaczego w Suwałkach nie można dostać Północnego
        Szukałem jakiś knajp z lanym no i kapa - same koncerniaki, ewentualnie Łomża.
        Kiepsko szukałeś. Przy browarze Północnym jest knajpa browarniana, chyba nazwa to"U chmiela".
        Są tam wszytkie piwa suwalskie z beczki, za barem pracuje koleś z browaru, który jest zatrudniony przy produkcji piwa (jak je akurat robią).

Temat piwa wysyłanego gdzieś na drugi koniec polski był już omawiany.
        Po prostu tybylcy nie chą pić swojego lokalnego piwa bo uważają je za siki. Dlatego wolą wypić siki z drugiego końca polski.

Dowiedziałem się, że Kiper wykupił udziały Północnego stąd też może takie zamieszanie w dytrybucji. Na parkingu browaru widziałem tira z cysterną browaru Kiper.

Comment

• pawelek59
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.04
          • 195

Kiedyś Suwałki produkowały Kipera, czyżby teraz Kiper rozlewał Suwałki?

Comment

• adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

Dziś w Katowicach znalazłem piwo z Zabrza tylko w trzech sklepach i wszędzie był to Superpiwosz (w tym w nowej szacie graficznej i butelce Van Pura), starą Złotą 11-kę. W Sklepie w którym był wybór piw z Raciborza ekspedientka na moje pytanie odpowiedziała że ponoć Racibórz stanął z produkcją.
            Kwestię Raciborza postaram się, wyjaśnić jutro.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• zulu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2004.04
              • 299

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Oskarx
              Kiepsko szukałeś. Przy browarze Północnym jest knajpa browarniana, chyba nazwa to"U chmiela".
              Są tam wszytkie piwa suwalskie z beczki, za barem pracuje koleś z browaru, który jest zatrudniony przy produkcji piwa (jak je akurat robią).

Temat piwa wysyłanego gdzieś na drugi koniec polski był już omawiany.
              Po prostu tybylcy nie chą pić swojego lokalnego piwa bo uważają je za siki. Dlatego wolą wypić siki z drugiego końca polski.

Dowiedziałem się, że Kiper wykupił udziały Północnego stąd też może takie zamieszanie w dytrybucji. Na parkingu browaru widziałem tira z cysterną browaru Kiper.

Tak, "Bar u Chmiela" to pierwsze miejsce w którym byłem - niestety w niedziele nieczynne. Godzina łażenia po Suwałkach za choćby najgorszą żulernią i kilka innych miejsc w okolicy - wszędzie to samo czyli BRAK! Bardzo sympatyczna Pani barmanka w pewnej małej knajpce w Sejnach skwitowała to tak: "Kiedyś było, ale później się nie sprzedawało..." Po spróbowaniu trzech różnych piwek z Północnego zakupionych wkońcu na stacji benzynowej też zrozumiałem dlaczego się nie sprzedawało.

Miałem wrazenie, że to dla browaru w Suwałkach to równia pochyła, a tu proszę: Śląsk - ostatnia deska ratunku. Szkoda tylko że kosztem innego lokalnego browaru.

Comment

• jasiu_piwosz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.12
                • 620

W małym sklepie na mojej dzielnicy bardzo często był Siemion i Racibor.
                Teraz są piwa z Północnego [ tańsze i lepiej się sprzedają ].
                Ale porównajmy smaki tych piw a wnioski wychodzą same.

Comment

• Piecia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.02
                  • 3312

moim zdaniem Suwałki z beczki zawsze trzymały poziom, a butelkom zawsze czegoś brakowało...w Białymstoku poza "Beczkowym Mocnym" Suwałk brak...za to z beczki są do wypicia w Siedlcach czy w Sokołowie Podlaskim
                  Koniec i bomba,
                  Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                    Nasz rynek piwny jest jednak pełen niespodzianek. (...)
                    Polska to dziwny kraj ...... a może teraz bardziej sie opłaca wozić piwo kilkaset kilometrów niż sprzedawać we własnych okolicach ?
                    w Krakowie jest podobnie. piwa pojawiają się i znikają. fajnie że pojawiają się z innych części Polski, ale tak naprawdę to są niepijalne piwa - poniżej 10 blg, albo mocne z zaniżonym balingiem. wszystko za grosze i chyba bardziej dla meneli niż dla zwykłego piwosza.

Comment

• kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Oskarx
                      Aleś nam zasunął.Na takie duże miasto jak Suwałki jedna(słownie jedna) knajpa z lanym Północnym.jest super Ja będąc w tym roku na Mazurach tez zukałem wyrobów z Suwałk i poza 3-4 sklepami gdzie były puchy to nic nie znalazłem.O knajpach już nawet nie marzyłem
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

Ja pamiętam, jak blisko rok temu, gdy uderzaliśmy na sylwestrową imprezę do Kadów, przez Zabrze, bo to wszak po drodze, w sklepach w Zabrzu nie było łatwo o lokalne piwo.
                        Nie było problemu natomiast z dostaniem jakichś Prezydentów, czy innych Senatorów gdzies z północnego wschodu chyba...
                        Jedyne"lokalne" piwo, z Namysłowa było ciut po terminie, ale akurat w jego przypadku czas na niekorzyść nie zadziałał.
                        Widać padać dystrybucja lokalnego piwa upadła wcześniej, nad czym podobnie jak Adam ubolewam...
                        Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                          w sklepach w Zabrzu nie było łatwo o lokalne piwo.
                          Nie było problemu natomiast z dostaniem jakichś Prezydentów, czy innych Senatorów gdzies z północnego wschodu chyba...
                          Ja bym raczej nie pisał " jakichś " bo t.zw. " mocne " jest godne uwagi i polecenia.
                          Ja bym raczej napisał, iż Zabrze i Suwałki mogą razem stać na półce, kto chce to se kupi i wybór będzie.

Jak mi wiadomo, obecnie BG ( może ten Vanpur miesza ? ) nie potrafi zabezpieczyć rynku ( braki w hurtowniach i sklepach ) nie mówiąc już o " Diamencie ".

Comment

• Aldach
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.07
                            • 1269

Piwa z Zabrza zaczynają wolniutko wracać do sklepów - na razie Śląskie Mocne w nowej szacie graficznej i nowej butelce, a także w wersji puszkowej. Mam nadzieję, że po zmianie wizerunku także inne piwa z tego browaru powrócą na stałe na rynek.

Comment

• ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aldach
                              Piwa z Zabrza zaczynają wolniutko wracać do sklepów - na razie Śląskie Mocne w nowej szacie graficznej i nowej butelce, a także w wersji puszkowej. Mam nadzieję, że po zmianie wizerunku także inne piwa z tego browaru powrócą na stałe na rynek.
                              ... i w gorszej jakości, zauważyłem to przy SuperPiwosz'u !?

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23979

butelka jest taka w jaką leją też Van Pury?
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X