Browar Szczyrzyc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelharfa Wyświetlenie odpowiedzi
    jak ci przeszkadza to nie czytaj
    Może jacer niepotrzebnie zabawił się w polonistę, aczkolwiek przywiązujemy tutaj wagę do wyrażania swoich myśli w poprawnej polszczyźnie. Pisanie byle jak, bez znaków interpunkcyjnych, wielkich liter i z błędami ortograficznymi (z powszechnym waŻeniem na czele) jest objawem braku szacunku dla rozmówcy. A to źle wróży dalszej bytności na forum. Prawdopodobnie na każdym kroku ktoś będzie Ci zwracał na to uwagę i albo się dostosujesz do naszych reguł, albo już niedługo nie będziesz chciał się logować. Niestety jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać tak jak one inaczej Cie zadziobią.

    Poczytaj o terrorze FCJP, to więcej zrozumiesz.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fermentownik Wyświetlenie odpowiedzi
      Tradycyjna warka będzie odbywała się w starym odremontowanym broważe na nowych urządzeniach.
      Jak widzę takie błędy to mnie wątroba boli. Miejcie litość, chociaż w tych kilku podstawowych branżowych wyrazach jak waRZenie czy alkoHol.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #33
        Fermentownik , jeśli jesteś związany z przyszłym browarem szczyrzyckim (czy oboma browarami bo już nie za bardzo łapię ile/jak to ma być) to wrzuć może jakieś fotki uruchamianego browaru, napisz jaśniej jak to wygląda tudzież ma wyglądać , podaj jakieś przybliżone daty uruchomienia. Z inforamcji jakie MY mieliśmy do tej pory na forum wynikało że budynki STAREGO browaru zostaną odremontowane z przeznaczeniem na hotel ALE I RÓWNIEŻ na mały browar. Ostatnio coś pojawia mi się informacja o browarze w Szczyrzycu ale nie w starym budynku a w jakiejś kawiarnii szczyrzyckej i dlatego obawiam się iż nie będzie miało to nic wspólnego z kontynuacją warzenia piwa w tym prawie 400-letnim browarze Oczywiście cieszy potencjalny nowy brewpub ale obawiam się iż - na podstawie tego co czytam - nie będzie się on wyróżniał specjalnie od kilkunastu innych jakie mamy już w Polsce. Stąd całe moje lekkie rozczarowanie wyrażone w postach w tym temacie ale mam nadzieje że po prostu Cię źle zrozumiałm albo mało faktów poznałem.
        O ile się nie mylę to piwo w starym cysterskim browarze dojrzewało raczej w wannach niż w kadziach więc jeśli będzie to wspomniany "nowoczesny sprzęt" to to już pewne zerwanie z cysterską tradycją. Jeden polski browar o nazwie jednego z krajów Beneluxu już warzy "szczyrzyckie" piwo w "nowoczesnym sprzęcie"
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          O ile się nie mylę to piwo w starym cysterskim browarze dojrzewało raczej w wannach niż w kadziach więc jeśli będzie to wspomniany "nowoczesny sprzęt" to to już pewne zerwanie z cysterską tradycją.

          A ty myślisz, że Trapiści warzą na urządzeniach z XIXw? Myślisz, że oni remontów nie robili i nie unowocześniali browaru?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • pawelharfa
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.08
            • 7

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
            Fermentownik , jeśli jesteś związany z przyszłym browarem szczyrzyckim (czy oboma browarami bo już nie za bardzo łapię ile/jak to ma być) to wrzuć może jakieś fotki uruchamianego browaru, napisz jaśniej jak to wygląda tudzież ma wyglądać , podaj jakieś przybliżone daty uruchomienia. Z inforamcji jakie MY mieliśmy do tej pory na forum wynikało że budynki STAREGO browaru zostaną odremontowane z przeznaczeniem na hotel ALE I RÓWNIEŻ na mały browar. Ostatnio coś pojawia mi się informacja o browarze w Szczyrzycu ale nie w starym budynku a w jakiejś kawiarnii szczyrzyckej i dlatego obawiam się iż nie będzie miało to nic wspólnego z kontynuacją warzenia piwa w tym prawie 400-letnim browarze Oczywiście cieszy potencjalny nowy brewpub ale obawiam się iż - na podstawie tego co czytam - nie będzie się on wyróżniał specjalnie od kilkunastu innych jakie mamy już w Polsce. Stąd całe moje lekkie rozczarowanie wyrażone w postach w tym temacie ale mam nadzieje że po prostu Cię źle zrozumiałm albo mało faktów poznałem.
            O ile się nie mylę to piwo w starym cysterskim browarze dojrzewało raczej w wannach niż w kadziach więc jeśli będzie to wspomniany "nowoczesny sprzęt" to to już pewne zerwanie z cysterską tradycją. Jeden polski browar o nazwie jednego z krajów Beneluxu już warzy "szczyrzyckie" piwo w "nowoczesnym sprzęcie"

            Jeśli ktoś chce poprosze przysłać wiadomość na pawelharfa@wp.pl
            a odpisze i wyśle zdjęcia z minibrowaru w szczyrzycu
            mieszkam całe 30m od restauracji

            Comment

            • piokl13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.06
              • 946

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Masz raptem cztery posty to pewnie nie wiesz, że na tym forum bardzo mocno kładziemy nacisk na poprawne wysławianie się i pisanie bez błedów ortograficznych oraz gramatycznych. Stosujemy także interpunkcje.

