Browar Imielin

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6058

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali Wyświetlenie odpowiedzi
    nikt z moich znajomych którzy na co dzień piją żubra w puszcze nie potrafił dopić tego piwa .
    To porownanie akurat można zrozumieć na plus dla Imielina. Ktoś kto wali bezsmakową masówę i jest od niej wręcz "smakowo" uzależniony nie może przetrawić innego orginalnego piwa ale w przypadku Imielina faktycznie chyba nie można tu mówić o jakimś bogactwie doznań organoleptycznych.
    Ja z wyrobami imielińskimi miałem do czynienia chyba ze 2-3 razy. Pierwszy raz, wieki temu w drodze na którąś z giełd dożynałem się puszkowym Heindrischen'em (nie wiem czy tak się to pisało) - graficzną podróbą Hujnekena acz w zielono-czarnej tonacji a drugi i chyba trzeci raz to niepasterka z kija polewana na jednej czy dwóch giełdach tyskich. Na pewno pierwszy ale w sumie chyba też i drugi i trzeci kontakt nie były jakimiś cudownymi uniesieniami zmysłów.
    Browar odwiedziłem tylko raz ale akurat wtedy chyba nie był czynny i nie udało mi się wejść "na zakład" co skończyło się jedynie rozmową przy furtce z właścicielem czy właścicielką.
    Szkoda mi każdego zamkniętego browaru, choć gdybym te już zamknięte miał dzielić na te których "szkoda mniej" i "szkoda bardzo" to ten bez zastanowienia idzie do 1 kategorii.

Mam nadzieję że przynajmniej sprzedany sprzęt już jest instalowany w jakimś nowopowstającym browarze w Polsce.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• baklazanek
      † 2014 Piwosz w Raju
      • 2001.08
      • 3562

Browar z Imielina był chyba największym ewenementem na naszym rynku. Ja akurat miałem okazje próbować ich piw pod koniec lat 90-tych. Ambrozja to nie była, ale i do tragedii daleka droga – tak się zdawało. Przyzwoite piwa, szczególnie na wiosenne i letnie dni. Po przejściu na puszki było już tylko gorzej. Zdumiewające jest, że wytrwali tak długo. Padł ostatni bastion tanich i mocnych piw. Nie liczę Głubczyc i Van Pura, bo to zupełnie inny format.
      Pomimo tego, że produkowali niedobre trunki, szkoda mi ich. Browar będę pamiętał głównie ze względu na oryginalne butelki i zmarnowaną szansę, jaką mieli na rynku. Mały, rodzinny zakład, mógł zdziałać o wiele więcej i zaoferować coś ciekawego. Wolał bić się o względy żula spod sklepu. Smutne…

Comment

• Askorbita
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.11
        • 9

Czy ktoś posiada informację na temat, sprzedaży browaru?
        Czy go wywieźli z Imielina do nowej lokalizacji, kto to kupił, jakieś dane kontaktowe?
        Rozmawiałem z byłymi właścicielami, ale ciężko się porozumieć.

Comment

• Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2802

Browar Imielin, a właściwie sprzęt, został sprzedany i wywieziony w nowe miejsce.
          Zamiarem nabywcy jest wykorzystanie instalacji do budowy nowego browaru na terenie Polski. Browar ten być może jeszcze w tym roku zostanie uruchomiony.

Comment

• Askorbita
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 9

Browar Polonea sp z o.o.

Lotek Leszek Jan
            Białkowski Krzysztof

Stępina 44, 38-125 Stępina, KRS 0000501381

Poza tym nie mogę znaleźć żadnych danych kontaktowych.

Comment

• Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13959

Kolejny browar w podkarpackiem? I to pod nosem Ziemka Fałata?
              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-05-19, 11:17.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pankracy
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2007.10
                • 2802

Piwo pod marką Polonea jest już podobno w sprzedaży (jasne mocne, puszka, 6,2 % alk.).
                Czy produkowane jest w nowym zakładzie (tj. Browarze Polonea) niestety nie wiem.

Comment

• a1410
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.08
                  • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Askorbita Wyświetlenie odpowiedzi
                  Browar Polonea sp z o.o.

Lotek Leszek Jan
                  Białkowski Krzysztof

Stępina 44, 38-125 Stępina, KRS 0000501381

Poza tym nie mogę znaleźć żadnych danych kontaktowych.
                  Czy to nie jest przypadkiem ten sam Lotek, który ma hurtownię piw koło Torunia?

Comment

• Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czy to nie jest przypadkiem ten sam Lotek, który ma hurtownię piw koło Torunia?
                    Tak. To jest ten Lotek.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2014-08-07, 21:36.

Comment

• Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy produkowane jest w nowym zakładzie (tj. Browarze Polonea) niestety nie wiem.
                      Już sobie sam odpowiedziałem. Zgłoszone gdzie trzeba.

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19275

|Dziś kupiłem "Mocne" w puszce z informacją, że może być produkowane w Połczynie lub Stępinie (woj. podkarpackie) w Browarze Polonea Sp. z o.o. Moja puszka była akurat z Połczyna, ale może w podkarpackim będą stamtąd.

Comment

• solfernus
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.08
                          • 1025

Jak będę miał trochę czasu i żona mi łańcucha popuści to przejdę się po paru sklepach na przeszpiegi
                          Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• marqqq
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2014.12
                            • 682

solfenus, Bieszczadzkie z Zielonego Koszyka jest prawdopodobnie z Polonei. Zrestą nie widzę innej możliwości, skoro to o rzut beretem od siedziby sklepu.

Comment

• Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2802

Historii d. browaru w Imielinie ciąg dalszy.

Po zmontowaniu w stępińskich bunkrach browar nie został jednak uruchomiony. Prace przerwano w 2017 roku. Polonea nie dokończyła inwestycji.
                              Aktualnie (stan na listopad 2018) budynki bunkrów i przylegające do nich hale po częściowym remoncie są wystawione na sprzedaż. Co stanie się z instalacją nie wiem. Na pewno zostanie stamtąd wymontowana.

Comment

• e-prezes
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19275

To szkoda, że przez tyle lat sprzęt się marnował jak tyle piwowarów szuka sprzętu na którym by mogła zacząć warzyć i wystartować własny biznes. Znasz cenę i co się w zestawie znajduje (obecnie).
                                Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2018-11-19, 16:47.

Comment

Przetwarzanie...
                                X