Małe pytanie...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rutek_patrol
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 6

    #1

    Małe pytanie...

    NIe wiedzialem w jakim dziale to umieścić i zdecydowałem że w tym. Pytanie moje to: czy istnieje jakaś szkoła, akademia bądź istnieją jakieś kursy o tematyce piwa po których można dostać jakiś dyplom (choć nie koniecznie)? Oczywiście codzi mi o teren Polski. Proszę o wszelakie informacje na ten temat. Pozdrawiam!!! rutek_patrol
  • mste
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.01
    • 152

    #2
    Postawisz Art-owi skrzynkę browca (tylko dobrego- jakiś porter ewentualnie Notrckie) to Ci dyplom wysmaruje, i to z samego Browar.biz.
    A tak na poważnie to ja o żadnej akademii piwnej w Polsce nie słyszałem.
    Poczytaj dogłębnie Browar.biz a żadna akademia Cię tyle nie nauczy.
    I mogłbyś uzupełnic profil.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #3
      A nie uczą warzelnictwa w szkołach gastronomicznych?

      Comment

      • robox
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.11
        • 8188

        #4
        Na jednym semestrze kierunku spożywczego AE we Wrocku, są ogólne zajęcia z przemysłu piwowarskiego.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Na Akademiach Rolniczych są zajęcia z technologii żywienia, w tym z piwowarstwa. Bardziej kierunkowe są chyba w Krakowie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-11-11, 09:21.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Są organizowane Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu, Lublinie i Warszawie. Dyplomy zazwyczaj są
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Takie kursy prowadzi Browar Żywiec i KP. Ale możesz też próbować dostać się na staż do jakiegoś mniejszego browaru. Zaświadczenie na pewno Ci wypiszą.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • fukfuk
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 175

                #8
                Chemia spożywcza na Politechnice Łódzkiej specjalizuje się w browartnictwie/piwowarstwie. Dają dyplom pt. magister inżynier, ale dopiero po pięciu latach.

                Comment

                • labol
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.11
                  • 3

                  #9
                  chyba nie ma ale niejestem pewien

                  Comment

                  • poker5
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.11
                    • 6

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rutek_patrol
                    NIe wiedzialem w jakim dziale to umieścić i zdecydowałem że w tym. Pytanie moje to: czy istnieje jakaś szkoła, akademia bądź istnieją jakieś kursy o tematyce piwa po których można dostać jakiś dyplom (choć nie koniecznie)? Oczywiście codzi mi o teren Polski. Proszę o wszelakie informacje na ten temat. Pozdrawiam!!! rutek_patrol
                    jeśli interesują Cię studia, to wydziały spod znaku technologia żywienia często mają taką specjalizację, czyli głównie akademie rolnicze.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Proponowałbym technologię ŻYWNOŚCI a nie żywienia. Podobnie brzmi, ale to co innego. Technologia żywności zajmuje się bardziej drogą od "rolnika" do "jamy ustnej", a dalej to już żywienie. Oczywiście w dużym skrócie.
                      Technologia przemysłów fermentacyjnych to jeden z przedmiotów na TŻ na SGGW. Z piwa jest jedno ćwiczenie a na wykłady nie chodzę . No i jest specjalizacja: biotechnologia i mikrobiologia żywności - ale z tego co słyszałem piwa jest tam mało.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2005-11-11, 22:02.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • tomaszjanczyk
                        Pierwsza próba - pytanie na CITO
                        tomaszjanczyk
                        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                        Zaczynałem około 16:00.

                        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                        2020-04-22, 09:46
                      • kzl99
                        Mam małe pytanie
                        kzl99
                        Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
                        Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...
                        2017-04-16, 09:52
                      • grzez
                        Kufle porcelanowe Żywiec - pytanie o datę proukcji
                        grzez
                        Witam wszystkich,

                        wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...
                        2021-03-23, 18:58
                      • Niyaki
                        [Pytanie] Praca inżynierska
                        Niyaki
                        Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                        2019-11-06, 19:40
                      • jujooo
                        Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                        jujooo
                        Witam serdecznie.

                        Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                        Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                        2023-08-23, 15:14
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...