Z browarów Perła newsów kilka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
    (...)
    Z tanka leżakowego próbowałem również lekkie piwo, które zwie się Carter. Czy jest warzone tylko w Zwierzyńcu - nie wiem.

    carter jest warzony w obu browarach Perły.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #32
      W Zwierzyńcu warzą jeszcze Carmela.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Z tego co ja pamiętam ze Zlotu pewny jest tylko Carmell - określany jako "dziecko Zwierzyńca".
        Jestem prawie pewien, że małego Zwierza robią też w Lublinie więc pijąc go nie masz żadnej pewności skąd jest.

        W Zwierzyńcu warzy się zarówno Perłę Chmielową, Mocną jak i Cartera. Nie wiem jak z Goolmanami, choć nie widzę powodu czemu nie...
        Nie ma tam jednak (chyba) linii rozlewniczej dla butelek 0,5l, kegów, czy puszek, a powyższe piwa transportowane są cysternami do Lublina i tam butelkowane, beczkowane lub puszkowane.

        Ja uznaję, że dowolne "perłowe" piwo (może poza Carmellem) w dowolnym opakowaniu może być zarówno z Lublina jak i ze Zwierzyńca i nie da się tego rozróżnić...
        Last edited by Seta; 2006-12-29, 12:20.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #34
          Po porterze bałtyckim przyszedł czas na witbiera. Jestem ciekaw czy wejdzie do stałej oferty jak Dzikie Ale i Dymione?

          Artykuł i wywiad z Michałem Kempą, dyrektorem Perły tutaj.

          Comment

          • WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

            #35
            "Nowy produkt warzony jest metodą górnej fermentacji. To znaczy, że drożdże nie osiadają na dnie, ale gromadzą się na powierzchni beczki. Skutkiem tego jest przyspieszenie fermentacji, a gotowy produkt ma większą ilość alkoholi oraz estrów, a więc bogatszy bukiet."

            Po tym akapicie wolałem nie czytać dalej...

            Comment

            • tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
              "Nowy produkt warzony jest metodą górnej fermentacji. To znaczy, że drożdże nie osiadają na dnie, ale gromadzą się na powierzchni beczki. Skutkiem tego jest przyspieszenie fermentacji, a gotowy produkt ma większą ilość alkoholi oraz estrów, a więc bogatszy bukiet."

              Po tym akapicie wolałem nie czytać dalej...
              O ja pier..le! Jak jest grubo

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #37
                Oj, czepiacie się... pewnie panu redaktorowi uciekło słowo "wyższych" - jak się to doda, to już to brzmi dużo lepiej:
                "gotowy produkt ma większą ilość alkoholi wyższych oraz estrów, a więc ma bogatszy bukiet."

                Comment

                • Kones
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2014.07
                  • 160

                  #38
                  "(...) ale gromadzą się na powierzchni beczki."

                  Gdzie???

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2566

                    #39
                    Może miało być "brzeczki", ale "rz" umknęło? Ciekawe czy na lato zdążą, bo w sumie już jest dość ciepło, to mogliby się nie ociągać.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • Kemp
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.03
                      • 357

                      #40
                      Nie pierwszy raz dziennikarze GW dali popis... Najśmieszniejsze jest to, że akapit opisujący fermentację to radosna twórczość dziennikarza
                      Kemp

                      Comment

                      • Kones
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2014.07
                        • 160

                        #41
                        "brzeczki" brzmiało obco, to przy wieczornej edycji przy flaszce i fajce redaktor zrobił "beczki". A alkohole jak mogą być wyższe, jak stoją w sklepie na wysokości oczu, też musi, dyrektor się rąbną.
                        I tak prasa uczy nas partyjnej czujności na odcinku piwnych niusów, szkoda tylko biednych ludzi, którzy nie dość ze mało wiedzą to po takim "artykule" wiedzą jeszcze mniej.
                        Porter Perła u mnie w pobliżu za 3,69 - 0,33l. Bez szału, cenowo prawie jak kogut wśród piw. Zrobił nam się nowy stary browar regionalno-rzemieślniczy. Za chwilę tyskie z kolendrą za 6 zyla wyłącznie w najlepszych sklepach muzycznych. W końcu nawet śpiący mamut się czegoś uczy, a już na pewno gdzie stoi miska.

                        Comment

                        • Kemp
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.03
                          • 357

                          #42
                          Dyrektor się nie rąbną i na razie jeszcze wie co mówi inna kwestia co rozumie słuchający.
                          Kemp

                          Comment

                          • Kones
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2014.07
                            • 160

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kemp Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dyrektor się nie rąbną i na razie jeszcze wie co mówi inna kwestia co rozumie słuchający.
                            To był skrót myślowy galopu umysłowego redaktora, jestem pewien że z tych 2 to właśnie dyrektor, jako jedyny, wie co mówi .

                            Comment

                            • perlowa
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.09
                              • 7

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kones Wyświetlenie odpowiedzi
                              To był skrót myślowy galopu umysłowego redaktora, jestem pewien że z tych 2 to właśnie dyrektor, jako jedyny, wie co mówi .
                              Niestety tak wygląda zainteresowanie dziennikarzy tematem. Po co edukować, jak można się dać ponieść fantazji. Tak jak w przypadku nagłówka, że do nowego piwa poleca się buraki(...). Wyjęte z kontekstu, ważne by szokowało

                              Grzegorz
                              https://www.facebook.com/PerlowaPijalniaPiwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X