Usuwanie osadu z dna kufla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

    Usuwanie osadu z dna kufla

    Po dłuższym czasie używania jednego kufla na jego dnie pojawia się ciemny ciężki do usunięcia osad. Chciałem się zapytać w jaki sposób się go pozbywacie (odmaczanie? Jeśli tak to czy do wody dodajecie jakiegoś płynu?)
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #2
    Ogólnie dobrą metodą jest dokładne mycie kufla po każdym spżyciu ale tak poważnie to polecam kwasek cytrynowy a gdy to nie pomoże to można spróbować różnych środków na "kamień i rdzę", natomiast trzeba uważać na nadruki na kuflu (osobiście tą metodę stosowałem do normalnego szkła bez ozdóbek, te na kuflu mogą troche ucierpieć)
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #3
      Kiedyś czyściłem baniaki po winie ryżem (surowym) z odrobiną wody. Wlewasz miksturę, zatykasz otwór i miąchasz, kręcisz, wyginasz śmiało ciało.

      Comment

      • YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

        #4
        No i znalazłem 100% działający sposób, po którym kufel wygląda jak nowy (gdyż żadne odmaczanie itp. nie pomagało). Otóż to kufla nalewamy trochę płynu (typu CIF), następnie wrzucamy do środka jakąś szmatkę a potem “kijek” do środka i szorujemy. Po takim zabiegu kufel jest czysty jakby dopiero hutę opuścił
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          A ja wrzucam raz na jakiś czas moje 124 sztuki szkła do wanny na dwie tury i odmaczją się ze 2-3 godziny i wystarcza

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • YouPeter
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 2379

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            A ja wrzucam raz na jakiś czas moje 124 sztuki szkła do wanny na dwie tury i odmaczją się ze 2-3 godziny i wystarcza
            No ale mój był już w krytycznym stanie. Nawet cały dzień odmaczania nic nie dawał.
            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

            Comment

            • macmon
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 140

              #7
              Troszkę ługu sodowego powinno pomóc.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X