Kłamstwa na etykietach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawelek59
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 195

    Kłamstwa na etykietach

    Do założenia tego tematu skłoniła mnie lektura etykiety z piwa "Szwejka Mocne". Na etykiecie główej zawartość alkoholu wynosi 7%, natomiast na kontrze jest już 5,5%. Drugą sprawą jest Otta Dworsky, czy taka postać istnieje i czy rzeczywiście piwo warzone jest pod jego nadzorem? Trzecia sprawa to surowce sprowadzone z Czech, czy nie jest to tylko chwyt marketingowy?
    Podawanie nieprawdziwych informacji, czy sugestii na etykietach jest bardzo powszechne i myślę, że każdy z Forumowiczów spotkał się z taką praktyką polskich browarów. Czy wobec tych faktów jako klienci jesteśmy bezsilni?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    #2
    podobny kwiatek z zaw. alk. widziałem na etykiecie któregoś z piw Relakspola, a wynikało to z tego, że wykorzystuje się zapasy wydrukowanych juz etykiet. a swoją drogą na etykiecie podaje się zwykle to co się musi podać i to co browar chce podać. nikt nie będzie sprawdzał czy jest to czeski słód tak jak nikt nie sprawdza czy w pasztecie jest 30 % mięsą a nie 25 %. może ci się to nie podobać ale jak zamierzasz z tym walczyć?
    Last edited by e-prezes; 2005-10-27, 12:41.

    Comment

    • pawelek59
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.04
      • 195

      #3
      W branży do której rzucił mnie los (chemia budowlana) poprawność i kompletność informacji na opakowaniach w swoim zakresie sprawdza SANEPID i Nadzór Budowlany zarówno w zakładzie produkcyjnym jak i w sklepach i u dystrybutorów. Dodatkowo inspekcje nasyła również konkurencja, która znalawszy jakieś "kwiatki" na opakowaniach "życzliwie" informuje odpowiednie instytucje. Natomiast mam wrażenie, że na etykietach piwnych można pisać wszystko np. "wielowiekowa tradycja" (kiedyś znalazłem informację, że piwo jest warzone na podst. XIII-to wiecznej receptury) sugestie, ze piwo leżakowało w dębowych beczkach itp.... jednocześnie nie podając informacji o zawartości ekstraktu i gdzie jest dane piwo warzone.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19274

        #4
        niektóre z tych "kłamstw" trudno jednoznacznie sprawdzić czy określić, że nimi są, bo jak zamierzasz rozwiązać kwestię właśnie "wielowiekowej tradycji"? o ile zaw. alk. da się sprawdzić to pozostałe parametry już nie do końca.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
          Natomiast mam wrażenie, że na etykietach piwnych można pisać wszystko np. "wielowiekowa tradycja" (kiedyś znalazłem informację, że piwo jest warzone na podst. XIII-to wiecznej receptury) sugestie, ze piwo leżakowało w dębowych beczkach itp....
          Wciąż się zbieram, żeby poruszyć ten temat w instytucjach konsumenckich. Może w końcu się zbiorę.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            jak zamierzasz rozwiązać kwestię właśnie "wielowiekowej tradycji"?
            Najprościej - wytknąć High Gravity Brewing.

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8115

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
              Najprościej - wytknąć High Gravity Brewing.
              Myślisz,że ktoś się tym przejmie?
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Warto sprawdzić.

                Comment

                • breslauer
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 2690

                  #9
                  Dla mnie jednym z największych kłamstw etykietowych są etykiety Piasta z wizerunkiem wrocławskiego Ratusza, które sugerują, że to piwo jest nadal produkowane we Wrocławiu...
                  No i jeszcze nazwa "Piast wrocławski"...

                  Comment

                  • pieczarek
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.06
                    • 5011

                    #10
                    Kiedyś poważne zastrzeżenia do zgodności treści etykiet z faktami zgłaszał Czes. Konkretnie chodziło o następujące sprawy:
                    1. Na podstawie badań laboratoryjnych stwierdził, że niepasteryzowane "Książęce" z Lwówka wbrew zapewnieniom było jednak pasteryzowane. Doszedł do tego na podstawie zawartości jakichś tam związków, które pojawiają się bądź znikają podczas pasteryzacji.
                    2. Stwierdził, że piwo "Żywe" z Bielkówka wcale takim nie jest, nie powinno się tak nazywać.
                    Ale zastrzegam, że nie jestem fachowcem aby rozstrzygać, czy rację mają w tych sprawach browary, czy naukowiec, który je skontrolował.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23965

                      #11
                      co do Żywego to demaskatorami byli BiGBowcy
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • pawelek59
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.04
                        • 195

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        Myślisz,że ktoś się tym przejmie?
                        Wartobyłoby sprawić aby w końcu "ktoś" się przejął

                        Comment

                        • Kemp
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.03
                          • 357

                          #13
                          Wbrew pozorom są jeszcze ludzie, którym zależy na podawaniu żetelnych informacji, ale niestety w duzych koncernach jest tak, że obsługę marketingową prowadzą zewnetrzne agencje, a np. ludzie z produkcji nie maja nic do powiedzenia. Inna kwestia to działania małych browarów, niestety ale w niektórych przypadkach świadomie "ładują" ludzi na minę.
                          Kemp

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59
                            Drugą sprawą jest Otta Dworsky, czy taka postać istnieje i czy rzeczywiście piwo warzone jest pod jego nadzorem?
                            Ota Dvorsky to postać autentyczna - widziałam go na własne oczy w Bojanowie, ale to było parę lat temu, jeszcze za poprzedniego właściciela browaru, który potem zainstalował się w Górze ze swoim Szwejkiem. Od tamtej pory nie wiem, kto warzy w Bojanowie, ale nie sądzę, żeby jakikolwiek czeski piwowar zdołałby uwarzyć kiedykolwiek coś tak paskudnego
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
                              (...)
                              No i jeszcze nazwa "Piast wrocławski"...
                              No i jeszcze bułka paryska, kiełbasa toruńska, polędwica sopocka, mąka poznańska...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X