GUINNESS-like

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • benn
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika burock
    O ile dobrze pamiętam puszka Beamisha kosztuje ok. 5 PLN. A Guinness w butelce 0.3 coś koło 6 PLN.
    Ale i tak najtaniej (a już na pewno najciekawiej) jest uwarzyć sobie stouta samemu. Jestem przekonany, że w tej właśnie chwili wiele zacnych stoucików fermentuje sobie w wielu polskich fermentorach. I to jest właśnie ten "polski Stout"
    ciagle wolalbym jednak po prostu isc do sklepu i kupic a co do warzenia, to jest chcesz, mozesz mi uwarzyc kilka(nascie/dziesiat) i sprzedac jakos tanio... hehe... 2 zl za butle, czy jakos powaznie mowie.

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika benn
      a co do warzenia, to jest chcesz, mozesz mi uwarzyc kilka(nascie/dziesiat) i sprzedac jakos tanio... hehe... 2 zl za butle, czy jakos powaznie mowie.
      Chyba jednak nie jesteś poważny, każdy by chciał kupować świetne piwo po kosztach produkcji, ale nie ma tak łatwo

Comment

• benn
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        Chyba jednak nie jesteś poważny, każdy by chciał kupować świetne piwo po kosztach produkcji, ale nie ma tak łatwo
        co do ceny, jestem otwarty na negocjacje marcinkiewicz dal nam znak, jak zwyciezac mamy

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23975

Pragnę przypomnieć Wam, że sprzedaż piwa domowej produkcji bez wymaganych zezwoleń i ponoszenia odpowiednich opłat na rzecz akcyzy, etc. jest nielegalna. Tak więc dysputy na ten temat możecie sobie prowadzić prywatnie.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            Pragnę przypomnieć Wam, że sprzedaż piwa domowej produkcji bez wymaganych zezwoleń i ponoszenia odpowiednich opłat na rzecz akcyzy, etc. jest nielegalna. Tak więc dysputy na ten temat możecie sobie prowadzić prywatnie.
            Jak narazie jest tylko kupujący, więc o sprzedaży nie ma mowy

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
              Poglądy masz delikatnie mówiąc dziwne.
              Możesz sprecyzować? Jestem żywotnie zainteresowany opinią.

Co ci przeszkadza fakt, że ludzie warzą stout. Niech sobie warzą, jak lubią.
              Nie napisałem, że mi przeszkadza, tylko, że mam nadzieję, że nie warzą.

Może zrobisz listę piw, które można warzyć tak, aby nie zawodzić twoich nadziei. Może forumowicze cię wysłuchają.
              Nie zrobię. Zwisa mi swobodnie, czy forumowicze mnie wysłuchają, czy nie.

Co to znaczy "OBCE na piwo"? "Obcy na piwo" po pawlakowo-kargulowemu?
              OBCE znaczy niepolskie. Nigdy w Polsce nie warzono piwa ze spalonego jęczmienia.

"OBCE" z dużych liter ze względu na szacunek dla obcych, taka tam nowa forma poprawności politycznej?
              OBCE z wielkich liter dlatego, by podkreślić ważność tego właśnie słowa. Mam wyłączone wszystkie obrazki, kolorki, podkreślenia i tym podobne duperele, więc jeśli chcę podkreślić znaczenie jakiegoś słowa, piszę je wielkimi literami. Szacunek dla kogoś podkreśla się pisząc wielką pierwszą literę. Zjawisko takie, jak poprawnośc polityczna, dla mnie nie istnieje.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              ... Ostatnio sam wszystkie swoje piwa zaciera po angielsku, co wprawdzie nie oznacza, że są stoutami, ale na pewno nie są rdzennie polskimi pszenicami
              O ile zdołałem dobrze rozpoznać sprawę, to do początku XIX w. sposób zacierania w Polsce i w Angli niczym się nie różnił. Zacieranie dekokcyjne przyszło później, wraz modą na piwo bawarskie, więc zacieranie infuzyjne można traktować jako prawdziwie polskie zacieranie. A faktem jest, że z pszenicą nie przesadzam.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-12-21, 23:04.

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Nie wiem, po co podejmuję dyskusję , ale w kwestii niepolskości stouta... Czy piwo jako takie nie jest przypadkiem niepolskie?

PS A bimber, bimber z ziemniaków?!
                Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2005-12-22, 01:05.

Comment

• slavoy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2001.10
                  • 5055

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu

O ile zdołałem dobrze rozpoznać sprawę, to do początku XIX w. sposób zacierania w Polsce i w Angli niczym się nie różnił. Zacieranie dekokcyjne przyszło później, wraz modą na piwo bawarskie, więc zacieranie infuzyjne można traktować jako prawdziwie polskie zacieranie. A faktem jest, że z pszenicą nie przesadzam.
                  Oczywiście nie spodziewałam się niczego innego jak wywrócenia kota ogonem
                  Wiesz dobrze, że chodzi mi nie o zacieranie infuzyjne, tylko stosowanie jednej przerwy i sam to, drogi hipokryto, nazywasz zacieraniem po angielsku
                  Celowo się czepiam, żebyś od czasu do czasu zszedł na ziemię i zwracał uwagę na to, co wypisujesz pod wpływem chwilowego kaprysu, bo babole Ci wychodzą
                  Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2005-12-22, 08:41.
                  Dick Laurent is dead.

Comment

• slavoy
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

Dlaczego jestem zalogowana jako Slavoy??? To ja MARUSIA!!!
                    Dick Laurent is dead.

Comment

• slavoy
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5055

To prowokacja!
                      Ja tam widzę Slavoya, a nie Marusię!
                      Dick Laurent is dead.

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Ale to naprawde byłam ja, co Slavoy może wiedzieć o zacieraniu po angielsku
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Shlangbaum
                          • 2005.03
                          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy/Marusia
                          Dlaczego jestem zalogowana jako Slavoy??? To ja MARUSIA!!!
                          Proponuje nowe narzędzie dla premium użytkowników: rozróżnij mnie lub jestem jako kto
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2005-12-22, 09:07.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Proponuje nowe narzędzie dla premium użytkowników: rozróżnij mnie lub jestem jako kto
                            albo rozluźnij mnie czyli dyskusja z samym sobą
                            a już w temacie. Stout był jednak warzony w Polsce, bo Gab to jakiś czas temu chyba uczynił?! a że wcześniej nie! zawsze ktoś musi być pierwszy.

Comment

• kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

[QUOTE=e-prezes]albo rozluźnij mnie czyli dyskusja z samym sobą [QUOTE]

czasem by się przydało wybacz mi
                              Ostatnia zmiana dokonana przez kony; 2005-12-22, 15:57.

Comment

• benn
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.10
                                • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Jak narazie jest tylko kupujący, więc o sprzedaży nie ma mowy
                                wrrrrrrrr :/ no coz.

Comment

Przetwarzanie...
                                X