Jakie piwo ma najwiecej %???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    To dlatego żule piją w zimie pod chmurką - kilka wymrożeń i od razu stężenie % wzrasta.

    Comment

    • petrus33
      Gość
      • 2008.01
      • 888

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo zostaje zamrożone a powstały lód jest usuwany.
      Fakt, że alkohol zamarza w dużo niższej temperaturze niż woda, pozwala na dokonanie łatwej separacji tych dwóch substancji. To jest zrozumiałe. Ale cały czas nie mogę załapać skąd się bierze tak potężna moc tego co zostaje, nazwijmy to ekstraktem. Rozumiem, że wymrażanie piwa powoduje jego "zagęszczenie" a przez to, zwiększenie stężenia alkoholu. Ale wyniki powyżej 40% są dla mnie nie do pojęcia. Jak oni uzyskują takie stężenia ?? I czy to, co jest produktem finalnym, można jeszcze nazwać piwem ? No bo wody w tym niewiele.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
        I czy to, co jest produktem finalnym, można jeszcze nazwać piwem ? No bo wody w tym niewiele.
        Uznali, że można:

        Oops! We can't find the file.We're sorry, but the page you're looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.To find the page you need, you may want to:


        Na jutubce jest film o tym jak wymrażają w pingwinowym browarze.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          Nie pomyślałem o eisbocku... W takim razie zwracam honor - to pewnie bardziej piwo niż 95% "piw" w Polsce.

          Comment

          • Baard
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.01
            • 316

            Schorschbräu może znowu pochwalić się najmocniejszym piwem na świecie. Obecnie ich Schorschbock posiada już 43%. Więcej info o tym produkcie na stronie browaru.

            Comment

            • granat862
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.12
              • 945

              Ciekawe jaka jest cena jednej butelki. Zwłaszcza że jest ich chyba tylko 250
              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

              Comment

              • zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2008.03
                • 3605

                100 Euro.
                Lotna ekspozytura browaru

                Też Was kocham.

                Comment

                • petrus33
                  Gość
                  • 2008.01
                  • 888

                  Czy ktoś wie coś więcej na temat tego piwa ???

                  60% robi już wielkie wrażenie

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    wake up, wake up

                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2797

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy ktoś wie coś więcej na temat tego piwa ???

                      60% robi już wielkie wrażenie
                      Trochę się wie. Starszy pan imieniem Jan Nijboer zrobił w swoim minibrowarze 't Koelschip piwo o nazwie Start the Future zawierające 60% alkoholu.
                      Poniżej link do reportażu na ten temat, który pojawił się jednej ze stacji holenderskich:
                      HvNL

                      Kolejny etap wyścigu niemiecko-szkocko-holenderskiego w dążeniu do wyprodukowania z piwa spirytusu bezwodnego.

                      Comment

                      • petrus33
                        Gość
                        • 2008.01
                        • 888

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Eee, no jacer bez przesady, raptem się spózniłem kilka godzin
                        Pankracy.....dzięki za ten link i filmik. Uśmiałem się jak zobaczyłem minę tego gościa, próbującego to piwo. Pewnie powiedział....what the f *** !!!

                        Comment

                        • Specjalny
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.08
                          • 1

                          To już przesada, piwo powyżej 30%! Toć ostatnio jak piłem 10%-towego Faxe to był już tak słodki, że o mało nie zwymiotowałem. Nie daje się pić ze smakiem tak ekstremalnych piw, przynajmniej w moim wypadku.
                          Preferuję piwa oscylujące pomiędzy 6-8%

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            Preferuję piwa oscylujące pomiędzy 6-8%
                            A ja preferuje smaczne piwa. Woltaż to sprawa drugorzędna, choć lepiej by był na poziomie 4-6% jeśli chodzi o piwka jasne.

                            Comment

                            • grzesiekb87
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.08
                              • 1

                              jedne z tanszych piw mają więcej niż np.tyskie
                              basztowe ma aż 9%

                              Comment

                              • ugedey
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2004.11
                                • 50

                                Moim zdaniem metoda wymrażania (opisana parę postów "powyżej") to tylko inny sposób destylacji. W końcu chodzi o to samo - usunięcie wody. Produkt, który powstaje nie jest już piwem - podobnie jak przedestylowane wino przestaje nazywać się winem.... Uważam, iż te rekordowe % w piwie mocno zależą od stopnia ścisłości (lub ogólności) definicji piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X