Rynek piwa w Polsce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ck_batman
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.11
    • 4

Rynek piwa w Polsce

witam wszystkich!
    piszę pracę magisterską na temat konkurencyjności Browaru Belgia.potrzebuję jak najwięcej konkretncyh danych i informacji zarówno jeśli chodzi o Browar Belgia jak również o sam rynek piwa w Polsce. jeśli ktoś z Was ma podobne zainteresowania, doświadczenia dotyczące rynku piwa od strony ekonomii to dajcie znać.sam chętnie udostępnie posiadane materiały i podzielę się moją koncepcją pracy magisterskiej
    pozdrawiam!
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2875

A konkretnie jakie konkretne dane są Ci potrzebne ?
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• ck_batman
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.11
      • 4

analizy rynku piwa, np. wg 5 sił portera szczególnie, analiza otoczenia branży...itp
      pisałeś pracę mgr dot rynku piwa?

Comment

• zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

Hmm, będzie Ci bardzo trudno uzyskać dane dotyczące analiz strategicznych o któych piszesz. Na pewno żaden browar nie da ci nawet swojej banalnej analizy Swot czy 5 sił, nie mówiąc o bardziej zaawasnowanych narzędziach. Poodbnie nie sądzę abyś uzyskał dane z agencji badawczych dotyczące pozycjonowania marek i ich percepcji, z browarów tez na pewno nie dostaniesz nawet prostych macierzy BCG czy analizy konkurencji. Porwałeś się na naprawdę poważne zadanie jak na pracę magisterską. Takie dane sa mocno tajne. Browary co najzwyżej dają dane dotyczące ilości sprzedaży.

Prponowałbym bym Ci trochę inną drogę - udanie się do firm prowadzących szkolenia z analiz strategicznych czy marketingu w ogóle. Mogą Ci one wskazać źródła dostępnych raportów (płatnych oczywiście). Ja za cholerę teraz nie pamiętam nazwy tych firm publikujących różne raporty - dawno tego nie robiłem.

Taka firma szkoląca to na przykład - BPP Professional Education z Warszawy - robią szkolenia z walidacji produktu.
        Last edited by zythum; 2005-11-10, 15:21.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

Swoją drogą co do analizy portera to o ile dane dotyczące wpływu kunkurencji możesz jakoś wyciągnąc z danych sprzedażowych, o wpływie klienta zpercepcji przez niego marek to nie wiem jak zamierzasz rozwiązać sprawę wpływu dostawców???
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• ck_batman
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.11
            • 4

analize 5 sił portera sam zrobie, reszte rzeczy bcg itd... tez moge zrobic sam, ale chętnie skorzystam z pomocy innych, którzy już coś takiego robili albo mają w tym jakieś doświadczenia...dokładny temat mojej pracy mgr to "Wyznaczenie pozycji konkurencyjnej Browar Belgia przy pomocy analizy ekonomiczno-finansowej"...mam sporo danych finansowych z Browaru Belgia, zastanawiam się jednak cały czas nad koncepcją pracy tzn w jaki sposób wykorzysta analizę ekonomiczno finansową do wyznaczenia pozycji konkurencyjnej...czy masz jakieś sugestie co do tego??

Comment

Przetwarzanie...
            X