To dlatego żule piją w zimie pod chmurką - kilka wymrożeń i od razu stężenie % wzrasta.
Jakie piwo ma najwiecej %???
Collapse
X
-
Fakt, że alkohol zamarza w dużo niższej temperaturze niż woda, pozwala na dokonanie łatwej separacji tych dwóch substancji. To jest zrozumiałe. Ale cały czas nie mogę załapać skąd się bierze tak potężna moc tego co zostaje, nazwijmy to ekstraktem. Rozumiem, że wymrażanie piwa powoduje jego "zagęszczenie" a przez to, zwiększenie stężenia alkoholu. Ale wyniki powyżej 40% są dla mnie nie do pojęcia. Jak oni uzyskują takie stężenia ?? I czy to, co jest produktem finalnym, można jeszcze nazwać piwem ? No bo wody w tym niewiele.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Czy ktoś wie coś więcej na temat tego piwa ???
60% robi już wielkie wrażenie
Poniżej link do reportażu na ten temat, który pojawił się jednej ze stacji holenderskich:
HvNL
Kolejny etap wyścigu niemiecko-szkocko-holenderskiego w dążeniu do wyprodukowania z piwa spirytusu bezwodnego.Comment
-
Pankracy.....dzięki za ten link i filmik. Uśmiałem się jak zobaczyłem minę tego gościa, próbującego to piwo. Pewnie powiedział....what the f *** !!!Comment
-
To już przesada, piwo powyżej 30%! Toć ostatnio jak piłem 10%-towego Faxe to był już tak słodki, że o mało nie zwymiotowałem. Nie daje się pić ze smakiem tak ekstremalnych piw, przynajmniej w moim wypadku.
Preferuję piwa oscylujące pomiędzy 6-8%Comment
-
-
Moim zdaniem metoda wymrażania (opisana parę postów "powyżej") to tylko inny sposób destylacji. W końcu chodzi o to samo - usunięcie wody. Produkt, który powstaje nie jest już piwem - podobnie jak przedestylowane wino przestaje nazywać się winem.... Uważam, iż te rekordowe % w piwie mocno zależą od stopnia ścisłości (lub ogólności) definicji piwa.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
-
Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
-
Channel: Czechy
-
-
To najstarszy browar w Splicie bo działa już od jesieni 2015 roku. Mieści się w północnej, przemysłowej dzielnicy położonej niedaleko stacji kolejowej Split Predgrađe, od której to ulica Stinice przechodzi wiaduktem nad torami. W pobliżu browaru nie ma nic specjalnie ciekawego, wszędzie...
-
Channel: Chorwacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment