Piwa pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Piwa pszeniczne

    Póki co się nie przyjął.
    Zresztą, to nie jest piwo dla pospolitego pijacza piwa. Taki zwykły piwosz to ciągnie pilsy i nic innego do niego nie przemawia.

    Poza tym , wraca tu temat o producentach - czy powinni popularyzować, czy lecieć pod publiczkę. Zaraz sprawdzę, gdzie to było, ale chyba coś o reklamie...
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #2
    Chciałbym napisać coś mądrego i wysublimowanego ale mi sie nie chce, więc stwierdzam tylko że bardzo lubię piwo pszeniczne.
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      A chciałbym przypomnieć, że właśnie pszeniczne jest prawdziwie polskim piwem. Pierwszym, jakie piłem, był "Złoty Kłos" z Krotoszyna ok. 1984 r.

      Comment

      • sensor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.02
        • 817

        #4
        Miąłem wtedy 7 lat i o dziwo nie pamiętam tego piwa.
        Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
        Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Miałam wtedy trochę więcej lat (niż Sensor, nie Krzysiu!!), ale i tak za mało, żeby pić alkohol (chociaż kłam temu zadawała moja klasa w S.P. na wycieczkach "górskich")
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #6

            A jak może się przyjąć coś czego po prostu niema możliwości spróbować? Nie wiem jak u Was, ale u mnie za pszenicznym trzeba się nachodzić. Są tacy co nie wiedzą, że coś takiego istnieje. Ludzie tego nie piją, wiec sklepy nie zamawiają w hurtowniach, a hurtownicy w Browarach, które prowadzą analizy rynku na podstawie których stwierdzają, że ludzie tego nie piją. To zamknięte koło można rozpocząć w dowolnym punkcie i zawsze się ... zamknie.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

              #7
              Niestety, piwo zacząłem spożywać nieco póżniej. Nic polskiego pszenicznego nie smakowałem. Z zagranicznych najbardziej podchodzą mi niemieckie, belgijskie i holenderskie są nieco za delikatne, choć także dobre.
              A tak przy okazji - czy wiecie coś na temat piwa Żyto, robionego przez Krotoszyn?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23965

                #8
                dla tych co nie widzieli wyników sondy na Browarze, natychmiast zaglądnąć tu: http://www.browar.biz/sonda.php3
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Salceson
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2001.03
                  • 26

                  #9
                  Czy szanowni forumowicze, ci co juz wiedza co to piwo pszeniczne, mogli by podpowiedziec, tym nieuswiadomionym gdzie mozna nabyc cos takiego np. w Warszawie? Bo tak czytam i czytam i chetnie bym sprawdzil co to za "kwasibor" sie pod tym kryje...

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23965

                    #10
                    w Warszawie Paulaner albo Franziskaner chyba jest dostępny, co?
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23965

                      #11
                      mieli też otworzyć Spiża w stolycy, ale nie wiem co z tego wyniknęło.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Radegast
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.02
                        • 1124

                        #12
                        PIWA PSZENICZNE

                        Jedni mówią o ich smaku "stary jabol" inni znowu "kwasior".


                        Dlaczego pszeniczne jest gatunkiem który najmniej się (bynajmniej u nas) przyjął?

                        Może z tym piwem jest jak z "francuskim serem, który nie każdemu smakuje"?
                        Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                        Comment

                        • Radegast
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.02
                          • 1124

                          #13
                          O i nawet wśród nas nie wszyscy pszenicznego smakowali
                          Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

                            #14
                            Sprawdź w Geant. U mnie, właśnie w markecie tej sieci jest pszeniczny Fischer (ok. 8zł).
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Browar "Spiż" hula od kilku miesięcy w podziemiach "Mariotta". Oraz oczywiście we
                              Wrocławiu.
                              Piwo "Żyto" było (jest?) produkowane ze słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu żytniego. Mnie nie zachwyciło. Ale pierwszy raz piwo żytnie piłem w 1991 r., przywiezione bezpośrednio z Bawarii, nazwy browaru niestety nie pamiętam. Również mnie nie zachwyciło, było jakieś takie ciężkie, trochę kwaśne, ale podobno takie miało być. Kwestia przyzwyczajenia.
                              Oprócz tego na przełomie lat 70-tych i 80-tych Zielona Góra eksperymentowała z kukurydzą, zapewne radziecką, bo taka wtedy była, nie najlepsza ale za to najdroższa. Piwo odpowiadało jakością kukurydzy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X