              Jeżeli tobie nie podobają się takie zasady to nikt cię tu nie trzyma.
              A gdzie przecinki pomiędzy "posty" i "to" oraz "zasady" i "kto", co to znaczy "błedów"? Jak to jest z tym trzymaniem się zasad ?
              Jak pamiętam z dyktand ze szkoły, każdy popełnia błędy.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelharfa Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli ktoś chce poprosze przysłać wiadomość na pawelharfa@wp.pl
                a odpisze i wyśle zdjęcia z minibrowaru w szczyrzycu
                mieszkam całe 30m od restauracji
                Po prostu umieść je w galerii.
                Last edited by ART; 2009-02-11, 10:36.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ty myślisz, że Trapiści warzą na urządzeniach z XIXw? Myślisz, że oni remontów nie robili i nie unowocześniali browaru?
                  Spora część na pewno. Zresztą wiele klasztornych marek piw z Beneluxu to współcześnie powstałe marki tylko nawiązujące do chlubnej przeszłości nazwą , ładnym stosownym opakowaniem i "datą powstania browaru" równie naciągnietą i "postarzoną" jak to często ma miejsce na naszym podwórku (np piwa Corsendonk , St Bernardus , Sanctus itp). Sądzę że powinniśmy brać przykład ale ten dobry tzn ze starych browarów które nadal warzą tradycyjnie stosując technologię i - w możliwe największym zakresie - stary sprzęt. Takich browarów nie trzeba nawet szukać aż na zachód od nas bo nawet u południowych sąsiadów można jeszcze takie znaleść. Nie zapatrywał bym się Jacer na "browary klasztorne" warzące klasztorniaki tak jak to ma miejsce w naszym "kwasoodpornym" browarze Belgia. Browar Szczyrzyc to - o ile mi wiadomo - jedyny zachowanany w przyzwoitym stanie autentyczny browar klasztorny w Polsce i wg mnie to perełka w ktorej nie ma miejsca na lipę
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    Spora część na pewno.
                    Ja bym powiedział, że nieliczne. Te największe z browarów Trappistów, to jest kwasówka, pod miedzianym płaszczem. Tyle, ze nic w tym złego. Problem nie jest w nowoczesności urządzeń, a w recepturach, odpowiednio długim okresie leżakowania itd.

                    Niestety z SANEPIDEM, to jest tak, że jak coś już funkcjonuje (nawet jak jest syf i nie spełnia norm) i nikt się nie zatruł, to może dalej funkcjonować. Ale weź otwórz nowy obiekt. To jest gehenna. Funkcjonują w Polsce szpitale, gdzie tynk się sypie ze ścian i jest dobrze, ale jeśli chcesz otworzyć nowy browar to musisz mieć warunki jak na sali operacyjnej. Jakby chcieć zastosować wszystkie przepisy sanitarne wobec naszych szpitali, to nie wiem czy 20% by zostało. Dlaczego nie powstają nowe przedszkola, albo powstaje ich tak mało, mimo że jest popyt? Z tego samego powodu.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                      Spora część na pewno.
                      Dam przykład browaru Faessla z Bambergu. Mieli stare urządzenia a niedawno wszystko wymienili na Kaspara Schulza tak nielubianego u nas Tanki leżakowe to czysta kwasówka. Na ich stronie są zdjęcia, możesz zobaczyć.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... Browar Szczyrzyc to - o ile mi wiadomo - jedyny zachowanany w przyzwoitym stanie autentyczny browar klasztorny w Polsce i wg mnie to perełka w ktorej nie ma miejsca na lipę
                        tylko, że nieistniejący ;p urządzenia dawno poszły na złom a już niedługo jedynym śladem po browarze będzie te kilka odrestaurowanych budynków, tyle. nie bardzo wiem czego chcesz. browar o którym mowa to dawna przeszłość. teraz to będzie już tylko nawiązanie. nawet wątpię, czy będzie się korzystać z receptur cysterskich. jak tak to jakich? tych sprzed XX wieku czy na piwa, które warzono przed zamknięciem? słabo sobie to wyobrażam w tak ortodoksyjnej formie jak chcesz.
                        Last edited by e-prezes; 2009-02-11, 16:45.

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9787

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jakieś fatum nad tym wątkiem?
                          Hm..., sama nazwa jest mocno "hakowa", może to dlatego?

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #43
                            Czy planowane na 1 maja otwarcie nastąpi planowo?
                            Jeśli tak, to w jakich godzinach (ew. dniach) jest/będzie otwarty ten przybytek?
                            No i jak do niego trafić, wioska mała ale po co się niepotrzebnie kręcić ?
                            Przy okazji - jak trafić do opactwa, czy można je zwiedzać, w sensie na zewnątrz (ogród) i jak trafić do starego browaru? Załóżmy punkt centralny - przystanek PKS/busów w centrum wsi.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #44
                              Czy oprócz browaru w kompleksie jakiś hotel? Będę tam w lipcu i chetnie podegustowałbym na miejscu bez konieczności tankowania butelek.
                              Last edited by becik; 2009-04-27, 13:34.
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

                                #45
                                1. maja ma być dostępne piwo, lokal jest już od jakiegoś czasu czynny (ale miejsocwe piwo jeszcze doleżakowywuje).

                                stary browar jest jakieś 200m za opactwem, dostęp jako taki jest.

                                Opactwo jest zaraz za murem budynku restauracji/minibrowaru. tak więc wszystko w jednym praktycznie miejscu.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X