Toszeczkę odbiegamy od tematu, jak dobrze rozumiem mamy walczyć o nie wprowadzanie w błąd klienta nieprawdziwymi informacjami i sugestiami na etykietach i w "chwytach reklamowych". Chciałbym aby w głównym wątku skoncentować się na tym, w jaki sposób taką akcję przeprowadzić. Moim zdaniem podpisy pod "apelem" mozna zebrać przez internet. Każdy z uczestników akcji wysyła swoje poparcie podaje swoje imię i nazwisko oraz adres.
Akcja konsumencka
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59Moim zdaniem podpisy pod "apelem" mozna zebrać przez internet. Każdy z uczestników akcji wysyła swoje poparcie podaje swoje imię i nazwisko oraz adres.
Co do samego tematu - byłoby super to ruszyć, bo przecież ta sprawa rozciąga się na wszelkie przejawy naszego życia - z mojej działki bankowej - szlag mnie trafia, jak reklamują kredyt od 1,45% - nie, wcale nie kłamią, ale potem przychodzi klient i ma do mnie pretensje, że na reklamie nie napisano, że takie oprocentowanie można uzyskać jak się ma 70% wkładu własnego na zakup mieszkania Takie przykłady można mnożyć.
Comment
-
-
Można skorzystac ze strony www.petycje.pl, przy okazji jest szansa na zwiększone zainteresowanie ewentualną akcją.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Jak najbardziej podejmę się stworzenia tekstu, tylko muszę znaleźć chwilę czasu, żeby rzucić okiem na akty prawne podlinkowane przez Schlangbauma. No i warto byłoby, żeby ktoś kumaty na nie też spojrzał.
Wszelkie sugestie mile widziane.
Comment
-
-
znalazłem jeszcze coś takiego
Fedracja Konsumentów"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTJeśli nawet oficjalna droga nie wypaliłaby z jakiś względów - myślę że w końcu na zakładkach z każdym takim piwem będzie trzeba umieszczać informacje wskazującą na nieprawidłowości związane z promowaniem/oznakowaniem danego piwa.
Wiemy przecież, że jesteśmy obserwowani przez ludzi z branży i na pewno po wypłynięciu skargi nie unikniemy kojarzenia jej z naszym forum.
Comment
-
-
W obecnej sytuacji prawnej nasz protest można tylko traktować w charakterze petycji czy prośby . Producenci piwa nie naruszają bowiem żadnej ( moim zdaniem ) ustawy czy też dyrektywy. Nie są zobowiązani prawnie do umieszczenia na etykiecie informacji o zakładzie a jedynie o siedzibie firmy. ( Patrz CP - Bokserska W-wa ) .
Comment
-
-
Musimy jasno określić:
- do kogo mamy pretensje (myślę, że tu naszymi potencjalnymi przeciwnikami będą polskie koncerny: KP, GŻ i CP);
- o co konkretnie pozywamy/oskarżamy producenta danej marki/piwa.
Jeśli ma to być skarga konsumencka, to nie może ona uderzać w dokumenty regulujące prawnie produkcję i obrót piwa w Polsce, a jedynie w konkretne marki piwa i browary/koncerny, które je produkują. Proponuję skupić się kolejno na danej marce piwa (np: Żubr) i szczegółowo określić nasze zarzuty wobec KP dotyczące tej marki. Gdy już będziemy mieli skompletowane zarzuty bierzemy się za kolejne piwo (zarzuty wobec piw mogą i będą się powtarzać) i w momencie opisnia wszystkich piw kompanijnych możemy formulować zarzuty pod adresem KP i jej polityki rynkowej w szerszym ujęciu. Aby protest był bardziej spektakularny proponuję w jednym dokumencie zawrzeć zarzuty wobec wszystkich "wielkich" branży piwnej w Polsce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chW obecnej sytuacji prawnej nasz protest można tylko traktować w charakterze petycji czy prośby . Producenci piwa nie naruszają bowiem żadnej ( moim zdaniem ) ustawy czy też dyrektywy. Nie są zobowiązani prawnie do umieszczenia na etykiecie informacji o zakładzie a jedynie o siedzibie firmy. ( Patrz CP - Bokserska W-wa ) .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąReklama nie może kreować wizerunku piwa jako środka do przezwyciężania problemów życiowych.
3) sugerować, iż spożywanie piwa jest niezbędne[...]jak również jakiejkolwiek innej dziedzinie społecznej aktywności.
2) sugerować, iż piwo ma właściwości środka stymulującego,.
"Piwna bateria elektryzująca sklepowe półki w całej Polsce. Doskonałe źródło pozytywnej energii i dobrego humoru. Każdy, kto chce poczuć atmosferę dobrej zabawy powinien mieć go ze sobą. Pulsując energią Volt zasili każdą imprezę. Od niedawna występuje w duecie: jako Volt Original i wzmocniony dodatkowymi elektronami Volt Strong."
"chcesz się vzmocnić?"
Wiele to nie jest ale zawsze coś przeciw CO.Last edited by Marcin_wc; 2005-11-03, 21:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaW takim razie należy pomyśleć o zmianie przepisów, ale na razie skupmy się na skardze konsumenckiej.
Bo jeśli do IH to musimy podać podstawę prawną - warto poczytać http://www.giih.gov.pl/bip/main.php?menuid=10
chyba że zaczniemy ogólnie czyli poprosimy IH o podjęcie mediacji w celu ochrony interesów i praw konsumentów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaBardziej chodziło mi o to, że w momencie kiedy zadrzemy z "wielkimi", a właśnie z nimi zadrzemy formułując oficjalną skargę konsumencką, to browar.biz może tym samym stracić potencjalnych sponsorów i właśnie do tego chciałem abyś się odniósł .
Wiemy przecież, że jesteśmy obserwowani przez ludzi z branży i na pewno po wypłynięciu skargi nie unikniemy kojarzenia jej z naszym forum.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaMusimy jasno określić:
- do kogo mamy pretensje (myślę, że tu naszymi potencjalnymi przeciwnikami będą polskie koncerny: KP, GŻ i CP);
- o co konkretnie pozywamy/oskarżamy producenta danej marki/piwa.
... Proponuję skupić się kolejno na danej marce piwa (np: Żubr) i szczegółowo określić nasze zarzuty wobec KP dotyczące tej marki. ... Aby protest był bardziej spektakularny proponuję w jednym dokumencie zawrzeć zarzuty wobec wszystkich "wielkich" branży piwnej w Polsce.
Dodatkowo: jeżeli zadrzemy z wielkimi to na pewno odbije się to mediach i sklepowi konsumenci może wreszcie zwrócą uwagę na to, że są oszukiwani.
Comment
-
Comment