W związku z zaginięciem poprzedniego Playboya (może przerzucił się na napoje o wyższej zawartości...) zamieszczam nowy temat.
Uwaga cytuję notatkę z Playboya. Mam nadzieję że nie naruszam w ten sposób praw autorskich:
"Nie mamy tak mocno zakorzenionych tradycji picia piwa jak nasi zachodni i południowi sąsiedzi. Dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę, że na smak piwa wpływa wiele czynników związanych ze sposobem jego przechowywania i podawania. Oto kilka z nich:
*Beczki z piwem powinny być przechowywane w piwnicy pod barem, w temperaturze 4-8 stopni C. Nie można nalewać piwa z beczki, która była właśnie przetaczana, przedtem musi ona postać około czterdziestu godzin.
*Gaz używany podczas tej procedury powinien być gazem spożywczym, zawierającym dwutlenek węgla, a nie technicznym, który powoduje, że piwo za bardzo się pieni. Przed nalaniem piwa kufel należy zanurzyć w zimnej wodzie.
*Kufel napełniamy kierując strumień na jedną ze ścianek. Proces nalewania dzielimy na trzy etapy, po każdym należy odczekać 2-3 minuty. Ostatni raz zamaczamy króciec w piwie, by powstała czapa. Skandalem można nazwać praktykę usuwania łyżką nadmiaru piany."
Uwaga cytuję notatkę z Playboya. Mam nadzieję że nie naruszam w ten sposób praw autorskich:
"Nie mamy tak mocno zakorzenionych tradycji picia piwa jak nasi zachodni i południowi sąsiedzi. Dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę, że na smak piwa wpływa wiele czynników związanych ze sposobem jego przechowywania i podawania. Oto kilka z nich:
*Beczki z piwem powinny być przechowywane w piwnicy pod barem, w temperaturze 4-8 stopni C. Nie można nalewać piwa z beczki, która była właśnie przetaczana, przedtem musi ona postać około czterdziestu godzin.
*Gaz używany podczas tej procedury powinien być gazem spożywczym, zawierającym dwutlenek węgla, a nie technicznym, który powoduje, że piwo za bardzo się pieni. Przed nalaniem piwa kufel należy zanurzyć w zimnej wodzie.
*Kufel napełniamy kierując strumień na jedną ze ścianek. Proces nalewania dzielimy na trzy etapy, po każdym należy odczekać 2-3 minuty. Ostatni raz zamaczamy króciec w piwie, by powstała czapa. Skandalem można nazwać praktykę usuwania łyżką nadmiaru piany."
Comment