Po dłuższym czasie używania jednego kufla na jego dnie pojawia się ciemny ciężki do usunięcia osad. Chciałem się zapytać w jaki sposób się go pozbywacie (odmaczanie? Jeśli tak to czy do wody dodajecie jakiegoś płynu?)
Usuwanie osadu z dna kufla
Collapse
X
-
Ogólnie dobrą metodą jest dokładne mycie kufla po każdym spżyciu ale tak poważnie to polecam kwasek cytrynowy a gdy to nie pomoże to można spróbować różnych środków na "kamień i rdzę", natomiast trzeba uważać na nadruki na kuflu (osobiście tą metodę stosowałem do normalnego szkła bez ozdóbek, te na kuflu mogą troche ucierpieć)Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
-
-
No i znalazłem 100% działający sposób, po którym kufel wygląda jak nowy (gdyż żadne odmaczanie itp. nie pomagało). Otóż to kufla nalewamy trochę płynu (typu CIF), następnie wrzucamy do środka jakąś szmatkę a potem “kijek” do środka i szorujemy. Po takim zabiegu kufel jest czysty jakby dopiero hutę opuściłBo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA ja wrzucam raz na jakiś czas moje 124 sztuki szkła do wanny na dwie tury i odmaczją się ze 2-3 godziny i wystarcza
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
Comment