Po dłuższym czasie używania jednego kufla na jego dnie pojawia się ciemny ciężki do usunięcia osad. Chciałem się zapytać w jaki sposób się go pozbywacie (odmaczanie? Jeśli tak to czy do wody dodajecie jakiegoś płynu?)
Usuwanie osadu z dna kufla
Collapse
X
-
Ogólnie dobrą metodą jest dokładne mycie kufla po każdym spżyciuale tak poważnie to polecam kwasek cytrynowy a gdy to nie pomoże to można spróbować różnych środków na "kamień i rdzę", natomiast trzeba uważać na nadruki na kuflu (osobiście tą metodę stosowałem do normalnego szkła bez ozdóbek, te na kuflu mogą troche ucierpieć)
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku -
No i znalazłem 100% działający sposób, po którym kufel wygląda jak nowy (gdyż żadne odmaczanie itp. nie pomagało). Otóż to kufla nalewamy trochę płynu (typu CIF), następnie wrzucamy do środka jakąś szmatkę a potem “kijek” do środka i szorujemy. Po takim zabiegu kufel jest czysty jakby dopiero hutę opuściłBo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
A ja wrzucam raz na jakiś czas moje 124 sztuki szkła do wanny na dwie tury i odmaczją się ze 2-3 godziny i wystarczaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA ja wrzucam raz na jakiś czas moje 124 sztuki szkła do wanny na dwie tury i odmaczją się ze 2-3 godziny i wystarcza
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie. Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
proszę zorientowanych o datowanie i wskazanie huty
oczywiście, w miarę możliwości
chciałbym wiedzieć, z czego piję
a kufelek jest z 'wystawki'
z góry dzięki za info3 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
APA, 13°Blg, alk. 5,5%.
Pierwszy górniak z tego browaru ale jak się dowiedziałem od właściciela są plany na kolejne.
Barwa złota, lekko opalizuje.
Piana dość równomierna z dużymi oczkami przy ściance kufla, przy podaniu na około 3-4 cm. W trakcie picia pozostaje kożuszek...-
Channel: Czechy
2021-12-18, 02:41 -
-
Ekstrakt 11,5°, alkohol 4,4%, IBU 35, piwo warzone stale.
Żółta barwa, mocno mętne.
Piana bardzo solidna, drobne równomierne bąbelki, przy nalewaniu było jej pół kufla ale ciężka i nasycona nie tworzyła czapy wyrównując się poziomem z górną krawędzią . Zostawia sporo...-
Channel: Czechy
2021-10-31, 22:07 -
-
Witam, jestem nowym użytkownikiem i od razu chciał bym prosić o identyfikacje i wycene kufla. Z góry dziękuję...
-
Channel: Identyfikacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment