Jakie piwo ma najwiecej %???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

    #46
    W Polsce najmocniejsze piwa warzy Jabłonowo, "Jabłonowo 23" i "Imperator" mają po 10%. Chyba powyżej dziesiątki nie ma?

    Comment

    • wriggle
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.12
      • 322

      #47
      Jabłonowo 21 też ma 10% alkoholu. Powyżej dziesiątki? Nie spotkałem się.
      ONE LOVE

      Comment

      • Krotoszyniak
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.08
        • 516

        #48
        O ile sie nie myle najsliniejszym piwem w klasyczmym tego znaczeniu jest Hair of the Dog Dave w slylu Barley Wine (Bardzo mocne ale). Ma 25 % / vol . Jesli nie liczyc tego typu najmocniejszym piwem byl bu stout od Dogfish'a ( Dogfish Head World Wide Stout ) ktory ma 23 % . Najsilniejesze piwa typu Icebock maja po ok 18 % ....
        Admin z Ratebeera
        Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
        Poromotor piwnej Polski na swiat :)

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

          #49
          Tak więc podsumowując wynika że najmocniejsze piwsko na świecie to amerykański Sam Adams Utopias MMII z 24 obrotami na koncie (też słyszałem iż jest to najmocniejsze piwsko),natomiast z polskich to Jabłonowo 21 , 23, Wind i Imperator z mocami po 10 koni każde.W pewnym sensie można by w przypadku piw(?)polskich podnieść poprzeczkę do 14,5 procent gdyż tyle mają tzw. napoje piwne "Mazowiecki" i "Bartek" (tak napisane na etykiecie) z Okuniewa jednak w praktyce są to alpagi (produkowane nawet w alpagowych flaszkach
          0,7 l.).Są chyba tylko z dodatkiem piwa.O ile wiem to kwestię ich zaliczania jako piwo czy nie poruszono już kiedyś na forum w osobnym temacie.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #50
            ups... w międzyczasie gdy pisałem Krotoszyniak zgłosił piwo 25 volt , choć ja o takim nie słyszałem.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • Standarte
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.08
              • 467

              #51
              25 % alkoholu ?????

              Kochani,nikt nie pokusił się o odpowiedź:jak to możliwe? Podobno najlepsze szczepy drożdży piwowarskich zamierają przy stężeniach alkoholu powyżej 13%.Ja sam odfermentowałem brzeczkę 26Blg do 11,5% alc. korzystając z 21g drożdży Braupartnera ale to był chyba szczyt ich możliwości.Jesteście pewni,że te "superstrongi" to rzeczywiście piwa???

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #52
                Odp: 25 % alkoholu ?????

                Standarte napisał(a)
                Ja sam odfermentowałem brzeczkę 26Blg do 11,5% alc. korzystając z 21g drożdży Braupartnera
                Czy jest sens produkować tak mocne piwo?
                Czy czuć w smaku coś więcej niż alkohol?

                Comment

                • Standarte
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.08
                  • 467

                  #53
                  Odp. Czy jest sens?

                  Na to pytanie każdy piwowar musi sobie sam odpowiedzieć.Mnie do warzenia tak mocnego piwa popchneła ciekawość początkującego adepta piwowarstwa,no i poniekąd "ekskluzywność" takiego produktu.Co do smaku-wypowiem się za pół roku,bo obiecałem sobie solennie,że nie otworzę tak mocnego piwa przed upływem roku od zabutelkowania.Biorąc pod uwagę mój skromny (jeszcze)zasób umiejętności faktycznie,trudno spodziewać się cudu...

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #54
                    Odp: Odp. Czy jest sens?

                    Standarte napisał(a)
                    Mnie do warzenia tak mocnego piwa popchneła ciekawość początkującego adepta piwowarstwa,no i poniekąd "ekskluzywność" takiego produktu.
                    Z czego sporządziłeś brzeczkę?
                    Do ilu blg. odfermentowało to piwo?
                    Ja mam do dziś jedną butelkę piwa o zaw 20 blg, ale do "wyciągnięcia" takiego stężenia użyłem dodatku cukru lodowego. Efekt jest taki, że piwo odfermentowało do 4 blg i smakuje jak piwo z dodatkiem kieliszka wódki.

                    Comment

                    • Standarte
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.08
                      • 467

                      #55
                      Odp. Z czego brzeczka?

                      Brzeczka z czystego ekstraktu słodowego jasnego (Browamator)dodałem też ekstraktu barwiącego.Proporcji w tej chwili nie pamiętam (oczywiście malutko wody,całość wyszła na 15 butelek)ale,jeśli to dla Ciebie istotne-sprawdzę i dopiszę się po południu.Pozdrawiam

                      Comment

                      • Standarte
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.08
                        • 467

                        #56
                        Odp. z czego brzeczka?

                        Zresztą, już śpieszę z odpowiedzią: Czysty ekstrakt 2 razy po 1,8 kg,trochę ciemnego ekstraktu barwiącego-całość po połączeniu z wodą ok.8 litrów. Brzeczka odfermentowała do 1.020 FG (5 Blg).Nawet się obawiałem,czy mogę butelkować przy takim FG, ale ekspert z Browamatora mnie uspokoił.

                        Comment

                        • Cocobango
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.04
                          • 818

                          #57
                          Odp: Najmocniejsze piwo świata

                          Standarte napisał(a)
                          Witam! To mój debiut na forum i od razu zaczynam nieco przewrotnym pytaniem o najmocniejsze piwo świata.Na forum wspomniano o francuskim Belzebuth (15%),niemiecki EKU reklamuje swoje 28 (11%)jako "staerkste...der Welt",a w księdze Guinnessa figuruje szwajcarski Samichlaus (14%).W necie znalazłem info o amerykańskim Samuel Adams Triple Bock,który liczy podobno...17,5%...

                          Pozdrawiam lekko
                          Standarte
                          Według albumu: "Piwa świata" Najmocniejszym piwem na świecie w stałej sprzedaży jest wspomnieny, francuski Belzebuth 15% z departamentu Nord.

                          Comment

                          • Cocobango
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.04
                            • 818

                            #58
                            Najmocniejsze piwo świata
                            Attached Files

                            Comment

                            • Cocobango
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.04
                              • 818

                              #59
                              najmocniejsze piwo świata wpisane do księgi Guinnessa, ma "zaledwie" 14 %
                              Attached Files

                              Comment

                              • marcopolok
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 2334

                                #60
                                2 lata temu miałem okazję konsumować piwo "rocznikowe?"

                                był to Belgijski Kastellbier rocznik 98 i jak głosiła etykieta 18%alc.
                                W smaku kompletnie nie wyczułem alkoholu jednak po wypiciu 0,75 w dwie osoby miałem poważne problemy z koordynacją słownictwa.
                                bez brody...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X