Jakie piwo ma najwiecej %???

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • StaryKocur
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.01
    • 1521

    #31
    kamyczek77 napisal/a
    Pisze się KAPRA!A nie kapera. [/B]
    Nie będę się sprzeczał i pójdę na kompromis,
    Pisze się KAPRA,
    ale mówi sie KAPERA,



    StaryKocur
    Piwo pite z umiarem
    nie szkodzi w żadnych ilościach.

    Comment

    • yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

      #32
      Originally posted by kamyczek77
      Pisze się KAPRA!A nie kapera.Swego czasu Pjenknik mało nie pobił kelnerki,która nie mogła tego pojąć.
      Kelnerka nie mogłą tego pojąć i strzeliła KARPIA

      Comment

      • ANDRO
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.10
        • 640

        #33
        Misiekk napisal/a
        Czyzby padła kolejna bariera? Więcej informacji tutaj: http://www.piwosz.com.pl/pokaz.php?d...s_id=317495660
        Ach ci Amerykanie, czego to oni nie wymyślą dla kasiory.
        No to jest ciekawe. Piwowar , co Ty na to?
        Andro z wyspy jednej takiej.
        http://www.bahama.uznam.net.pl/

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #34
          sake

          A co powiecie o sake? Fakt ze nie jest to piwo sensu stricte, ale jednak technologia produkcji sake (fermentacja) jest blizsza piwu niz wodce (destylacja), za ktore sake powszechnie sie uwaza!
          Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2002-03-09, 16:43.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #35
            Jesli uznać, że piwo to alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy, to sake formalnie jest piwem!
            I dobrą ilustracją tego co drozdże potrafią - w sake stężenie alkoholu sięga 20 % obj.!
            Obok drożdży Saccharomyces w fermentacji biorą jednak udział inne mikrorganizmy, np plesnie Aspergillus rozkładające ryżową skrobię. Ryż przed główną fermentacją jest trawiony nimi i 3 miesiące! Nie ma tu gotowania brzeczki, nie ma chmielu, nie ma w finalnym produkcie CO2. W sumie piwo i sake łączą tylko najogólniej: skrobia zbożowa i drożdże. Tak jednak jak skrobia ryżowa nie jest tożsama z jęczmienną, tak w grę tutaj wchodzą różne szczepy drożdży rodzaju Saccharomyces.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #36
              Wielkie dzięki za tak dokładne rozstrzygnięcie mojego życiowego problemu czym jest sake.
              Ja zdecydowanie preferuję wyroby z wyraźną goryczką chmielową, a zawartość alkoholu jest w niej sprawą drugorzędną. Ale to nie na temat, więc piszę to drobnym maczkiem...
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Cezar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.05
                • 1349

                #37
                Na stronach "Piwosza" można przeczytać o piwie mającym 24% alkoholu!

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24006

                  #38
                  Misiekk napisał o tym wyżej
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Cezar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.05
                    • 1349

                    #39
                    Sorry, niezbyt uważnie przeglądałem ten temat.

                    Comment

                    • ANDRO
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 640

                      #40
                      [QUOTE]Czes napisal/a
                      [B]Jesli uznać, że piwo to alkoholowo sfermentowany ekstrakt zbożowy, to sake formalnie jest piwem!

                      No właśnie, czy jest jakaś definicja określająca "co to jest piwo?".
                      Oprócz oczywiście niemieckiego...jak mu tam? ...dekretu czystości czy jakoś...
                      Bo jak sake ma być piwem to może jeszcze parę rzeczy uda się podciągnąć do tej beczki...
                      Andro z wyspy jednej takiej.
                      http://www.bahama.uznam.net.pl/

                      Comment

                      • uwolnic_orke
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.02
                        • 95

                        #41
                        "Piwo ... nic inszego nie jest, jeno woda ze słodem przystoynie warzona ..."
                        Szymon Syreński

                        To jest chyba najstarsza polska definicja piwa. I najlepsza.

                        Comment

                        • radeckib
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2002.02
                          • 87

                          #42
                          nikt nie wspomniał o Amsterdam Maximator z 11,4% alc., chyba 24% ekstraktu. Jest bardzo słodkie, gęste i pomarańczowe w kolorze.. Obrzydliwe.
                          ludzie mówią że jestem źle narysowany

                          Comment

                          • Petrax
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.12
                            • 662

                            #43
                            Maximator wspomniany był w którymś z pierwszych postów ale nie szkodzi Dość mocne jest też piwko Double z nachodzkiego Primatora - alkohol 10%, extrakt 24.
                            In cervisia veritas
                            http://www.ptxc.de.vu
                            Пиво - вот мое экотопливо

                            Comment

                            • Standarte
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.08
                              • 467

                              #44
                              Najmocniejsze piwo świata

                              Witam! To mój debiut na forum i od razu zaczynam nieco przewrotnym pytaniem o najmocniejsze piwo świata.Na forum wspomniano o francuskim Belzebuth (15%),niemiecki EKU reklamuje swoje 28 (11%)jako "staerkste...der Welt",a w księdze Guinnessa figuruje szwajcarski Samichlaus (14%).W necie znalazłem info o amerykańskim Samuel Adams Triple Bock,który liczy podobno...17,5% Co o tym sądzicie? Czy piwowarskie drożdże zdolne są wytrzymać takie stężenie? Czy ktoś spotkał się z tym piwem? Podobno jest sprowadzane do Europy.Nie jestem miłośnikiem "strongów",ale dobre,mocne piwo (np.LaTrappe Quadrupel)zimową porą...czemu nie?

                              Pozdrawiam lekko
                              Standarte

                              Comment

                              • wriggle
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.12
                                • 322

                                #45
                                cytat

                                Sam Adams Utopias MMII

                                Brewed by the Boston Beer Co., Utopias currently holds the record as the strongest beer in the world. It weighs in at 24 percent ABV and is limited to 3,000 bottles that looked like mini, old-school, copper brewing kettles. The beer was brewed with a slew of malts, hops and maple syrup, then aged in port, scotch and cognac barrels.

                                więcej
                                pod tym adresem
                                Ostatnia zmiana dokonana przez wriggle; 2003-08-31, 16:23.
                                ONE LOVE

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                                  dadek
                                  Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                                  2022-07-02, 01:16
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • dadek
                                  Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
                                  dadek
                                  Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
                                  2023-08-23, 00:48
                                • dadek
                                  Czechy, Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
                                  dadek
                                  Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
                                  2022-03-27, 22:09
                                • dadek
                                  Chorwacja, Split, Stinice 26, Pivovara LAB
                                  dadek
                                  To najstarszy browar w Splicie bo działa już od jesieni 2015 roku. Mieści się w północnej, przemysłowej dzielnicy położonej niedaleko stacji kolejowej Split Predgrađe, od której to ulica Stinice przechodzi wiaduktem nad torami. W pobliżu browaru nie ma nic specjalnie ciekawego, wszędzie...
                                  2021-10-11, 00:53
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...